Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gentleman Hitler

Ani bych se Peroutkovi nedivil, kdyby to deset let před válkou o "vůdcovi" napsal. Přes všechny zvrácenosti, které u A. Hitlera rostly postupně s mocí, nebyl hulvátem. To nakonec dokládají i záznamy jeho monologů.

Sepsal je Henry Picker, mladý právník, který byl v roce 1941 povolán do zbraně a nastoupil jako právní expert do Hitlerova hlavního stanu. Knihu "Hitlerovy rozhovory u kulatého stolu vydal knižně už v roce 1951 a publikace byla označena za světovou dokumentární senzaci. U nás vyšla až v roce 2005 a uvedu z ní pár výňatků.

                                                                                      -0-

Držení těla měl Hitler strohé a suverénní a chování zdrženlivé až odtažité. Podal - li někomu ruku, pociťovali lidé zvláštní fluidum. Jeho strava byla prostá, bezmasá a dala by se přirovnat ke stravě frontové. Na jeho jídelníčku bývaly stejné "eintopfy", jako v prostých německých rodinách. Podávalo-li se po jídle malé pivo, pil Hitler minerálku a skleničku žaludečního likéru. Po večeři se jedly ořechy. Když se vyslanci Hewelovi jednou při rozlousknutí podařilo trefit skořápkou Vůdce do spánku, ten vzhlédl od čtení depeše a řekl: "Trefujte se raději do svých nepřátel, pane Hewele!".

Zakládal si na svém ego a třebaže v soukromí už od roku 1935 používal ke čtení brýle se 4 dioptriemi, nechával si projevy psát na zvláštních psacích strojích se 4 mm velkým písmem Antikva, aby je národu mohl číst bez nich.

Vůči ženám byl Hitler šarmantní, rád je obdarovával květinami. Byl neúnavným obdivovatelem jejich krásy, elegance a duchaplnosti.  Každé ráno své sekretářce políbil ruku a přestože mu mnohé ženy činily nabídky, od Vánoc roku 1932 byl neochvějně věrný Evě Braunové, i když nekonečná hra na schovávanou před třetími osobami musela být pro oba vyčerpávající, stejně jako pro samotnou Braunovou rozhodnutí Hitlera nemít potomky.

Po večeřích rozpředl hovor na různá témata, ovšem ani v nejvypjatějších chvílích na frontě, nehovořil o aktuálních válečných problémech. Hovor v jeho přítomnosti probíhal pološeptem a ztichl, jakmile Hitler něco pronesl. Většinou se jednalo o Hitlerovy monology, během kterých z něj myšlenky přímo sršely. Z nich skládal mozaiky logického obrazu světa a překvapoval zjednodušováním složitých problémů. Radost mu dělalo, když se mu někdo odvážil s dobrými argumenty oponovat. 

Atmosféra všech podvečerních rozhovorů byla vždy ve znamení úcty k Vůdci. Generál major Scherff ji popsal následovně: "Hitlerovým životním prvkem není boj, ale kulturně tvůrčí čin, kterým svému národu opatří smysluplnou, radostnou přítomnost, směřující k ještě šťastnější budoucnosti. Hitler není žádný dobyvatel s fantastickými plány bez vnitřní potřeby, ale vnímá nevyhnutelnost boje dvou světů, pro který neexistuje alternativa. Boj proti bolševickému nebezpečí z Východu, který ohrožuje další kulturní vývoj Německa a Evropy, podstupuje s vědomím, že může být pokládán za zločince. Nechce však ponechat pozdějším generacím problém, na který se doslova cítí shůry povolán."

                                                                                       -0-

1. září 1939, kdy začala 2. světová válka prohlásil " Nechci teď být ničím jiným než prvním vojákem Německé říše! Proto jsem si znovu obléknul vojenský kabát, který jediný mi je nejposvátnější a nejdražší. Svléknu si jej pouze po vítězství, nebo se tohoto konce nedožiju..."

Krista jakožto Galilejce pokládal za árijce, který svou etikou a poselstvím přinesl lidstvu nadčasové hodnoty. Naproti tomu křesťanské církve měl za instituce, které ve svém mocenském a zištném zájmu Kristovo učení dezinterpretovaly a znetvořily. Sám chápal náboženství jako pokoru před božskou prozřetelností. 

K německé populaci pronesl názor: "Koncem 19. století jsme měli obrovský přírůstek obyvatelstva a proto se muselo ročně až 300 tisíc Němců vystěhovat do ciziny. Němec se stal všude po světě nenáviděným, protože kam přišel, tam se vyvyšoval a poučoval. To, co byla pro Anglii Indie, bude pro nás východní prostor. Proto při našem osídlování ruského prostoru si na to musíme dát pozor. V Rusku vystavíme krásná německá města se vším, co je třeba k životu a kolem krásné vesnice s německými rolníky propojené s městy dokonalými silnicemi. To, co bude dál, bude ruský svět, kde necháme Rusy žít podle svého a my jim budeme pouze vládnout."

Z obav o evropskou kulturu pronesl názor: "Evropa není žádný geografický, ale krvavě vysloužený pojem. Člověk chápe, proč si Číňané před nájezdy Mongolů postavili zeď. Přál bych si postavit zeď, která by chránila naši říši před asijskými hordami. Navzdory teoriím, které učí, že v uzavřeném prostoru dochází k ochabnutí sil. Nedožiju se toho, ale těším se za německý národ, že společně s Anglií nastoupí proti Americe. V Německu, Anglii, severských zemích, Francii a Itálii dřímají takové tvořivé síly, kam se na ně hrabe Amerika.

"Jestli se někdo modlí za vítězství našich zbrani, tak je to perský šáh. S Tureckem uzavřeme přátelský svazek a přenecháme jim obranu Dardanel."

" Když jednou v noci doprovázel sektretářku Schröderovou a ona hledala svou baterku, zažertoval: Já jsem vám ji nešlohnul. Rád kradu země, ne však baterky. Malí zlodějíčkové se věší, velcí se oslavují."

"Nikomu z drobných lidí nevyčítám, že byli komunisté. Masy šly jedinou možnou cestou. Vytýkat je to třeba však intelektuálům. Kdyby záleželo na téhle buržoasní havěti, lidé by byli ještě dnes rudí a dělníci by byli nulou. Na všech významných společenských akcích bylo tehdy možné vidět jen cylindry a uniformy. Lid posloužil jen jako stafáž při příjezdu nejvyšších vrchností."

"Pro budoucnost Země budou důležité následující zdroje energie: voda, vítr, příliv, odliv a vodík."

"Jsem přesvědčen, že u nás existovali Židé, jejichž chování bylo slušné. Kolik jich bylo, těžko říci. Žádný z nich však nezahájil ve prospěch Němců boj vůči svým ničemným rasovým druhům a to byla jejich velká chyba."

"Když si představím fádní křesťanská nebesa, tak snad jen islám by mě mohl nadchnout pro nebe. Tady na zemi máme R. Wágnera a křesťané nahoře jen alelujá a mávání palmovými ratolestmi. Negr se svým fetišem je na tom mnohem líp než ti, kteří věří v ráj na nebi."

"Mám porozumění pro vyřizování sporů, jak se děje na vesnici. Mladík, který se za svoje děvče nepopere, se nemůže venku ukázat. Stává se však, že soud prohlásí za vraha i toho, kdo je vinen jen zabitím. K tomu postačí, aby před tím pronesl: já tě jednou sejmu."

" Ve čtyřicátých letech minulého století se každý Čech styděl mluvit česky. Jeho hrdostí bylo mluvit německy a být za Vídeňáka. Češi ztratili pocit méněcennosti, když přestali být malým rakouským národem." 

-o-

Je těžké se vžít do doby před 80 lety a ještě hůř se posuzuje jedna věta vytržená z kontextu článku, který se nenašel. Z poměru emigrujících a v koncentrácích zahynulých Židů, o jejichž soudržnosti a inteligenci nejsou pochyby, lze soudit, že většina těch, kteří byli nacismem nejvíc ohroženi, nebyli schopní dokonce pár měsíců předem, domyslet zrůdnost a zvrácenost toho, co je a svět čekalo. Proč by potom nemohl pan Peroutka, notabene celých deset let před druhou světovou, Adolfa Hitlera označit za gentlemana?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpán Bicera | pondělí 7.3.2016 10:29 | karma článku: 29,61 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko. K22 Tři pohřby.

Pozoruji hospodskou pečlivě točící pivo a přemítám, proč Jednota, dokud ji hospoda patřila, nenabídla také vedle desítky i dvanáctku a polotmavé. Už se nese a vidím, že rozjásaný nemusí být jen obličej, ale i chůze.

2.2.2024 v 16:16 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K21 Nenahraditelné ztráty

Slunce se dotklo okrajem Svineckého lesa v místech, kde se říká Na Americe. Za pět minut se schová za špičkami stromů a po chvíli ho bude následovat i Večernice. Za spoustu let se nebeské představení téměř nezměnilo.

7.8.2023 v 7:47 | Karma: 0 | Přečteno: 43x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 20 Zanedbatelné ztráty

Ostře znějící výstřely nemohly být z brokovnice, ale nepřipomínaly ani rány z kulovnic. Zkusil jsem si vybavit střelbu ze samopalu vzor 58, ale od vojny už uteklo příliš času, aby se mi to povedlo. Manželce jsem namluvil,

17.11.2022 v 13:27 | Karma: 0 | Přečteno: 62x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 19 Přijde hic

Dvířka do dvora visela jen na horní skobě a při otevření hlasitě zaskřípala. Sténající pant jsem použil místo zvonku, ale ani po opakovaném zavrzání se Bašta neobjevil. Nezbylo, než na nevábně vyhlížející dvůr vstoupit.

23.4.2022 v 12:00 | Karma: 3,11 | Přečteno: 120x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K18 Špitál

Šipka s nápisem onkologie nás zavedla ke vchodu do nevábně vypadajícího pavilonu, kolem kterého byly o zeď opřené tyče s cedulkami "pozor, padá omítka". Jakmile jsme vešli do vestibulu, Kubík vyvalil oči na pacientku v županu.

20.1.2022 v 13:38 | Karma: 0 | Přečteno: 133x | Diskuse
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:25

Přímý přenos Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Kim posiluje svůj kult. Jeho portrét se poprvé objevil vedle jeho předchůdců

22. května 2024  16:53

Portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una se objevil na budově v Pchjongjangu vedle portrétů...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1281x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik