Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škrt nebo člověk spořivý?

Jsou lidé, co žijí od výplaty k výplatě a našetřeno nemají nic, ale jsou i tací, kteří šetří a mají za tři. Já mám maximálně tak „na tři“. A to je opravdu maximum. Déle, než tři měsíce života bych ze svých zásob nedala. Jak to jen dělají ti osamocení důchodci, které přepadne loupeživý spoluobčan a vytáhne z jejich šuplíku jen tak sto tisíc na ručku?

Možná by stačilo se kolem sebe rozhlédnout a brát si inspiraci ze spořivých lidí z okolí. Třeba jeden můj bývalý kolega. Měl pár kusů oblečení, které točil s železnou pravidelností od pondělí do pátku a další týden v tom přesném pořadí znovu. Obědy si nosil zásadně z domova, v restauraci jsem ho viděla pouze tedy, když nás vzali na společný (a jimi hrazený) oběd naši nadřízení v rámci týmového družení, ale co mne fascinovalo úplně nejvíc, byl čaj. Když ve spěchu ráno doma u snídaně nedopil čaj, nalil si ho do termosky a přinesl do práce, aby neplýtval. Ostatní kolegové si o tom nenápadně špitali, ale na rozdíl od něj si nikdo nemohl dovolit zrekonstruovat byt bez půjčky.

Nebo kolega mého manžela. Měl propracovaný systém jak zašetřit za boty. Koupil si jedny, před několika lety, a ty se mu roztrhaly. Dal je reklamovat těsně před vypršením lhůty a dostal nové. A takhle to dělal rok co rok. „Normální“ člověk by se na to vykašlal a už by boty, co se mu několikrát rozpadly, nechtěl. Jenomže tenhle člověk v tom uměl chodit! A zašetřit dokázal i za svatební výdaje. Když se ženil, koupil manželce minimalistický prsten ve zlatnictví a svůj si půjčil od kamaráda. Hned po obřadu mu ho vrátil. Na zimu nepřezouvá pneumatiky, raději auto zavře do garáže, půl roku nikam nejede a auto samozřejmě na onen půl rok odhlásí z pojistky. No, ale má velký krásný dům a téměř za hotové. Sice v něm netopí a neohřívá vodu, protože se celá rodina na jeho přání otužuje, ale když jsou šťastní (a hlavně zdraví!), nelze nic namítat.

A pak je tady jeden můj známý. Když mi vyprávěl, že pozval slečnu, o jejíž srdce se pokoušel, na večeři k němu domů, kterou sám uvařil, tak mi to znělo jako dobrý nápad. Ale když pak dodal, že ji po jídle zkasíroval o polovinu nákladů za nákup, který pořídil pro své kulinářské okénko, myslela jsem, že si dělá legraci. Nedělal. Normálně jí tu večeři naúčtoval. A holka s ním už nikdy na rande nešla. K jeho úžasu!

Zvláštní, že s tímto extrémním stigmatem šetření znám především muže. Jsou snad ženy rozmařilejší a hýřivější? Vlastně jednu znám. Pozoruji ji už delší čas v tělocvičně, kam chodím. Zásadně si nenosí sprchový gel. Vždy jde do sprchy jen tak s ručníkem, a když míjí umyvadlo vedle toalety, udělá šup šup a do dlaně si nadávkuje porci erárního tekutého mýdla. Kolik tak může ročně asi zašetřit?  Dvě stovky? I když ona taková korunka ke korunce…

Tito lidé žijí bez dluhů a mají na kontě úctyhodné rezervy. Nezbývá mi než smeknout. Já jsem notorický utráceč. Přijde mi nesmírně líto, hromadit ty barevné papírky někde v bance nebo ve strožoku, když mohou posloužit tolika bohulibým věcem. Právě teď.

Ne, že bych si kupovala drahé kabelky a luxusní oblečky, nikdy nepochopím, proč bych měla za nějakou „vitónku“ vydat šedesát tisíc, když mi stejně dobře poslouží kabelka za tisícovku a mnohdy i za míň. Ale utrácím za dobré jídlo a zážitky. Expedice do vzdálených i blízkých končin, to je moje. Poznávání jiných kultur, zpovídání domorodců a zjišťování informací o jejich životech, ochutnávání lokálních dobrot a zkoušení adrenalinových aktivit, to prostě můžu. Vlastně musím.

Investice do zážitku je něco, co mi nikdo nikdy nemůže ukrást, nemůže to zničit žádná přírodní katastrofa, ani to nemohu ztratit. Prý bych si měla pořídit raději nová plastová okna. No mami…? Je mi jedno, že nemám nejnovější módní hity, že máme mrňavý byt a že nevím, co je to profesionální manikúra, mám totiž spoustu zážitků.

A k tomu mám hypotéku, leasing a pár drobných na účtu. Ale když mě zítra srazí náklaďák, tak budu vědět, že jsem si ten život užila. Nebo bych měla raději šetřit?

www.viktoriebeso.cz

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktorie Beso | středa 18.9.2013 12:50 | karma článku: 25,75 | přečteno: 2565x
  • Další články autora

Viktorie Beso

Je boj za kvalitní školy předem prohraný?

Svinstvo, které se předvádí v českém školství ve spolupráci s našimi politiky je jako zanícený vřed, který se nedaří vyříznout. Malá nepatrná šance tu však možná je...

24.1.2024 v 9:59 | Karma: 30,28 | Přečteno: 3128x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Jak zničit fungující a dětmi oblíbenou školu

Byla nebyla, jedna malá škola, do které děti chodily tak rády, že se jim ani nechtělo domů. Ne, to není pohádka, taková škola opravdu existuje! Zatím...

15.1.2024 v 13:12 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3747x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Oškubaná jako kuře

Brazilské depilaci jsem se vyhýbala jako čert kříži, ještě aby ne, vždyť co může být horšího, než návštěva gynekologie? Přece návštěva gynekologie a skalpování k tomu!

5.1.2024 v 10:41 | Karma: 37,99 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Proč Péčko Prudí Paničky

Takzvané filmy pro dospělé, tedy takové, kde toho hlavní hrdinové na sobě příliš nemají, se těší více u mužského publika. Že by ženy byly toliko prudérní? Ale kdeže.

19.1.2022 v 9:40 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Movité ženy a chudí muži

Člověk by neřekl, jak jsou dneska ty ženské při majetku. Naštěstí však mají zdatné muže, kteří jim udatně pomáhají, nastavujíc tak svůj vlastní život všanc.

1.12.2021 v 11:08 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5315x
Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 

 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com