Uchlastaná ...

aneb: „Všeho moc škodí ... “ 

 

Našla jsem ji po ránu s jednou svěšenou hlavou a v rámci záchrany jsem tu chuděru znovu zalila, v domnění, že tento typ potřebuje hodně vláhy a já ji zanedbala. Chyba lávky. Večer měla dole hlavy všechny tři. Když jsem nadzvedla květináč z keramického obalu, zjistila jsem, že přebytečné vody je naopak moc.  Květince už nebylo pomoci, ani když dostala příležitost vyschnout a už ani kapku vody k napití.

Odnesla bych chcíplotinu do kontejneru na bioodpad, aby se její zbytky co nejrychleji dostaly do správného přírodního znovuzrozujícího řetězce,  ale protože v blízkosti žádný nemáme, skončila primitivně ve směsce, kde bude její cesta k dalšímu životu, byť v jiné formě, o něco delší.

„Nesmím to s tou zálivkou přehánět,“ kárám se opakovaně. Mé květiny netrpí suchem, ale často bezradně uhnívají.
Jaká je to krása když jdu a vidím rostlinku, která se uchytila mezi kameny nebo v betonové skulině, její květy se derou ven, jeden za druhým, a nikdo o ni nepečuje. Vezme za vděk jen náhodným deštěm. Doma mi ale neprší, a odtok také není do volného prostranství, takže trochu cílené péče je přece jen na místě.
Na místě je i ono slůvko „trochu“ , i když nic není dokonalé a snaha o dokonalou přiměřenost se klidně může zvrhnout v „uchlastanost“.  A platí to v jakékoliv péči o živé tvory.

A také si říkám, co by si asi počali květináři, kdybychom o každý stvol důsledně pečovali a přerostlé krásky řízkovali, z nostalgie znovu zasazovali i ty degenerované, a nechodili k nim kupovat další květiny. Říkám si, že je vše tak jak má být, že některé květiny různorodou péči vydrží, jiné prostě zajdou a nahradí se jinými, novými, krásně čerstvými, protože takový už je koloběh života …

Autor: Štěpánka Bergerová | úterý 28.4.2015 10:59 | karma článku: 17,58 | přečteno: 1715x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

... pryč od lidí

7.6.2024 v 22:40 | Karma: 14,38

Štěpánka Bergerová

Víčkotrhači ...

5.5.2024 v 17:00 | Karma: 40,84