Měli by kašlající a chrchlající nosit ven zdravotní roušku?

Vadí vám když vám někdo kašle nebo chrchlá do obličeje, nebo ve vaší těsné blízkosti? V autobuse, divadle, čekárně, na poště a vůbec v jiném veřejném prostoru? Mně tedy jo !!!

Možná se posmíváte Japoncům, že jsou nošením zdravotních roušek tak trochu posedlí. Jsou totiž zvyklí nosit je v případě své nemoci, hlavně respirační, při kýchání a kašlaní, aby ve své přelidněné zemi nenakazili další kolemjdoucí. Potkala jsem jich pár i u nás.
Je to přehnaná opatrnost?

Pamatuji si reklamu na nějaké kapky do nosu, kde kýchající nakazí celou autobusovou zastávku. A jistě se mnou budete souhlasit, že kapénkový přenos nemocí je lékařsky dokázaný.

Je pochopitelné, že ač nemocní, musíme se přepravovat z místa na místo, do práce, za jinými povinnostmi a vyrazíme tak i za kulturou, protože přece nenecháme drahý lístek na pěkné představení propadnout.
Když jsem celé nedělní divadelní představení poslouchala kolem sebe v hledišti to kašlání, kýchání a chroptění, neměla jsem s těmi chudáky nemocnými sebemenší soucit a po příchodu domů si nasypala hrst vitamínů do krku.

Napadlo mne, proč nenosíme roušky i u nás? Je to hodně blbé vyrazit ven s rouškou na obličeji? Řekla bych, že některým obličejům by to naopak pomohlo, také na konspirační schůzku by jeden mohl takto maskován směle vyrazit a ještě by se našlo spousta a spousta kladů, kromě zdravotního hlediska.

Japonská mládež se naučila nosit zdravotní roušky i jako módní doplněk.

Za sebe mohu prohlásit : Já jsem pro!

A protože nikdo nechce ty druhé do ničeho nutit, ani do ohleduplnosti, a už vůbec ne nějakými nařízeními shora, jsem pro přesvědčování vlastním příkladem.
Jsem ochotná si roušku navléct a ještě ji výtvarně pojednat.

Asi to půjde ztuha. Lidem nepřijde blbé vlézt někam do místnosti plné jiných lidí, a chrchlat na všechny strany, ale přišlo by jim dehonestující vlézt tam s rouškou. A tak raději nakazí pár svých bližních, než aby se na ně ostatní dívali s despektem, co tam jako vůbec dělají.

A jak to vidíte vy?  Přidali byste se a šli příkladem?

P.S.: Tak mne ještě napadá, že farmaceutické firmy by až tak pro masové rozšíření nošení roušek nebyly, protože by se jim snížil prodej léků :D

Autor: Štěpánka Bergerová | úterý 22.11.2011 10:19 | karma článku: 20,57 | přečteno: 2248x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

... pryč od lidí

7.6.2024 v 22:40 | Karma: 14,38

Štěpánka Bergerová

Víčkotrhači ...

5.5.2024 v 17:00 | Karma: 40,84