Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ženy v české politice

Vždy jsem si myslela, že kdyby v politice byly převážně ženy, tak už jsme hravě předehnali životní úroveň Švýcarska. Po těch pár letech demokracie si to už nemyslím. Nejsou to muži, kteří hýbají politikou této země. Ani omylem.

 

 

 

Za tu dobu pětadvaceti let, po pádu komunistů se českým ženám podařilo několik opravdu pozoruhodných činů. Jen, že jejich zásluhou to nebyla cesta směrem k onomu Švýcarsku, ale spíš někam do teritorií, o které nikdo z nás nestojí. Podařily se jim kousky vskutku obdivuhodné.

 

První na ženu dojel Standa Gros, lidem zvaný Pepa z depa. Mladý nadějný politik. Nejmladší premiér z celé Evropy. Ten politický zázračný kouzelník, potkal v poslanecké kantýně něžnou blondýnku Šárku. Láska na první pohled, záhy skončila slavnou svatbou. Šárka byla nejen křehká dívka, ale při vaření kávy a nalévání panáků pánům poslancům, objevila v sobě podnikatelské buňky. Po svatbě chtěla svému Standovi dokázat, že když on se mohl z depa dostat na židli premiéra, tak ona není žádné béčko a stane se podnikatelkou. A to úspěšnou. Budou nejen mladí, krásní, neklidní, ale hlavně i bohatí.

 

Jen jaksi zapomněla, že se stala osobou veřejnou a pro média, včetně bulváru, bude víc než zajímavým VIP klientem. Styky s dámou podnikající v oblasti veřejných domů, odstartovaly zájem tisku i veřejnosti.  Šťouralové spočítali, že v majetkových poměrech mladého premiéra a jeho ambiciózní ženy je víc, než hrubý nesoulad. Premiér, dělal, co mohl, aby ony rozdíly vysvětlil, včetně toho, že prohlašoval, že má velmi podnikavou ženu a bohatého strýčka, leč marně. Se slzami v očích se rozloučil nejen s národem, ale i křeslem premiéra. Dopadl jak Ctirad, ten taky dojel na bojovnou a ambiciózní Šárku. Hrubá chyba byla, že neřekl své Šárce, ať sedí na zadku, hraje si na oddanou manželku a matku, že akcie jsou na cestě, že se snažit vůbec nemusí. Čekala je hromada akcií, a následovalo „dolce vita far niente“. Pepa z depa, jako politik skončil a podnikavá Šárka pověsila podnikání a hřebík. Tak rychle jak začala, tak skončila, Standa se díky studiím v Plzni stal advokátem. Prodal těch pár akcií, díky čemuž nebude trpět nouzí. Pokud ovšem Šárka nezačne zase podnikat.

 

Další příběh jak se ženy v politice opět neosvědčily. Raketový byl vzestup neznámého ostravského politika Topolánka, který díky plamennému projevu jeho ženy Pavly na sjezdu ODS, získal post předsedy strany. Zanedlouho poté byl jmenování premiérem. Mohl to být dobrý premiér, nebýt žen. Z voličů (hlavně naštval ženské) udělal blbce, když zemi zaplavil billboardy. Na nich rozesmátý dobrý otec rodiny s manželkou Pavlou a dětičkami. Po jmenování premiérem rodinu opustil s atraktivní místopředsedkyní. Zařadil se do spolku mužů (VSDS), vnoučata si dělám sám. Měl vědět, že ženy mají paměť a že jsou mstivé. A tak našeho premiéra, mimo hloupých opileckých řečí, vyhnaly po dvou letech z postu premiéra hlavně hlasy dvou žen Jakubkové a Zubové. Pomstily opuštěnou a zhrzenou Pavlu. Skončil premiér i vláda. Ostuda dvojnásobná to byla. Sladili jsme to tenkrát EU. Kam čert nemůže…

Tak ženy dokázaly odstřelit dalšího premiéra a vládu.

 

Paroubkovi nepomohla jeho nová, mladá, atraktivní žena. Tu vyměnil za poněkud neatraktivní manželku. Vztah byl stvrzen sňatkem a zařazením opět do spolku VSDS (vnoučata si dělám sám). Nic mu nepomohlo to, že nová žena upozornila celý národ na jeho sexy mozek. Ani skutečnost, že mu všude stála věrně po boku, při volebním klání. Bývalý premiér a nadějný budoucí premiér skončil v poslanecké lavici, jako prostý poslanec a milovaná strana v opozici. Potupné opozici jakou ještě nezažila od „sametové“ revoluce.

 

Premiérovi Nečasovi se povedl husarský kousek, když poprvé v dějinách Česka dal dohromady koalici, kterou nemohli komunisti a socialisti přehlasovat. Přes jejich rozhodnutí, díky naprosté většině hlasů ve sněmovně, nejel vlak. Opozice mohla jen zuřit, nic víc. Žádná vláda už takovou šanci nikdy nedostane.

 

Ale, zase zasáhly ženy. Ovšem ta poslední, což není jisté, že poslední, která zasáhla do politiky, byla skutečné eso. Nagyová to vzala všechno jedním vrzem. Ale…

 

Nejdříve se díky blonďaté éterické Kočí, a rozhodné mladé političce Peak, rozpadla koaliční strana Věci veřejné. Kočí nahrávala, co kde slyšela a pouštěla nahrávky dál do éteru. To jí se podařilo, dotáhnout faktického šéfa Bártu, až do soudní síně. Carolínka Peak zavčas utekla z VV a založila stranu Lidem. Strana VV, do které lidé vkládali tolik nadějí, se díky dámám definitivně rozpadla. Jak se zachovala Peak při hlasování o důvěře vládě, víme všichni. Kdyby jí Nagyová dala aspoň kancelář, která jí jako místopředsedkyni vlády náležela, tak by pomsta nebyla tak sladká. 

 

Baculka Nagyová řádila na úřadu vlády, jako černá ruka. Kdysi prý vyučená prodavačka, pak účetní to dotáhla přes postel až na Vrchní ředitelku Sekce kabinetu předsedy vlády a premiérovu osobní poslaneckou asistentku. Ač nikdo neviděl maturitní vysvědčení, absolvovala úspěšně soukromou vysokou školu a získala titul magistra. Dřela do úmoru, ve dne v noci, někdy i ve volných chvílích. Možná, že kdyby tahle dáma ctila pravidlo, že člověk má být slušný na lidi, když jde nahoru, protože je může potkat, až půjde dolů, nemusel by být její pád, včetně pádu premiéra Nečase i vlády, tak tvrdý. Ani netušíme, kolik lidí se radovalo, když ji v klepetech vedli do basy. Určitě mnohem víc, než když totéž potkalo Ratha. 

 

Připravila Nečase, tohoto „slušného člověka“ postupně o rodinu, o premiérské křeslo, díky ní padla další vláda a ODS bude bojovat, aby se vůbec dostala do sněmovny.

 

Tak já nevím, ale měním zcela zásadně svůj názor, že by v naší politice mělo být víc žen. Vždyť jen těch pár dokázalo to, na co jsou jinde třeba revoluce. Všeho schopné ženy, tuhle zemi neposunou. Na schopné ženy kvóty nepotřebujeme.

 

 

Autor: Běla Polášková | úterý 2.12.2014 13:43 | karma článku: 35,58 | přečteno: 2667x
  • Další články autora

Běla Polášková

Kohoutek

Tenhle příběh je hodně starý. Kdykoliv chci posuzovat nebo přijít na to, co chtěl autor abstraktního obrazu dílem říci, a odpověď nenacházím, mám nutkání rezolutně prohlásit: „ten pan umělec si dělá z lidí srandu“. Leč vzpomínka na onen zážitek, můj soud, respektive odsudek okamžitě zastaví...

7.3.2015 v 14:56 | Karma: 13,25 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Malý exkurz do duše šíleného golfisty

Dnešní den začal opravdu báječně. Probudil jsem se do slunečného rána, svěží a plný elánu. Taková rána jsou pro mě čím dál, tím více vzácnější. Častěji se probouzím s pocitem, že jsem celou noc tahal putny s uhlím do pátého patra, a se zbožným přáním spát ještě dalších osm hodin.

12.2.2015 v 14:17 | Karma: 8,31 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Den blbec

To ráno vstanete a cestou do koupelny si v bytě, který nemá jediný práh, si ukopnete palec. Moc to bolí. Pasta z kartáčku na zuby vám spadne do odtoku a odplave. „Den blbec“ je úspěšně odstartován...

29.1.2015 v 15:04 | Karma: 18,79 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Olomoucké syrečky na cestách

Jestli vás nějaký váš příbuzný někdy požádá o přivezení Olomouckých syrečků, zdvořile, leč rezolutně odmítněte. Leda, že jste tak velký extrovert, že vám pozornost široké veřejnosti nečiní potíže. Ani doma, ani v cizině. Možnost, jak splnit přání, je dokonalý obal, ale opravdu velmi dokonalý.

21.1.2015 v 15:16 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Sex ve městě po Česku.

Seriály nemusím, velká část mi připadá úplně blbá. Ty, které jsem celkem sledovala, byly dva. Tudorovci (i když o králi Jindrovi mám jinou představu, co se jeho zevnějšku týká), ale mám historii ráda a i když tento příběh důvěrně znám, tak mi z něho moc neuteklo. Jediný, který jsem stíhala, byl Ranč u zelené sedmy. Měl všechno, příběh, skvělé obsazení a hlavně tam byla sranda. Další byl Sex ve městě (z toho mi sice polovina utekla), ale každý díl, který jsem viděla, mě náramně pobavil. A taky jsem tam našla vzdálenou paralelu s mými třemi přítelkyněmi, se kterými to táhnu životem už víc než třicet let.

13.1.2015 v 16:58 | Karma: 38,67 | Přečteno: 8770x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1720x
Nejsem poeta, jen pozorovatel života. Proto mám ráda fejetony. Občas píši i povídky, ty si ovšem vymýšlím. Mám ráda humor, jsme tu chvíli a mrtví budeme dlouho. Nejsem si jistá, že ho umím, ale moc se snažím vidět jej za vším.