Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já tomu prostě nerozumím

 Vždy mě udivovaly mladé dívky, kráčející životem s chlapem, který by mohl být jejich dědečkem. Udivovali mě muži, kteří sice stárli, ale jejich partnerky měly konstantní věk dvacet pět až třicet. Divila jsem se tak dlouho, až jsem se stala nepřímým účastníkem toho jevu. Dobře mi tak.

 

 

„S takovou, jsi na nejlepší cestě stát se pedofilem,“ vztekám se u kávovaru. Pohlédnu kuchyňským oknem na zahradu, kde pod pergolou sedí nový, a zaručeně již pravý, objekt synáčkova zájmu. Drobná dlouhovlasá blondýnka, pětačtyřicet kilo brutto, osmatřicet, když odečtu bujné poprsí. „Po kom ty jsi, to by mě opravdu zajímalo. Po mě, ani po tátovi ne. Jedině děda, to byl proutník par excellence. Oproti tobě, ale netrousil po světě děti.“

         

Kolem dívky poletuje tříletá Viktorie, dítko z  předchozího zaručeně už posledního vztahu. Její sedmadvacetiletá matka Markéta, má na Facebooku vyvěšeno, že se příští týden vdává i s fotkou nastávajícího. Opět maník, kterému do padesátky moc nechybí.  Já tomu prostě nerozumím. V jejich letech jsme my tyhle geronty posílali zpět do hrobu.

         

„Klídek, mamičko. Já nevím, co ty pořád řešíš. Buď happy!“ Synáček zvesela, mladickým krokem, odnáší tác s kávou a dortem ven.

         

Jak mám být sakra „happy“, když mě tohle „dítě“ zásobuje vnoučaty už dvacet let. Mému nejstaršímu vnoučeti od něj je dvacet, nejmladšímu tři. Obávám se, že tohle ještě není konec.  Je ve věku, kdy se moje generace už těšila na svá vnoučata a ne, že se musela dívat na to, jak si je její potomci vyrábí sami.

         

„Můžeme tady nechat Viky?“ Ptá se zvesela, krátce poté, co si odbyl představovací rituál. „Chceme jí do kina, pak se pro ni stavím.“

         

„Nemůžete.“ Jsem naštvaná a nehodlám to skrývat. „Trousíš po světě děti, tak se starej. Já si kvůli tobě nebudu otevírat pobočku Klokánka.“

         

„No, no, nevrč, tak ji dáme k babičce odborářce,“ klidný jak želva, lehce políbí dívku na tvář. „Že jo, Myšáčku.“

         

Myšáček zasněně přikývne. Já mám chuť, přímo neodolatelnou, ho praštit. Že já tenkrát, když ještě Viktorie nebyla, jsem vyplnila jeho přání a důraznou prosbu, abych před rodiči Markéty nemluvila o politice. Tatínek i maminka byli zapálení odboráři. Tatínek byl krajský šéf odborů a Topolánek jeho kamarád, a prý „rovnej chlap“. Měla jsem mluvit, měla jsem se s odborářem pohádat, a ten už by z palice své dcery vymlátil svazek s chlapem z takové pravičácké rodiny. Pak si říkám, že kdyby to nebyla Markéta, bude to jiná.

         

„Nazdar Bobe!“ Hlaholí přicházející muž. Když takhle vesele zdraví, je mi jasné, že má v sobě minimálně dvě plzně. Protože golf se bez devatenácté jamky (hospody) hrát nedá.

 

„No né, co to máš za pěknou slečnu?“ Pohledem rentgenuje nový přírůstek do rodiny. Bob představí „Myšáčka“.

„Kam na ty pěkné slečny chodíš?“ Pitomé otázky, to je jeho parketa.

„Stačí říct, kdybys potřeboval.“ Chlapácké řeči mě nadzvedávají.

„Jo, je na čase aby sis našel něco mladšího. Nějakou co ti sežere, že už to bylo všechno.“ Zaútočím, bublám vzteky a začíná to být na mě vidět.

„Mami má dneska blbou náladu, nebudeme ji dráždit.“  Praví Bob laškovně.

         

„Víš dobře, že nejsem náladová, jsem jen emočně flexibilní. Tak sklapněte oba, dokud je čas.“ Zavrčím.

         

Bob vytuší (zcela správně), že by měl zmizet. Slyším šumět sprchu a prozpěvování mého muže. Sakra, jak můžou být ti chlapi pořád tak nad věcí. Já se tu trápím starostmi o budoucnost poloviny světa, možná i víc, a oni jsou v klidu.

 

„Hele, jsi chlap a mě by docela zajímalo, co ty mladé holky očekávají od těch starej chlapů, který za sebou vlečou potomky a spoustu bývalých vztahů? Já tomu nerozumím.“ Zcela správně odhaduji, že můj muž, vyčerpaný golfem, po dvou plzních a sprše, bude přístupný k diskuzi. Navíc, když já něčemu nerozumím, je to balzám pro jeho uši. Nemýlím se.

 

„Ono to máš tak, pro každého chlapa je pel mládí lákavý. Vrací je o pár let zpátky. Omládnou. Není pravda, že jen ženy se bojí stáří, mužský se bojí víc. Jen to neřeší plastikou, ale tím, že si najde mladou.“  Zasněně hledí v dál, někam nad moji hlavu. „A ty dívky? To je prosté.“

„Nepovídej.“ Hlesnu.

„Jo, hele co jim může nabídnout nějaký mlaďoch. Jen nejistotu, práci, pot a slzy. Ale chlap jako Bob? Je mi jasné, že o to ti jde. Je finančně zajištěný, má slušné bydlení, auťák a dostatečné konto na hi-live…“

„To opravdu stačí?“ Přeruším tok jeho hlasitého myšlení.

„No, co bys chtěla víc?“ Mlčím, protože opravdu nevím. Vím, že „pot a slzy“ šlohl Churchillovi. Ale pořád tomu nerozumím.

 

Autor: Běla Polášková | sobota 6.12.2014 18:15 | karma článku: 20,53 | přečteno: 1929x
  • Další články autora

Běla Polášková

Kohoutek

Tenhle příběh je hodně starý. Kdykoliv chci posuzovat nebo přijít na to, co chtěl autor abstraktního obrazu dílem říci, a odpověď nenacházím, mám nutkání rezolutně prohlásit: „ten pan umělec si dělá z lidí srandu“. Leč vzpomínka na onen zážitek, můj soud, respektive odsudek okamžitě zastaví...

7.3.2015 v 14:56 | Karma: 13,25 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Malý exkurz do duše šíleného golfisty

Dnešní den začal opravdu báječně. Probudil jsem se do slunečného rána, svěží a plný elánu. Taková rána jsou pro mě čím dál, tím více vzácnější. Častěji se probouzím s pocitem, že jsem celou noc tahal putny s uhlím do pátého patra, a se zbožným přáním spát ještě dalších osm hodin.

12.2.2015 v 14:17 | Karma: 8,31 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Den blbec

To ráno vstanete a cestou do koupelny si v bytě, který nemá jediný práh, si ukopnete palec. Moc to bolí. Pasta z kartáčku na zuby vám spadne do odtoku a odplave. „Den blbec“ je úspěšně odstartován...

29.1.2015 v 15:04 | Karma: 18,79 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Olomoucké syrečky na cestách

Jestli vás nějaký váš příbuzný někdy požádá o přivezení Olomouckých syrečků, zdvořile, leč rezolutně odmítněte. Leda, že jste tak velký extrovert, že vám pozornost široké veřejnosti nečiní potíže. Ani doma, ani v cizině. Možnost, jak splnit přání, je dokonalý obal, ale opravdu velmi dokonalý.

21.1.2015 v 15:16 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Sex ve městě po Česku.

Seriály nemusím, velká část mi připadá úplně blbá. Ty, které jsem celkem sledovala, byly dva. Tudorovci (i když o králi Jindrovi mám jinou představu, co se jeho zevnějšku týká), ale mám historii ráda a i když tento příběh důvěrně znám, tak mi z něho moc neuteklo. Jediný, který jsem stíhala, byl Ranč u zelené sedmy. Měl všechno, příběh, skvělé obsazení a hlavně tam byla sranda. Další byl Sex ve městě (z toho mi sice polovina utekla), ale každý díl, který jsem viděla, mě náramně pobavil. A taky jsem tam našla vzdálenou paralelu s mými třemi přítelkyněmi, se kterými to táhnu životem už víc než třicet let.

13.1.2015 v 16:58 | Karma: 38,67 | Přečteno: 8770x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1720x
Nejsem poeta, jen pozorovatel života. Proto mám ráda fejetony. Občas píši i povídky, ty si ovšem vymýšlím. Mám ráda humor, jsme tu chvíli a mrtví budeme dlouho. Nejsem si jistá, že ho umím, ale moc se snažím vidět jej za vším.