Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sourozenecké hrátky a hádky

Buď sbohem, poklidný sourozenecký živote našich ratolestí. Vítej nová éro hašteření, hádek, rvaček a žalování.

No, to možná trošku předbíhám, ale už to k tomu pomalu spěje. Dokud byla Amálka jen většinu dne sladce spícím miminkem, vše bylo v nejlepším pořádku. Matýsek ji občas přišel pohladit, používal ji jako ochotného figuranta při hře Kde má Amálka oko, ucho, pusu…, ale jinak si jí víceméně nevšímal a většinu času ji vesele ignoroval.

Ale postupem času se doba Amálčina bdění prodlužovala, její akční rádius na břiše se zvětšoval a Matýsek ji chtě nechtě musel vzít na vědomí. Zpočátku sice trochu neochotně, ale poslední dobou už si docela zvykl.

Občas jsem je dokonce přistihla při činnosti vzdáleně se podobající sourozenecké hře. Sem tam sice Amálka musela vydržet nějakou tu ránu míčkem do hlavy při Matýskově snaze udělat si ze sestřičky další kuželku. Případně Matýskovo neobratné uklidňování v podobě násilného vnucování dudlíku do nosní dírky. Ale vše zdárně přežila a brášku si bezmezně zamilovala. Dokonce mám dojem, že se jen se mnou při Matýskově občasném poledním spánku nudí, a že se na bráškovi mučení se podobající hrátky těší.

A Matýsek, ač by se tomu náhodnému pozorovateli možná nechtělo věřit, Amálku taky miluje. Jeho nejčastějším projevem něžného bratrského citu je sice láskyplné objetí podobající se sevření hroznýše královského, ale většinou se zdá, že Amálka si i tuto pozornost vysloveně užívá.

Jenže dnes přišel zlomový den. Amálka zjistila, že kooperací rukou, nohou a píďalkovitého pohybu těla se dokáže přemísťovat. Zatím se sice nejedná o závratnou rychlost a ani vzdálenosti, které je schopná urazit nejsou zrovna rekordní. Ale stačí to k tomu, aby se doplazila kupříkladu k Matýskově právě rozestavěné vláčkodráze či komínu z kostek. A jelikož Amálka samozřejmě nezůstane jen u koukání, ale s vervou se pustí do destruktivní činnosti, Matýskova klidná povaha tak dostává pořádně zabrat.

A tak se zpočátku Matýsek pokoušel jít mírovou cestou a snažil se Amálce napůl pantomimicky sdělit, že je příliš malá a má se přesunout zpět na své vymezené teritorium ke svým chrastítkům. Jeho diplomacie se ovšem nesetkala s kladnou odezvou a Amálka ignorujíc Matýskův nešťastný pohled způsobila vykolejení vlakové soupravy. To už bylo na Matýska příliš a rozhodl se jí tedy názorně předvést, kdo je tu pánem. Pokusil se malou ničitelku odtáhnout z místa železniční katastrofy za nohy.

Jak by to pokračovalo nevím, neb jsem byla nucena zasáhnout ve chvíli, kdy Amálka začala velkým řevem proti násilnému opuštění tak těžce vydobité pozice protestovat. Ale už teď se nemůžu dočkat, co vymyslí Matýsek příště.

A pokud jde o Amálku, ta se vzpamatovala celkem rychle a během mé krátké nepřítomnosti si našla nový cíl. Krabici papírových kapesníčků. A rychlost a systematičnost s jakou naše celulózová princezna dokázala zlikvidovat polovinu obsahu krabice, včetně ochutnávky, je až neuvěřitelná.

A tak zůstávám ve střehu a začínám se bát odcházet i na toaletu. Nezbývá mi proto než doufat, že se situace uklidní dříve než si přivodím nějaké urologické potíže.

Autor: Barbora Bečvářová | středa 25.4.2012 10:16 | karma článku: 18,62 | přečteno: 1329x
  • Další články autora

Barbora Bečvářová

O uječených matkách

Je to něco málo přes tři roky, co jsem napsala a na blogu iDNES.cz zveřejnila článek s trochu provokativním názvem Kult uječených matek. Není divu, že se ihned strhla bouřlivá diskuze. Evidentně jsem totiž píchla do vosího hnízda.

30.9.2013 v 10:44 | Karma: 17,14 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Ona

Barbora Bečvářová

Jak to vypadá, když matka padá

Pamatujete si období, kdy jste domů pravidelně přicházeli s rozbitými koleny? Nebo jste byli něžné dámy či distingovaní gentlemani už od peřinky a na kolenou nemáte ani jizvičku?

20.2.2013 v 12:37 | Karma: 14,10 | Přečteno: 979x | Diskuse| Ona

Barbora Bečvářová

O dobrých lidech

Poslední dobou se kolem mě šíří pesimismus ohledně lidské dobroty a nezištného jednání. Hodně se remcá nad tím, jaká je zase ta dnešní mládež (ačkoliv slova dnešních důchodců: „To za nás...“ pronášel prý už Sokrates). Nadává se na řidiče MHDéček ujíždějící před nosem. A kroutí se hlavami nad nesoudností jedinců, kteří ani tu těhotnou, nepustí sednout.

7.2.2013 v 12:44 | Karma: 20,91 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Barbora Bečvářová

Politika, politika, proč se nás tak mocně týká

Snad by se (óóó náš veliký) Jára Cimrman neurazil, kdyby věděl, že jsem si jeho slova ze hry Akt dovolila pozměnit. A místo erotiky, dosadila politiku. Která posledních několik týdnů hýbe útrobami naší země daleko citelněji než o mnoho příjemnější erotika.

24.1.2013 v 22:06 | Karma: 7,67 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Barbora Bečvářová

Mám tě rád

Když mi Matýsek poprvé řekl „Mám tě lád, maminko,“ skoro mě to rozbrečelo. Byla jsem dojatá a šťastná a bylo mi celkem jedno, že u toho zrovna sedí na záchodě. Nutno podotknout, že cit pro vhodné chvíle k silným citovým výlevům a sdělením zdědil pravděpodobně po tatínkovi.

22.1.2013 v 8:39 | Karma: 14,77 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1837x
Jsem svobodomyslná matka, aspirující spisovatelka a nevyléčitelná optimistka. Mým cílem je čtenáře bavit, inspirovat a někdy snad přimět i k zamyšlení. Více ode mě si můžete přečíst zde.