Život

Celý pátek i sobotu mě naplňoval zármutek a strach o pana Karáska. Několikrát jsem ho kontaktovala mobilním telefonem, vždy byl příjemce nedostupný. Marně jsem mačkala jeho vstupní zvonek. Nikde nikdo - jen samá prázdnota!

Nechala jsem domovní dveře svého bytu pootevřené, abych slyšela jeho návrat domů. Dokonce jsem obvolala všechny možné nemocnice v okolí, žádná však nepotvrdila příjem čtyřiasedmdesátiletého pacienta mužského pohlaví příjmením Karásek, jemuž umřel v pátek syn. Dala jsem sama sobě lhůtu vlastního pátrání do nedělního poledne, pak bylo mým cílem neprodleně informovat  policii.

Oba dva dny jsem skoro nejedla, pila pouze studenou vodu z kohoutku. Každodenní povinnosti jsem plnila ze zvyku, jako stroj, který je naprogramován na přesné funkce lidského žití. V sobotu večer se dostavil hlad. Rozmrazila jsem přes noc kuře s tím, že ho brzy ráno začnu péct.

Je neděle, 30. října, devět hodin dopoledne, venku hustě prší, v troubě peču kuře, na plotně naškrabané brambory s kmínem, sedím za kuchyňským stolem, hlavu si podpírám rukama a přemýšlím, co dál podniknu v cestě za nalezením pana Karáska.

Náhle uslyším těžkopádné kroky na chodbě, není to ani lehké našlapování Heleny, ani sportovní chůze Štěpána, dokonce ani ťukání zdravotní hůlky Hlavičkové. Pan Karásek! Štěstím, že je živ a zdráv, se rozbrečím.

Má strhanou tvář, pláčem opuchlé oči, oblečení skrčené, pomačkané, boty špinavé od bláta, působí však klidně. "Dobré ráno, paní Vilmo", pozdraví, "to pečené kuřecí maso si s vámi rád dám", nosem nasává vůni jídla, nečeká na pozvání, jde dál a sedá si na květované křeslo v rohu obývacího pokoje. "Kde jste byl, pane Karásku, měla jsem o vás strach", ptám se s pláčem. "Já ale o vás ne, svěřil jsem vás jednomu zdravotnickému sympaťákovi a šel za Kífem.  Byli jsme oba v jiné dimenzi. Dál už "Salvátoro",  jsem vyčerpán".

Kuře je během chvilky hotové, před hlavním chodem se společně pomodlíme nad hořící svíčkou a fotografií smějícího se Kífa, která byla pořízena v den jeho třicátých narozenin. Už nemluvíme. Pan Karásek začíná jíst horké kuře holýma rukama od biskupa.

Po jídle se zvedne, poděkuje:"Jdu si teď odpočinout, lehnout, buďte tak laskavá, přijďte  přesně ve tři hodiny a čtyřicet sedm minut na dvorek, Kíf se chce rozloučit. Oblékněte si ty pouzdrové šaty, které jste měla na sobě na jeho srpnové oslavě, nezapomeňte - ve tři hodiny čtyřicet sedm minut!", opouští můj byt senior.

Je půl čtvrté odpoledne, hustě prší, stojím kvůli lijáku ve dveřích vedoucích k východu domu, čekám na pana Karáska. Přichází za deset minut, má na sobě černý oblek, bílou košili, klobouk. Ukazuje směrem na nebe, kde se honí mraky různých rozměrů a velikostí.

Přestává pršet, náhle vysvitne sluníčko, má odstín mezi barvou citrónu a sněhobílým zbarvením doktorského pláště.

Přesně v ten čas, ve tři hodiny, čtyřicet sedm minut se mimořádně shluknou tmavošedé mraky a vytvarují tři srdíčka. Tři nádherná dokonalá srdce.

Z balkónu prvního patra se ozve líbezný ženský hlas: "Já tě taky miluji, Kífe!" Podíváme se nahoru, stojí tam Helena v kratičkých šatičkách, přesně v těch, ve kterých se slunila v ten krásný aprílový den, v ten slunečný den, kdy foukal jemný větřík a Kíf ji zamilovaně pozoroval.

"My tě také milujeme Kífe - navždy zůstaneš v našich srdcích, jsme rádi, že jsme tě potkali", dvojhlasně se k ní s panem Karáskem přidáváme a máváme. Po našich posledních slovech se všechna mraková srdíčka rozplynou, začíná opět pršet, sluníčko požírá největší z mraků.

Stojíme nehnutě ještě nějakou chvíli, kostelní zvon v dálce bimbá čtyřikrát a poté znovu čtyřikrát.

"Je čas zase žít, paní Vilmo", podívá se na mě pan Karásek. V jeho očích vidím jiskřičky nové naděje. "Už jste dala vědět tomu záchranáři, tomu fešákovi?", ptá se mě a stiskne mi lehce ruku. "Teď není vhodná doba", podívám se na něho  uslzenýma očima. "Saprlot je nejvyšší čas, Kíf vám poslal lásku a vy s ní tak zacházíte, na co pořád čekáte, vaše máma ve vašem věku ukončila přeměnu pohlaví, já se stal otcem Kífa a vy se bojíte začít?".

"Nebojím, vím jak začít, začnu od vás - nemohli bychom si tykat, jsem Vilma" "Já jsem Vladimír". "Máte stejné jméno jako můj táta, mohu vás políbit, pane Karásku".

"Nemůžeš, musíš, Vilmo - ale pozor, polib mě normálně, nevím, zda bych francouzák ve svém věku vůbec přežil...." 

 

 

Autor: Irena Bátrlová | sobota 20.6.2020 9:00 | karma článku: 14,34 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Jsem jen stará!

Róza byla při nastupování do tramvaje odmrštěna partou alkoholově nadopovaných výrostků, jenž na poslední chvíli dopajdávali směrem k posledním tramvajovým dveřím, které jim jen tak tak nepřiskříply drzé frňáky.

23.5.2024 v 19:52 | Karma: 18,80 | Přečteno: 530x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 9,64 | Přečteno: 220x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,05 | Přečteno: 344x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 11,24 | Přečteno: 427x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,23 | Přečteno: 281x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 261
  • Celková karma 13,05
  • Průměrná čtenost 586x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik