Talisman

Smrákalo se, rošťák vítr vysypával sídlištní odpadky z otevřených popelnic a popoháněl vzduchem spoustu nedopalků a vršků od piva. Při rychlé chůzi jsem dokuřoval poslední venkovní cigaretu, kterou jsme típnul právě u jedné z nich

Poté jsem doslova prolítnul vstupní halou činžáku, chtěl jsem být co nejdříve doma, sednout si na oblíbený gauč, natáhnout své dolní paprče  a načnout vychlazenou pivní láhev, která již dychtivě  na mě čekala v lednici.

Něco mi však v nitru, když jsem ve spěchu procházel kolem schránek, říkalo, otevři tu malou železnou poštovní krabici. A já to udělal.  Dva dopisy, které jsem odtud vyndal, se tvářily přísně a já měl tušení, že jsou tragické. První - výpověď z nájmu bytu, ten všivák, bytný, splnil své vyhrůžky. Druhý dopis -parte tety, dvojčete mojí nešťastné mámy, která zemřela před patnácti lety na rakovinu. Však teta také nebyla žádná zlomená stařenka, byla to žena v plné síle, ale kdoví, vždyť -  kdy já ji viděl naposled?

Pivečko jsme sice s námahou otevřel, ruce se mi však třásly jako třepotající prádlo na sousedčiném balkóně. Vzhledem k dané situaci jsem ani nedokázal přepnout programy na ovládači, stejně jsem telku nevnímal.

Mám na pohřeb jet? Mám se ve svém rodném městě ukázat ve zbídačeném stavu, bez vindry, skrznaskrz prolezlý smůlou a bídou? Myšlenky se mi v hlavě honily jako divošky v africké džungli. Spadnul jsem na samé existenční dno.

A to vše ode dne, kdy jsem ztratil svůj talisman. Můj život tehdy nabral směr z kopce dolů přímo kosmickou rychlostí.

                                                         ------------------------------------------------

Daný talisman, látkový kapesník, jsem vyšíval ve třetí třídě v hodinách pracovních činností, pomáhala mi moje maminka, vyšili jsme na něm spoustu srdíček, květinek i zvířátek, taková všehochuť, pelmel.  

Zamiloval jsem si ho, snad i proto, že to byla moje první viditelná práce, můj první výtvor. Všude jsem ho nosil s sebou, měl jsem ho umístěného v kapse kalhot a nikdy bych se do něho nevysmrkal. Ba naopak - zabalil jsme si do něho svůj dlouhý frňák a nasával retro vůni - koktejl látky, vůni moji maminky, vzpomínek na  krásné dávné časy.....

Jednoho dne jsem však kapesník v kapse neměl. Bylo to pár měsíců po smrti maminky, zařizoval jsem pozůstalost, byl v rodném městě a látkový kamarád mi z kapsy nenávratně zmizel.

Od té doby se mi na hrb přilepila pravá nefalšovaná smůla: rozvod, nemoc, ztráta zaměstnání, všechny peníze  v tahu.......

A ta smolná babice se mě pořád jako nasáté klíště držela a nechtěla za žádnou cenu pustit. No nic - horší už to nebude. Rozloučím se s tetou. Máma by si to taky přála. Vzdám jí poslední sbohem.

                                --------------------------------------------------------

Samotný pohřební obřad jsme skoro nevnímal, v kostele byla zima, která mi pronikala až do morku kostí. Před kostelem mě duchaplně popadla vyhublá sestřenice, která dovlekla moji zimou zasaženou tělesnou schránku do nejbližší restaurace na smuteční hostinu.

A tam jsem ho spatřil. Najednou jsem před ním stál a nechtěl jsem uvěřit, že my dva jsme se znovu setkali. V restauraci s příznačným názvem "Hospoda nálezů" jsem ho uviděl zarámovaného v modrém rámečku. Na zdi visel veliký nadpis "My si vážíme ztracených věcí našich štamgastů". Byl to jistojistě on a byl umístěn na důstojném místě - uprostřed všech těch zapomenutých artefaktů.

Vytrhl jsem se ze sevření stále mluvící kostnaté sestřenice a běžel rovnou do restaurační kuchyně. Vtrhl jsem tam jak vzteklé psisko: "Ten kapesník na té vaší zdi cti je můj, já ho tu ztratil, chci ho zpátky".

"Milej, zlatej, jedovatej, my nevíme, kde dřív skočit, chybí nám další ruce, personál a takový jeden nedočkavý, drzý, nás přijde obtěžovat rovnou do kuchyně. Víš ty co, panáčku, jestli chceš dostat ten zarámovaný kapesník zpátky, tak hola hej, hoď na sebe zástěru a hurá do práce....", skřehotavě se rozesmála stará bezzubá hospodská.

Já tehdy tu zástěru opravdu oblékl a zůstal nejen na první šichtu....

Dnes je doba pro hospodské těžká, snad i dobře, že se toho nedožila tehdejší šenkýřka, která mě s takovou vyřídilkou přijala do služby. Já však vím, že i to nějak ustojím, zvlášť když na zdi lokálu visí můj ztracený látkový talisman a po svém boku mám hodnou a milou dceru tehdejší restaurační panímámy. 

 

Autor: Irena Bátrlová | sobota 6.2.2021 19:05 | karma článku: 19,30 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 7,01 | Přečteno: 104x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 8,28 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,91 | Přečteno: 424x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,88 | Přečteno: 278x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náraz do nadlimitního pozadí

„Mluvte jen o tom, co jste viděli a slyšeli, nic navíc“, zahájila úvodní řeč ředitelka školy před očekávanou návštěvou z psychiatrie.

8.5.2024 v 8:52 | Karma: 10,99 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 260
  • Celková karma 13,37
  • Průměrná čtenost 555x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik