Neznámá víla

Máma mi dala jméno Bedřich, podle hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Bohužel mám se svým jmenovcem společné jen to, že si rád jeho příjmením vylepším šálek denní černé kávy. Ale i to má háček, moje smetana je s malým s.

Takže nemám ani hudební sluch, ani muzikální povahu a k tomu všemu jsem pro ženské plémě absolutně nepřitažlivý typ. Vyfasoval jsem ke vší smůle nepříjemnou, bolestivou a hyzdící nemoc zvanou lupenka. Pro tuto mizérií jsem zůstal do svých pětatřiceti let křehkým pohlavím nepolíbený.

Bydlím pouze s mámou, tátu odvál čas jinudy, lépe řečeno mladý vánek ho odloudil od původní tříčlenné rodiny.  

Naše soužití není zrovna idylické, máma mně neustále upozorňuje na moje onemocnění, žalostně nade mnou spílá a vyčítá si kdeco, snad i tu noc, kdy mě počala. Abych se jejího lkaní zbavil, vyrážím vždy začátkem července na samotářský trampský výlet do nedalekých Beskyd. Tam přenocuji dva, tři, dny pod širákem a psychicky odpočatý od řečí své nešťastné mámy se zase vracím domů.

Letos jsem opět vyrazil. Před odjezdem jsem však musel vyslechnout přednášku mámy, která, čím jsem starší, tím více se časově protahuje. Mastičky, léky, klíšťata, lesní vrazi a zloději. Letos k nim přibyl i Covid. 

------------------------------------------------------

Vystoupil jsem na známém nádraží, svoji trampskou trasu totiž neměním, zůstává vždy stejná.

Na malém vlakovém nádražičku pracuje i bydlí výpravčí stejného stáří i osudu. Má znetvořenou pravou část obličeje. Nevím, jak se mu to stalo, zda-li od narození či úraz. Nikdy jsme se nepustili do rozvláčných řečí, jen si  kývneme na pozdrav, popřípadě prohodíme pár zdvořilostních frází a pokračujeme každý svou cestou.

Letošní horký červencový den jsem jako vždy vystoupil z motoráku, zamával výpravčímu a hodlal se co nejdříve ztratit v lese. Jenže nádražák mi dával znamení, že se mnou potřebuje hovořit. Vedle něho stála elegantní žena, středního věku, tipoval bych nejméně o deset let starší nežli já. Byla štíhlá s jemnou, hezkou tváří. Na sobě měla oblečené modré šaty poseté kopretinami a na nohou bílé páskové sandále s malým podpatkem. Na hlavě usazený módní slaměný klobouček s modrou stuhou.

"Dobrý den, tady paní hledá hřbitůvek, kolem kterého chodíte na své turistické trase", promluvil ke mně výpravčí a Ona se lehce usmála. Slušelo jí to. "Mohla bych jít s vámi?", zeptala se mile. "A...ano, ale je to mnoho kilometrů, nejste vhodně oblečená", zkusil jsem ji upozornit na složitost cesty.  "Mám v batohu nějaké věci na převlečení, prosím", otočila se ke mně zády, aby své zavazadlo patřičně ukázala. "Tak můžeme vyrazit", nečekala na odpověď, rozloučila se s nádražákem a připojila se k mojí osobě.

Šli jsme mlčky vedle sebe. Promluvila až při první odpočinku, bylo se třeba napít. "Na tomto hřbitůvku mám pohřbeného strýce, chtěla jsem se s ním rozloučit", řekla smutně a sklopila zrak. Soucitně jsem kývnul hlavou, nevěděl jsem, jak se mám v takových situacích zachovat. Nikdy jsem nebyl o samotě s tak pěknou ženou.

"Jmenujete se?", ptá se dále. "Bedřich a vy?", reagoval jsem okamžitě, trochu mě však zklamalo, že nenabídla tykání. "Třeba Bedřiška, když dovolíte", řekla polohlasně a maličko našpulila rty. "Proč by ne", souhlasil jsem. 

A pak jsem začal povídat, jako bych chtěl ze sebe dostat všechno to, co jsem uvnitř sebe za ty roky nashromáždil. Prozradil jsem patálie svojí nemoci i nešťastné panictví, které je mým životním prokletím. To jsme zrovna stáli na kopci, pod nimž byl umístěn maličký hřbitůvek, který chtěla navštívit. Sedli jsme si vedle sebe a sledovali spolu ten ostrůvek mrtvých. 

"Mohu vás políbit?", zeptala se odvážně. Zrudnul jsem, nikdy jsem takovou nabídku nedostal. "Zavřete oči", pobídla mě. Udělal jsem to. Zem se zatočila. To, co následovalo pak, bylo kouzelné, čarovné, nadpozemsky nádherné. Byl jsem v ráji. Cítit jsem její hebké tělo, kterého jsem se na všech místech dotýkal. Mohl jsem také bezostyšně ochutnávat tajemství jejího kouzelného rozkroku.

Byl to ráj, který jsem si plnými doušky užil na této zemi.

Když ráj skončil, pohladila mě jemně po vlasech a naznačila, že si odskočí a za chvíli bude zase u mně. Slastně jsem se protáhl, zavřel zase oči, přepadl mě vteřinový spánek.

Rychle jsem se však vzpamatoval. Ji jsem však neviděl, čekal jsem asi patnáct minut, poté jsem prohledal houštiny, kde zmizela. Marně. Běžel jsem jako blázen na hřbitůvek, nebyla tam. Zklamaně jsem odcházel a protože se smrákalo, roztáhnul jsem spacák. Celou noc jsem nezamhouřil oči, uši jsem měl nastražené, aby mi neunikl žádný zvuk.

Ráno jsem se vydal po stopách důvěrně známé trasy. Jenže z túry jsem neměl zhola nic, stále jsem musel myslet na Bedřišku. Strávil jsem tedy ještě jednu noc v lese, poté jsem se rozhodl definitivně vrátit.

------------------------------------------------------------

Na nádraží je nezvykle rušno, ve stanici stojí náhle zastavený vlak, policisté, pohřební vůz.... 

Na peróně sedí uplakaný výpravčí. "Co se stalo?", opatrně se zeptám. "Ona - Pavla, ta kráska, co hledala hřbitov, skočila pod vlak, přišla za mnou včera večer, spala u mě, ráno jsem ji nemohl najít, skočila pod vlak -  tam v té zatáčce", ukazuje a celý se chvěje. "Nemohl jsem nic dělat, bylo to daleko, neviděl jsem, nevěděl jsem....", stále sedí a dlaněmi si otírá uplakané tváře.

Náhle se naše oči setkají, je v nich to křehké mužské souznění, to prožité naplnění, ta nádherná milostná slast, která nám byla touto neznámou vílou oběma darovaná. 

"Je mi to moc líto, jmenuji se Bedřich", podávám mu ruku. "Já jsem Pavel", oplácí mi stisk. Sluníčko likviduje  slzy na Pavlově zhyzděné tváři a moje tělo ukazuje v celé své lupenkové kráse.

Je mi to jedno, naše společná neznámá víla se právě navždy rozplynula.........

 

 

 

 

 

Autor: Irena Bátrlová | sobota 12.12.2020 19:40 | karma článku: 17,18 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 7,01 | Přečteno: 104x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 8,28 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,91 | Přečteno: 424x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,88 | Přečteno: 278x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náraz do nadlimitního pozadí

„Mluvte jen o tom, co jste viděli a slyšeli, nic navíc“, zahájila úvodní řeč ředitelka školy před očekávanou návštěvou z psychiatrie.

8.5.2024 v 8:52 | Karma: 10,99 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 260
  • Celková karma 13,37
  • Průměrná čtenost 555x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik