Když čertu upálíme rohy, zničíme ho celého?

Kampaň Burn horns! (Spalte rohy!) včera proběhla v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Dohromady se spálilo 23 rohů, ovšem bez dvou kusů, které zabavili celníci, byly všechny ze Dvora Králové – to znamená od nosorožců, kteří v zoo uhynuli, nebo těmto tvorům je ošetřovatelé z bezpečnostních důvodů uřízli.

Chápu, že se musí jít tvrdě po černém trhu s rohovinou, neboť tak úplně nesmyslně umírají zdravá zvířata a také chápu, že  je třeba  trestat nejenom pytláky, ale také překupníky, obchodníky a v konečném důsledku i ty, kteří tento artikl nakupují ve velkém.

Ale nebylo by lepší místo pálení rohů, které znečistí ovzduší, zvolit jinou formu potírání takového zla? Klidně i takzvaným „Dnem pro nosorožce“, který by celodenně probíhal v dané zoologické zahradě pomocí přednášek, výstav, fotografií zastřelených a zohavených zvířat a  k tomu, jako  hmatatelný důkaz, by mohly posloužit právě rohy účelově zabitých zvířat (i zvířat uhynulých v dané zoo). Ty by snad i mohly být, kvůli ochraně před zloději, záměrně poškozeny a  umístěny v zapečetěných, možná neprůstřelných, schránkách či tubách. Návštěvníci zoologické zahrady by se  právě, díky této názorné  prezentaci,  dozvěděli  co nejvíce  o  tragických zločinech spáchaných na nebohých zvířatech. Obrazové vitríny s popisy, po skončení akce, by mohly zůstat celoročně nainstalovány -  třeba právě u výběhů nosorožců, aby byly nejen veřejnosti na očích, ale stále připomínaly, jak je důležité nepřetržitě bojovat  proti tomuto nesmyslnému  vraždění!

Nepodceňujme rovněž vzdělávající se  žáky, mezi nimiž jsou  také děti Vietnamců a Číňanů, kteří žijí a chodí do škol na našem území, a kterým by mohla taková školní exkurze nebo výlet do zoologické zahrady s přednáškou, ukázat, že existují daleko šetrnější a pozitivnější metody léčby,  než  na kterých staví tradiční asijská medicína, jenž právě rohovině přisuzuje kdovíjaké zázračné léčivé účinky, následkem čehož je velké množství zvířat bez slitování  popraveno. Velkou motivací pro školní výlety by  zajisté bylo zvýhodněné vstupné.

Proto si myslím, že když jenom „rohy čerta“  spálíme, čerta tím nevymýtíme. Neboť čerta čertem dělá mnoho dalšího: od kopyt, chlupů, ocasu, jazyka až  po to, co je pro každého ďábla „oním hřebíčkem na hlavičce“, což je zlá, zkažená a především ziskuchtivá  mysl, která se neštítí nikoho a ničeho!!

 

 

Autor: Irena Bátrlová | pondělí 22.9.2014 13:55 | karma článku: 10,55 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Nejdelší ze všech

9.6.2024 v 19:08 | Karma: 15,12

Irena Bátrlová

Jsem jen stará!

23.5.2024 v 19:52 | Karma: 19,23

Irena Bátrlová

Náročná noc

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 9,65

Irena Bátrlová

Uplakané rande

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,05

Irena Bátrlová

Naháči na voru

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 11,24