Divoženky

Olga se právě pohádala s manželem. Mladší syn nechtěl dělat domácí úkoly, což vyjadřoval vzteklým záchvatem nesnesitelného brekotu. Naopak starší syn s grimasou otráveného puberťáka reagoval na pouhopouhé přiblížení k počítači.

V ten moment si Olga uvědomila, že se dostala do věku, kdy ji už nikdo z rodiny nepotřebuje, a že všechny kolem sebe vlastně svým bytím v tomto třípokojovém příbytku obtěžuje.

V rychlosti na sebe hodila kabát, na hlavu narazila staromódní pletenou čepici, na kterou náhodně  natrefila, práskla vstupními dveřmi a vyběhla ven z panelákového bytu.

Běžela a brečela. Pohybovala se automaticky, nechala své nohy určovat směr. Zastavila se až ve vestibulu stanice metra Rajská zahrada. Do této stanice rovnou člověk vpluje z venkovního chodníku a nastupuje k jízdě na koncovou stanici Černý Most.

Olga nechtěla nikde cestovat. Jen fascinovaně zírala na prázdné koleje, ke kterým se pomalu přibližovala. Jedna noha úderně překročila výstražnou čáru a celé její tělo jako magnet přitahovaly kolejové pražce. Na nástupišti nebylo ani živáčka.

"Jaké to je?", náhle uslyšela za sebou ženský hlas. Otočila se. Za jejími zády seděla malinkatá postavička na invalidním vozíku. Olga ji bohužel viděla rozmazaně. "Ptám se, jaké to je, když člověk může chodit, pohybovat se, běhat?", znovu položila otázku miniaturka na vozíčku. "No jaké asi - normální", odpověděla trochu jedovatě Olga a setřela si z obličeje slzy.

"Promiňte, ale vaše odpověď je mi k ničemu, je prostě hloupá", zvyšuje hlas neznámá postavička.

"Mohla byste udělat tři kroky vzad, zavřít oči a snažit se mi to popsat.....", rázným hlasem začíná udělovat pokyny malá vozíčkářka.

Olga bez reptání příkazy vykonává, zavírá oči a nahlas říká, co se jí pod víčky odehrává: "Ráno vstanete, automaticky vykonáváte běžné povinnosti všedního dne. Když ale přijde ten pravý čas a máte chvilku pro sebe, jdete pouze tam, kam chcete. Vaše nohy vás nesou krajinou, vlasy vám čechrá vítr, mráz štípe do tváří, slunce příjemně hladí obličejové vrásky. A když se rozběhnete, jste tak krásně svobodná, máte prostor, vše je kolem vás jenom vaše - je tu jen pro vás. A ještě něco, když v létě vstupujete ze břehu do vody a voda vaše tělo hladí i příjemně chladí,  je to jednoduše nádherné", Olga otevírá oči a otáčí se k vozíčkářce, ta se spokojeně usmívá. "Vidíte, že to jde", zareaguje a zatleská sympaťačka na vozíčku.

Náhle se Olga zarazí: "Promiňte, jsem to ale husa, já zapomněla roušku", začne zmateně hledat po kapsách. "Mně to nevadí, jsem tady sama a stojím dva metry za vámi, promiňte, nestojím, ale sedím dva metry od vás", rozesměje se stvoření malého vzrůstu  a Olga se přidává. Společně vycházejí ven ze stanice a jejich tragikomický smích nemá konce.

"Jmenuji se Božena", podává ruku maličkatá dáma na vozíku. Olga ručku opatrně, jakoby byla z porcelánu, stiskne: "Jsem Olga, moc mě těší". Nitrem Olgy projede blažený pocit energie, lásky a porozumění. Jakoby v jejím srdci začal hořet plamínek tepla. Uvědomí si, že v tomhle maličkém těle je tolik citu, síly a houževnatosti a ona právě dostala dar - toto mimořádné přátelství.

Najednou jí do hlavy skočí nápad: "Víš co, Boženko, rozběhneme se, poběžíme. Zavři teď oči ty, roztáhni ruce a představ si, že je nám patnáct", usměje se a mrkne na novou přítelkyni. "Co patnáct, ať je nám deset, dnes můžeme být divoké i boží", rozesměje se Boženka.

A tak se Olga opře plnou silou do vozíčku, běží, co jí síly stačí. Boženka má zavřené oči, roztažené ruce a radostně obě výskají štěstím. 

Hustě sněží, kolečka vozíčku na zledovatělé ploše podkluzují, vozíček se naklání doprava a poté zase doleva. Obě holky se tomu ledovému kolotoči z plna hrdla smějí a jejich čistý zvonivý smích se nese prázdným večerním sídlištním prostranstvím.....

 

Autor: Irena Bátrlová | sobota 16.1.2021 12:50 | karma článku: 20,73 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 7,01 | Přečteno: 104x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 8,28 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,91 | Přečteno: 424x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,88 | Přečteno: 278x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náraz do nadlimitního pozadí

„Mluvte jen o tom, co jste viděli a slyšeli, nic navíc“, zahájila úvodní řeč ředitelka školy před očekávanou návštěvou z psychiatrie.

8.5.2024 v 8:52 | Karma: 10,99 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 260
  • Celková karma 13,37
  • Průměrná čtenost 555x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik