Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hraj golf, změň slovník!

Činnosti, provozované primitivními kmeny, jež za animálního křiku bijí holemi do země, se říká šamanismus. Činnosti stejné, provozované společenstvími moderními, se říká golf. V paštikářskými předsudky prolezlé české kotlině převládá názor, že golfista je obtloustlý nabob funící po hřišti za vozíkem řízeným sotva zletilou milenkou s missí korunkou na hlavě. Pravdou ovšem je, že golfista se od negolfisty liší jen čepicí se štítkem, artritidou prožraným levým loktem a fóbií z vodní plochy o rozloze větší než je dětská dlaň. A jazykem připomínajícím klingonštinu pro pokročilé. Tyto lingvistické skvosty budou létat nad hřišti v celé nadcházející sezóně:

Berdy – krásná práce v podobě jamky zahrané o jeden úder méně než je standardní počet (tj. par). Howkingova teorie reakčního průseru ovšem podmiňuje zahrání jednoho berdy třemi následujícími sněhuláky (osm ran egyptských) pro nastolení opětovné rovnováhy ve vesmíru.

Bioška – šikanózní oblast bujně zlovolné květeny, do které golfistovi zapadá míček s pravidelností poplatnou zatím nepopsanému fyzikálnímu zákonu. Neznalému pozorovateli se jeví jako krásně košatý květinový záhon. Vzhledem k pracnosti jeho udržování a estetickému efektu nesmí golfista z biozóny hrát a po vytažení míčku z krtkových pracek si potupně připisuje jednu trestnou ránu odcházejíc pálit novou ránu daleko proti směru další hry.

Bogy jamka odehraná na počet úderů o jeden převyšující její normu. Pro mnoho hráčů celoživotní standard, ač ošklivě připomínající manželství z rozumu. Pro profesionála důvod k harakiri tupým koncem železa č.6.

Bankr – písečná překážka hloubky a tvaru rozlehlé pasti na medvěda, vhodně na hřišti umístěná tak, aby golfistu ztrestala za dobrou i špatnou ránu. V některých dnech do nich golfista umisťuje míčky s až 98%-ní pravděpodobností a spoluhráčům pak tvrdí, že se mu stýská po dovolené na písečných plážích Karibiku. Odehrání míčku z bankru způsobuje písečnou bouři sahající do vzdálenosti 300 m a nutnost vysypat z bot, hlavy a kalhot nálož poplatnou betonáži kilometrového chodníku.

Devatenáctka – restaurační zařízení, v němž po odehrání 9-ti či 18-ti jamek golfista detailně popisuje ostatním přítomným průběh trajektorie každého úderu s důrazem na počet odehraných berdy. Místo ošetřování puchýřů na nohách a uzavírání sázek o kávu a tatranku. Negolfisté jej považují také za místo uzavírání velkých obchodů a šmelení se státními zakázkami, ovšem jediným dalším tématem kromě vylepšení golfového švihu bývá kvalita povětrnostních podmínek a předpověď počasí pro příští herní dny. 

Do prd*l*! -univerzální animální výkřik popisující duševní stav hráče, jež chtěl  v sekundové zkratce vyjádřit své obavy nad budoucím osudem míčku ztrácejícího se v hustém křoví.    

Etiketa - kodex chování na golfovém hřišti, který zajišťuje bezpečnou a ohleduplnou hru včetně udržení hratelného stavu hřiště i po jeho opuštění. Kromě dobrých mravů týkajících se nenošení džínových oděvů, přemáhání afektivních stavů těžko zvladatelné frustrace nad vlastní hrou, nepoužívání mobilních telefonů během odpalů soupeře či nepálení do zad pomalejších hráčů, se týká především provozních záležitostí jako je varování spoluhráčů před zasažením míčkem, uhrabávání písku v bankrech a dodržování zákazu vzteklého plivání na grýnech.

Flajt – skupina 2-4 hráčů startujících hru ve společné skupině a společném čase. V ideálním případě takto hráč vydrží odehrát celé hřiště doprovázen 1-3 přáteli, v méně ideálním se vrací z hřiště doprovázen 1-3 nepřáteli.

Fór! – varovný výkřik, který oznamuje ostatním golfistům přítomným na hřišti, že jejich  lebeční kosti jsou v přímém ohrožení díky zásahu projektilem v podobě míčku vychýleného z původně plánované dráhy. Tato rána totiž byla vskutku špatný fór. Následuje ihned po výkřiku „Do prd*l*!“.

Golf – šestikilometrová procházka provázená častými zklamáními a přednostně ne moc častými odpaly míčku směrem vpřed. Dražší verze hry v kuličky, jejíž fanoušci neházejí na hřiště dělobuchy a mívají převahu vlastních zubů. U mužů zvláště oblíben, protože golfové magazíny nemusí doma schovávat na záchodě a techniku práce s holí s nimi legálně může probrat najatý profesionál.

Kavr – návlek na hůl v podobě roztomilého plyšového zvířátka, který nenávratně ztratíte, jakmile si na zmíněné zvířátko vytvoříte pevnou citovou vazbu.

Mrcka – nepovedená rána do míčku, která po úderu zvoraném díky nepříznivým povětrnostním podmínkám, rozsáhlé magnetické bouři na Jupiteru nebo posměšnému vytažení obočí spoluhráče končí buď pár decimetrů od původního umístění (tzv. klofanec) nebo na stejném místě jako před odpalem (tzv. luftšlág). Dalším možným provedením mrcky je tzv. gagarin, kdy výška vznosu míčku zdaleka převažuje nad délkou jeho doletu. Mrcka se vyskytuje v setech po 3-4 ranách jdoucích těsně za sebou a vždy po ní následuje některý z golfových výkřiků (viz. výše), příp. zkroušený odchod se schlíplýma ušima ze hřiště k nejbližšímu bazaru, kde snad golfista za prodané hole strží menší obolos do začátku jiného koníčku. 

Próbešlág – zkušební švih provedený pro klid golfistovy duše a kalibraci jeho zaměřování před provedením odpalu načisto. Někteří golfisté jej neprovádějí vůbec ze strachu z vysílení, někteří jej naopak provádějí hojně, opakovaně a až za hranici zdržování hry, což jim bývá jemně připomenuto dopadem míčku hráčů z následujícího flightu metr od begu. Podvodníky a začínajícími frikulíny bývá vyčúraně hlášen, i když evidentně zahráli mrcku typu luftšlág a měli by si připsat další odehranou ránu.      

Koňakovka – speciální typ mrcky, při které odpalující pán nedokáže dostat míč za odpaliště dámská (tj. cca 10 metrů). Společenská potupa nejvyššího stupně, jež může být smazána z paměti spoluhráčů jen pozváním na panáka něčeho dobrého.

Páreček - číslo označující počet úderů, který potřebuje k dosažení jamky dobrý golfista. Tedy 3, 4 a 5. Pro nemarťany těžko překročitelná norma jamky zvaná též par.

Pravidla – soubor zdánlivě nesrozumitelných nařízení ohledně postavení míčků v překážkách a na hřišti, jež hráčům přináší trestné rány navíc. Předmět věčného sporu mezi hráči vyžadujícími úlevy za nepovedené rány, zvlášť v době turnaje nebo je-li ve flightu přítomno 2 a více právníků. Pokud nejsou golfisty brána příliš vážně, mohou hrát dobrý golf.

Pat – poslední, ve vzácných případech jediný úder v závěru hry dopravující míček po sestříhaném greenu až do jamky. Zhouba hry, při které může dosud dobře si počínající hráč vlivem špatného sestřihu trávy, hrbolatostí, kamínků, útočících žížal, rozměklosti nebo tvrdosti terénu, případně vlastní neschopnosti, dosáhnout až dvojnásobného počtu ran na právě hrané jamce.

Raf - část golfového hřiště s vysokou neupravenou trávou nebo jiným golfu překážejícím porostem. Též zvaný džungle nebo zelí. Lemuje příhodně vystříhané ferveje, zachytává 80% hraných míčků a kompaktností ztěžuje odehrání balónu něčím jiným než mrckou o cca 2 000%. Pokud tedy míček mezi těmi košťály najdete. Máte na to 5 minut.

- malý dřevěný kolíček, na který se v poloze lehce zvýšené nad okolní terén umisťuje míček při prvním odpalu, aby se do něj golfista měl šanci dobře trefit. Po úderu bývá buď ztracen nebo zlomen, což přispívá k nutnosti opětovných  nákupů golfového vybavení a pověrám, že jsou golfisté bohatí. Zimní tý má tvar bábovičky.

Topinka – mrckoidní plochá skákavá rána trefená příliš shora, jež připomíná provedením i délkou úder v pozemním hokeji. Mezi začínajícími a rekračními golfisty je považována za dobrou ránu pokud nevede přímo za golfistova záda.   

Ač trenéři golfu svým klientům vtloukají do hlavy, že mávání klackem máme všichni zakódováno v genech už od té doby, co jimi ramapitékové ubíjeli ještěrky k večeři, bývá  golfová hra pro většinu dospělé populace zdrojem frustrací a kurzem ovládání výbušně cholerických stavů. Ovšem děje se tak v krásné přírodě a ve společnosti stejně postižených nadšenců, což dobře koresponduje s původní rolí člověka coby součásti kooperující tlupy. Meze osychají, grýny se zelenají, přijďte mezi nás...hrajte golf, změňte slovník…a život!

http://www.hrajgolfzmenzivot.cz/

Autor: Barbora Topinková | čtvrtek 12.4.2012 10:28 | karma článku: 19,13 | přečteno: 1857x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Modlitba za České země, verze 2.0.2.0.

Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha, a kohokoliv na nebesích potkáš, krom ozónové díry, exkurze z Marsu a Artura C. Clarka! Korona eleison.

28.10.2020 v 11:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 5: Hledání bodu G (7:42 – 15:10)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je boj. Zvlášť, když ještě nevíte, kde máte svůj bod G.

23.10.2020 v 11:42 | Karma: 16,86 | Přečteno: 354x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Popelnicová proklamace

Setkáte-li se při vyhazování odpadků s člověkem, který současně s vámi obsah popelnice s tyčí v ruce a soustředěným výrazem ve tváři prohledává, získáte dost jasný názor na dopady existující/ neexistující pandemie.

11.10.2020 v 20:01 | Karma: 17,75 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 4 – Lítá pilot wokolo, nekoukej se na něho (6:47 - 7:42)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je ryzí rozkoš. I když na wokruhu lítá víc pr..lí než vrabčáků.

3.10.2020 v 12:10 | Karma: 23,15 | Přečteno: 497x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 3: Do nebe! (4:09 - 6:47)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je výzva. Takže knipl a odvahu do ruky, a marš nahoru!

17.9.2020 v 10:27 | Karma: 20,04 | Přečteno: 350x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz