Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Glosa k potopení Costa Concordia

Italský Titanic najel na skálu, lehnul na pravobok a jeho krásné kajuty a restaurace se zaplnily mořskou vodou. Bohužel byly v té době současně zaplněny lidmi. V nepřehledné panice několik cestujících zemřelo a pár desítek bylo zraněno. Jak se taková věc může v dnešní technické době stát? Sotva dvě stě metrů od břehu?? Při plné vybavenosti lodi záchrannými vestami i čluny??? Při teplotě vody okolo patnácti stupňů celsia???? Při počtu členů posádky čítající jednoho stevarda na tři pasažéry????? Lehce:     

Moje osobní zkušenost s tímto typem plovoucích paláců je veskrze pozitivní. Výletní koráby typu Costa Concordia jsou vyrobeny tak, aby naplnily i nejdekadentnější rozmary zhýčkaných německých turistů. Pštrosí vejce k snídani? Do pěti minut na stole. Desetiletá nemytá prostituka? Až v mezinárodních vodách, sir. Týdenní okruh po jakémkoliv moři Vás každý den zavede do jiného přístavu, kde Vás za mastný obolos čekají kratochvíle v podobě plavání s delfíny, šnorchlování za současného sosání sangrie, komentovaných prohlídek historických památek nebo návštěv doutníkových  a rumových doupat. Krmení podává v několika restauracích a samoobslužných bufetech hejno kuchařů ze Srí Lanky, o Vaše játra a kreditní kartu se starají příjemní barmani z Peru a to tak dlouho, dokud se Vaše játra a žlučníky udrží na nohou. Pro každého člena posádky jste platícím bohem a za cenu lodního lístku plus dýškovné ve výši nemírných 12-ti dolarů na hlavu a den je jim Vaše přání přímým rozkazem. Za křivý pohled na hosta mají napomenutí, za tři stížnosti vyhazov na pustém ostrově. A to je ten problém.

Osmdesát procent členů posádky tvoří na lodích tohoto typu servírky, uklízečky, kuchaři a zábavníci. O mořeplavbě a krizových situacích při ní vznikajících vědí jen o pár procent menší houbeles než Vy. Na rozdíl od palubních průvodčích, jak absolvované kurzy všemožného umění záchrany překřtily oblíbené letušky, jsou cvičeni na to, aby Vám každý den umotali z ručníku jiné zvířátko a při pečení omelety se na Vás krásně usmívali. Ne aby Vám zachraňovali krk. Navíc to jsou lidé z různých chudších koutů Asie a Ameriky, jejichž angličtině můžete špatně rozumět. Nemají žádnou autoritu, jsou tu od toho, aby byli Vašimi plovoucími otroky, ne aby Vás zkomandovali do poslušného hejna jako profesionální záchranáři. 

Požitkářské město o patnácti palubách je nepřehledným labyrintem kajut, obchodů, divadel, kasin a restaurací, propojených identicky vypadajícími schody a chodbami. Aspoň trošku se zde vyznáte až tehdy, když po týdenní plavbě hledáte východ pro opuštění lodi v domovském přístavu. Pravobok sice bývá barevně odlišen od levoboku, ale pokud se Vám koráb začne naklánět pod nohama a NENÍ to těmi šesti koktejly, které jste vypili k večeři, je Vám schopnost rozeznat cihlově červenou (pravobok) a královskou modř (levobok, sakra - nebo to bylo obráceně?) totálně na prd. Z proběhlého nácviku evakuace víte, že Vaše stanoviště pro opuštění lodi je v kasinu v pátém podlaží, sektor C13, modrý koberec, a rovněž víte, že Vaše záchranná vesta je ve Vaší kajutě ve skříňce pod umyvadlem. Ale vzhledem k tomu, že zrovna dojídáte večeři na horní palubě, jež by se podle všech fyzikálních zákonů měla potopit jako POSLEDNÍ, je na místě se zamyslet, zda se probíhající paniky zúčastnit. Z davového šílení a babylonu jazyků vzniká nejvíc zraněných, chodby i schodiště na lodi jsou úzké akorát na jedna normálně rostlá ramena a krásná filipínská pokojská Vás podle přibývajících stupňů náklonu trupu lodi a nejasných instrukcí svého indického nadřízeného posílá v jednu chvíli do kajuty a v druhou na evakuační seřadiště, které je podle Vašich vlastních pozorování už pod vodou. Jste v tom tedy sami.

Máte-li kajutu s balkónem, jakou si z bezpečnostních i estetických důvodů pořizuju já, můžete si vzít nafukovací matraci a dozachránit se na ní ke břehu sami. Máte-li širší ramena, můžete se probojovat na evakuační stanoviště nebo si sami spustit člun. Máte-li silné paže a chuť na rum, můžete katastrofu přečkat v baru na horní palubě. Kapitán, kapela a gentlemani opouštějí loď jako poslední, zvlášť když jí dobrá půlka ještě pořád kouká z vody. Máte-li štěstí, přežijete to ve zdraví. Máte-li dobrého právníka, budete zbytek života plout Středozemím zdarma. A máte-li vítr v kapse, pojedete letos s bicyklem do Brd. Vyberte si.       

 

Autor: Barbora Topinková | pondělí 16.1.2012 12:15 | karma článku: 44,04 | přečteno: 9172x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Modlitba za České země, verze 2.0.2.0.

Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha, a kohokoliv na nebesích potkáš, krom ozónové díry, exkurze z Marsu a Artura C. Clarka! Korona eleison.

28.10.2020 v 11:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 5: Hledání bodu G (7:42 – 15:10)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je boj. Zvlášť, když ještě nevíte, kde máte svůj bod G.

23.10.2020 v 11:42 | Karma: 16,86 | Přečteno: 354x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Popelnicová proklamace

Setkáte-li se při vyhazování odpadků s člověkem, který současně s vámi obsah popelnice s tyčí v ruce a soustředěným výrazem ve tváři prohledává, získáte dost jasný názor na dopady existující/ neexistující pandemie.

11.10.2020 v 20:01 | Karma: 17,75 | Přečteno: 565x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 4 – Lítá pilot wokolo, nekoukej se na něho (6:47 - 7:42)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je ryzí rozkoš. I když na wokruhu lítá víc pr..lí než vrabčáků.

3.10.2020 v 12:10 | Karma: 23,15 | Přečteno: 497x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 3: Do nebe! (4:09 - 6:47)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je výzva. Takže knipl a odvahu do ruky, a marš nahoru!

17.9.2020 v 10:27 | Karma: 20,04 | Přečteno: 350x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4257x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz