Práce ženy

Wow! Řekla jsem si ráno po přečtení magazínu z pondělních novin. Tak prý vznikl nový portál, který by mohl pomoci ženám hledat práci, a to i na zkrácený úvazek. Tak rychle, rychle! Nastartovat komp a hledat. Hledat!

Hledat je správné slovo. Protože ať jsem hledala jak jsem chtěla, tak nějakou nabídku - jakoukoliv! - pro Zlínský kraj jsem tu nenašla. No, nějak jsem se nepodivila, vždyť to tu mám prolezené a prozkoumané, tak vím, že se zkrácenými úvazky se tu ještě pytel neroztrhl a hned tak ani neroztrhne. Ovšem zklamaná jsem trochu byla, vždyť naděje umírá poslední a tonoucí se stébla chytá, tak jsem chtěla věřit, že se přece jen našli schopní lidé a známá manažerka, která URČITĚ něco vymyslí a zkrácené úvazky někde vyštrachá. Vyštrachala jich 93.

93 pro celou republiku!!! A při bližším (i když ne detailním) prohlédnutí samé plné úvazky. Některé inzeráty pouze v angličtině.

To je výsměch? Nebo co toto má znamenat? Kde jsem se to krucinál ocitla? Já úplně chápu, a už jsem se nad tím mockrát zamýšlela, že zkrátka musíme být ještě trpěliví. Že naše Republika a naše ekonomika prostě ještě ke zkráceným úvazkům nedospěla. Ani Řím nebyl postavený za den, a vyspělejší světové trhy také musely projít nějakým procesem, aby mohly nabízet, v našich očích, nadstandartní podmínky pro ženy a muže, kteří chtějí nebo musí upřednostnit zkrácenou nebo flexibilní pracovní dobu. Je to pochopitelné a už před časem jsem dospěla k názoru jako pisatelka článku z pondělního magazínu - sama musím zaměstnavatele nutit, aby se nad možností zkráceného úvazku alespoň zamysleli, aby se jim to v hlavách uchytilo a aby tím pádem dozrávali. Dřív nebo později by se i oni začali víc ptát a pídit po možnostech u "těch nahoře", i stát by dozrál a pomáhal lépe a konkrétněji. Zjednodušením poplatků a byrokracie pro zaměstnavatele v prvé řadě.

Vím, že nabídek je prostě málo. Sama jsem ze zoufalství i zvědavosti absolvovala několik pohovorů a výběrových řízení určených primárně pro pozice v zaměstnání na plný úvazek. S tím, že buď hned na úvod nebo v průběhu řízení jsem se se zaměstnavatelem zkoušela dohodnout na zkrácení úvazku nebo nějakou formu flexibilní pracovní doby. Musím uznat, že nikdo mě hned neodmítl. Mohla jsem řízení dokončit a byla jsem úspěšná, takže alespoň jsem si mohla říct, že blbá úplně nejsem. Ale nikdo mě zatím nezaměstnal. Ne na zkrácený úvazek.

Neumdlévám, stále zkouším a otravuju. Ptám se, zasévám semínka, věřím, že se uchytí a pomůžu k rozšíření nabídky. Když ne hned a pro sebe, tak alespoň pro mé mladší nástupkyně a "kolegyně".

Ale chci se ještě vrátit ke zmiňovanému portálu PRACEZENY. Nelíbí se mi. Alespoň prozatím ne. Nechci jeho tvůrcům křivdit, a také chápu, že například nabídka zaměstnání je tu zejména z Prahy, kde je práce logicky nejvíc. Ovšem už méně srozumitelné pro mě je, proč se to tu hemží tolika anglickými a "světovými" názvy? Jsem poměrně vzdělaná ve dvou evropských jazycích, když pominu češtinu a slovenčinu, ale zásadně jsem proti nadužívání cizích výrazů, pro které má čeština srozumitelný ekvivalent. Upřednostňuji například ROZMANITOST před DIVERZITOU, sice už věřím v MANAGERA, ale GENDER AUDIT i MENTORING je mi stále cizí, zprzněné ZASÍLÁNÍ NEWSLETTERU už je úplný vrchol. A když se to nelíbí mě (a to většině výrazů rozumím), ptám se, pro koho je tedy tento portál určen? A proč vlastně vznikl, když jsem tu nenašla zatím žádnou nabídku práce, která by nebyla i na jiných internetových stránkách s inzeráty pracovních příležitostí? Ani žádné konkrétní rady, jen odkazy na registraci, odeslání konkrétního dotazu, a našla jsem zde například i úsměvný  "Tip pro ženy" jak si připravit domácí lázně..... Že by kočkopes?..... Pozitivně hodnotím pouze možnost zaslání dotazu odborníkovi z oblasti personalistiky, psychologie, účetnictví a práva.

Bohužel, snad jsem se jen špatně podívala anebo dokonale nerozuměla informacím na těchto stránkách, ale nic nového jsem se tam nedozvěděla, nezjistila. Jen jsem nabyla nepříjemného dojmu, že ani tento web - portál - internetová stránka (říkejme tomu jak chceme) není nic pro mě. Není to ani striktně odborné, ani srozumitelné, ani obsažné. Snaží se sice podat informace o různých seminářích, trhu práce, legislativě, ale to vše, uceleněji a aktuálně mohu najít v novinách, na internetu, portálech ministerstev a úřadů práce. O šíři inzerátů, jak jsem se zmiňovala výše, nemluvě.

Takže díky za naději, ale tahle, na portálu PRACEZENY, už mi umřela.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Barbora Tomšů | pondělí 18.3.2013 12:01 | karma článku: 12,00 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Barbora Tomšů

Enom tak

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10

Barbora Tomšů

O loďkách

25.7.2012 v 20:10 | Karma: 7,70