- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vy nevíte, co to je, že? A víte, co je to podmáslí? No já vím, že to prodávajú v obchodě a najdete to v regáli dohromady s kyškú a tým acidofílním mlékem (to sú skoro dvě stejné vjeci, šak že), ale esli jako víte, CO to je, z čeho?
No, dyž máte pěkně tučné mléko, zeberete z něho sladků smetanu a tu stlučete. Né utlučete, ale STLUČETE v máselnici, abyste měli hrudu másla. No a tá "voda", co vám potom zbude je podmáslí. No a to podmáslí je za první velice zdravé, skoro fčecek tuk už máte v másle, a budete po něm aj frišní, dyž bude horko a vy si to dáte do ledničky. Je to dobré na trávení, dyž ste přežraní. Aj k diétám sa to hodí. Tož prostě na fšecko.
Podmáslí možete aj kúpit, ale to kysané nebo šlehané podmáslí, co prodávajú, je dělané uměle z odstředěného mléka a jakýchsi kultúr, nebo kýho šlaka. Ale dá sa to, nemosíte sa bát!
No, včil máme tak půlitr podmáslí a potřebujeme aště tak litr uvařených (osolených!) zemáků. Klidně ze včerejška, co zbyly od oběda. Zemáky nastrúhajte nebo nejak rozbijte na kúsky, zalejte podmáslím a včil sú dvě možnosti - možeme udělat těsto kynuté anebo aj tak holé, jak říká tetka - přesné - to je rychlejší, akorát ty podlesníky budú potom trošku tvrdší, pevnější. Lesti máte kvasnice (stačí půlka kostky), tož už hybaj s něma do půl hrnku s teplým mlékem a jak nabudú, přidajte je k zemákom s podmáslím. Že takové těsto má rádo teplo od kamen, snáď víte, tož tam nervěte podmáslí přímo z lednice ani zemáky ze sklepa, prosím vás!
Zamíchajte, trochu osolte a včil dosypávajte polohrubú múku, dokáď nebudete mět řídké těsto. Ale né jak na palačinky! Takové řídké kynuté, jak na vdolky a táče. šak to necháme chvílu kynút, tož to eště zředne. Po chvíli, jak bude těsto narostlé dvakráť tak veliké, si nachystajte plechy a rozhicujte trúbu. Plechy vymastěte sádlem nebo iným tukem, trúbě dajte tak 220°C. Namočte si ruku do mléka nebo teplej vody a těsto pěkně vyrovnajte na plechu, roztírajte natenko až do rohů a ke krajom. Šupněte to do trúby a pečte. Trvá to celkem dlúho na to, jaká je to placka, ale poznáte to, dyž hnědnů kraje.
Dyž máte dopečené, rozkrájajte placky na trojúhelníky nebo štverce, jak sa vám hodí. Včil končí idyla o zdravém jídle a mosíme začat s tým, co nám doopravdy chutná, aj dyž sú v tom ty kalórie! Vemte máslo, co ste si před hodinú utlúkli a rozpusťte tak půl hrnka. Nachystajte si misu, hromadu mletého cukru a povolajte nejakého pomocníka, ať od teho nejste zasmolení sami. Mastílkem pomašlujte každý dílek z obůch stran a furt prosypávajte cukrem. Moc!!! Dyž krávu, tož aj s řetazem, no né?
A ochutnajte....
Nezežerte to naráz, bylo by vám zle - nechte si to aspoň nadvakráť a rači sa s nekým rozdělte. Dobrú chuť!
Další články autora |