Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála babiček aneb postoupení na vyšší level

Máte děti? A máte k nim babičky a dědečky? To je jak v tom vtipu: Máš doma akvárko? A máš v něm rybičky?... :o) Pro mně jsou prarodiče a vnuci spojité nádoby, proto mě napadlo to přirovnání.

Dnes jsem si přečetla článek o babičkách a jejich vlivu na vnoučata. A vlivu seniorů na děti všeobecně. O tom, jak je dobré starší generaci mít, spolupracovat s ní, a také si jí vážit a občas se zamyslet nad ohodnocením její role v našich životech.

Když jsem to tak pročítala (a že jsem to vzala raději hned dvakrát), napadlo mě, že to už dávno všechno vím, zažívám a hlavně se snažím chovat s ohledem na to, že jednou i já budu třeba něčí babička, a jestli se mi to bude líbit a jak bych chtěla aby to vypadalo.

No, ono to totiž není až tak samozřejmé, že i když máte nablízku zdravou maminku, tatínka, tchýni a tchána, že s nimi můžete automaticky počítat, když se chystáte přivést na svět vlastní děti. Musíte si uvědomit, že mají vlastní život, rytmus, práci a záliby a není to prostě samozřejmé, že se vaší dceři nebo synovi budou věnovat tak, jak si to přejete a malujete.

Mám štěstí na rodiče i tchány, obojí se na vnoučata těšili a s dětmi se vídají pravidelně a starají se o ně, přestože naši cvrčci už nejsou úplná batolata a dokáží se o sebe docela postarat. Služby "babi-hotelu" rozhodně nezneužíváme.

Mám na mysli především tu "výchovu" - vzorec chování, který bych jim já ani manžel a ani naši kamarádi -vrstevníci nedokázali předat, protože holt nejsme dost STAŘÍ. Ano, jakési zkušenosti už máme, názory taky, ale nejsme všeználci a všeumělci, to je třeba si připustit. Děti zkrátka potřebují maximální rozhled a možnosti poznávat svět se vším, co k němu patří a co nabízí a je naší povinností, jim to zprostředkovat. Pomůže školka, škola, kamarádi, přátelé a známí, a ..... prarodiče v neposlední řadě. Když dítě, byť malé a nezralé, stráví dva dny s babičkou a dědečkem, ihned vycítí, že to tam funguje jinak než doma. A zvídavé dítě se dřív či později dopátrá také proč a jaký vliv na to mají okolnosti a příroda. Děti jsou chytré! Dovolme jim, aby si to prožily a samy se poučily do života. Je to levné, jednoduché a po ruce :o) My možná vidíme nedokonalé prarodiče, ale co jednou uvidí naše děti v nás?

Hned když se mi narodilo první dítě, domluvila jsem se s rodiči a sdělila jim, jaký asi budeme mít režim a jaké máme představy rodinného života. Vyptávala jsem se, potřebovala rady do začátku, neboť jsem chtěla pro potomka jen to nejlepší, ale taky jsem dala jasně najevo, že to či ono si potřebuju vyzkoušet sama, a tudíž o radu nestojím. Bylo rozhodně ku prospěchu věci, že jsme od počátku o všem debatovali a měli na to čas a chuť. Věděla jsem, že to pro ně je možná těžké - jen se dívat, jak se UČÍME VYCHOVÁVAT a žít pospolu,  ale byla jsem jim moc vděčná, že kolikrát nic neříkali nebo nerozváděli, i když jim ta chuť byla znát na očích. Zkrátka pojali to tak, že žijeme svůj život, máme svou rodinu, a že oni jsou tu s námi, pomohou, poradí, a když mají vnuky u sebe, ocení, když je to na oplátku necháme dělat po jejich. Vždycky si vybavím své dětství - moc ze svého stylu nezměnili, a tak zůstávám klidná - připadám si totiž dobře vychovaná :o) Stalo se normou, že u dědečků doma děti poslouchají především babi a dědu, i když jsme tam všichni. Respektive pokud dojde k nutnosti něco rozhodnout (jako třeba jestli kokina ano a jaké ;o), domlouváme se my dospělí maximálně "očima", abychom pak dětem nemuseli plést hlavu, a dávali tak pokud možno jen jasné signály. "Staří rodiče" nás "mladé rodiče" respektují, ale taky si naštěstí umí říct, kdy chtějí udělat něco po svém a proč. To je k nezaplacení.

Mně zůstává ten slastný pocit, že budu mít vždycky navrch - protože jsem prostě maminka a nad tu není! A babi s dědou si dokáží užít děcka po svém, se vším tím rozmazlováním, přehnanými příkazy i voděním za ručičku, podstrojováním pochoutek, blbnutím a vymýšlením kravin, co prckové tak milují, protože mamka a taťka to tak prostě neumí. Hrajeme si spolu, řádíme a učíme se nové věci, ale je to jiné, než když to samé provádějí s dědečky a babičkami. Například každý den čteme doma před spaním pohádky, ale tak jako babička, to prý stejně neumíme :o))) Jo, a do ZOO se chodí jen s dědou... S námi tam prý dlouho nebyly. Sice nejmíň čtyřikrát za poslední dva roky, ale je vidět, co jim zůstalo v makovičkách - s dědou to prostě byla větší sranda, tak si to líp pamatují.

No, toto je ten dětský pohled - prarodiče jsou zkrátka leckdy zábavnější než mamka a taťka, víc toho dovolí a je to prostě jiné než doma. Takže lepší ;o) Nežárlím na to. Naštěstí si velmi jasně uvědomuji, že i já ve své paměti vylovím vzpomínky na prázdniny jedině u babičky a dědy, a v ZOO jsme s našima asi taky nikdy nebyli. Nebo?

Je to pro mě ulehčení, že mohu svým dětem dopřát, co jsem sama zažila. Manžel to má podobně, taky si hodně a rád užil lásky i přísnosti pečující babičky. Zanechalo to v nás pochopení a úctu ke starším, a nyní z toho těžíme dál, protože začínáme být sami vstřícnější ke konkrétnějším potřebám vyššího věku. Babi a děda jsou stále našimi rodiči. Ctíme je, pořád ještě posloucháme a máme respekt, ale mění se pozice. Už i oni přicházejí na to, že je občas dobré naslouchat nám mladším, zeptat se na radu, požádat o pomoc. Možná se sami rozvzpomínají na své rodiče a na nás jako vnuky...

Věku se totiž poručit nedá a přírodu člověk neoblafne. Vůle je báječná věc a stejně jako láska může hory přenášet, ale proč někdy plýtvat silami? Chtít vše zvládnout jako zamlada a vyplýtvat tak drahocenou energii, kterou mohu využít na příjemně strávené odpoledne s vnoučaty?

Jsem ráda, že na to naši rodiče přišli. Přizpůsobili se nebo se o to snaží. Díky tomu si jich vážím, užívám si jich, a mé děti na ně budou jednou vzpomínat s láskou a čerpat z jejich předaných zkušeností. Stejně i já myslívám na své prarodiče. Proto jsem si tak jistá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Tomšů | pátek 17.2.2012 8:30 | karma článku: 17,91 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Barbora Tomšů

Práce ženy

Wow! Řekla jsem si ráno po přečtení magazínu z pondělních novin. Tak prý vznikl nový portál, který by mohl pomoci ženám hledat práci, a to i na zkrácený úvazek. Tak rychle, rychle! Nastartovat komp a hledat. Hledat!

18.3.2013 v 12:01 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Ona

Barbora Tomšů

Enom tak

Tož, moji milí, dlúho zme si nepočetli (skoro)valašsky! Tož né že by Valaši až tolik čítávali, ale dyž si nemožeme povykládat z oko v oko, toš si to napišme a počtěme.

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Zlín

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

Koukám, že než jsem se rozhoupala toto palčivé téma palačinek zpracovat, už se o tom na idnes píše :o) Článek o americké učitelce, mamince dvou dětí, mě pobavil. Ta paní vymyslela vzorec na přípravu dokonalých palačinek! A co víc - zveřejnila to a teď je toho plný gurmánský svět!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Hobby

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

Politiku, ekonomiku ani sociální problémy v tomto článku nehledejte. Nenajdete. Každý toho máme dost, netřeba o tom psát, ani to neumím.

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Barbora Tomšů

Jak optimista prozřel aneb Jak já bych si to chtěla užít!

Sama tento příspěvek považuji za poněkud nudnou a příliš osobní úvahu bez rozuzlení, ale asi se v tom najde i někdo z vás...

15.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,83 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:17

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Sotva Izrael začal evakuovat Rafáh, Hamás souhlasil s návrhem na příměří

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:18

Aktualizujeme Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Snažím se každým dnem růst, ale je uklidňující, že mám zatím oba rodiče, a tak jsem stále něčím dítětem.

Překročila jsem čtyřicítku, mám tři děti s jedním manželem, pracuji na půl úvazku absolutně mimo svůj původní obor a baví mě to.

Obdivuji Baťovce; skláním se před lidmi, kteří už našli svou cestu a jdou po ní aniž by omezovali své blízké; jsem moc ráda, že žiju v této zemi, ale také se ráda podívám za její hranice. Je to poučné a obohacující.