Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manža, těhu a mimísek?

Možná vám tahle slova nic neříkají, nebo je možná používáte, anebo se vám příčí. Já patřím do skupiny, která tato slova nepoužívá, přesto si dovolím nabídnout malý exkurz do slovníku těhulí a maminek.  

Manža – úmyslně začínám tímto slovem. Manža, to je takový typický jedinec mužského pohlaví, který ženě nabídl svazek, který vyústil v manželství. Řečí smrtelníků je to tedy manžel, ale skoro se domnívám, že má trochu jiné atributy, než má manžel klasický. Takový manža je miloučký, pomáhá, nosí květiny a nikdy (NIKDY) nezapomene na vaše narozeniny. Jsem ráda, že doma nemám manžu, ale manžela. Poněvadž už jen to slovo takto vyslovené osobně považuji za pejorativní.

Těhu (viz také těhule) – tohle slovo vystihuje „jiný stav“ ženy, tedy těhotenství. Běžně říkáme, že žena je těhotná, ale dnes je toto spojení již zastaralé a stále častěji se objevuje slovo „těhu“. Těhu nejsou jen ženy, ale i kalhoty, trička, plavky, těhu jsou pásy, a asi i jídlo. Lékaři se stále drží klasického „gravidita“ a předpokládám, že se ještě najde část populace, která raději používá termín „zbouchnutá“. Můžete si vybrat, ale gravidní džíny byste asi neřekli. Tím pádem musíte uznat, jak je vynalézavost důvtipná. Přesto, nejste ztraceni, můžete použít klasické „těhotenské džíny“. U těhule musíme být ostražitější, ta jednoznačně popisuje ženu, těhotnou, tudíž není možné používat slovo v jiném spojení.

Mimísek (viz také mimouš) – je třeba si uvědomit, že pokud budete o svém nenarozeném potomkovi mluvit bez zdrobnělin (jakože nepoužijete horní slova či slova jako brouček, štěstíčko, lásečka našeho života), budete vypadat out. A kdyby jen to. Budete dokonce budit dojem, že nemáte rádi svého nenarozeného potomka. Já například volila termín „parazit“ a hned jsem dostala na budku, že to snad u daru života nemyslím vážně? (A teď popřete, že to není parazit?). Takže z popisu vyplývá, že mimouš je miminko, ten plod, co nosíte, někdy může být vztaženo i na již narozené dítko.

Látkování – přenesený termín od slova „látkové pleny“. Látkují ti, kteří využívají látkové pleny jako za starých časů, tedy nepoužívají jednorázové papírové.

A teď pozor, moje citovka!!!

Kojo – kojo může být cokoli, co se vztahuje ke kojení. Kojo jsou košile, polštáře, podprsenky, vložky do podprsenek a tak dále. Tím se vysvětluje vše, otrlci se mohou držet "kojicích" věcí, ale v rámci doby a jejího zkracování bylo slovo slušně pokracené. Nevím, koho to napadlo, ale myslím, že unést to mohou jen silné povahy anebo ti, co rezignovali.

Už mě sice žádná klasická slova ze slovníku této skupiny žen nenapadají, ale určitě se najdou i jiná, tak využijte diskusi, ráda se přiučím (a myslím, že nejen já), a případně, s vaším dovolením, do skromného slovníku doplním.

A já pořád naivně doufám, že se najdou maminky a těhotné ženy, které se budou raději držet tradičních pojmů.

 

Díky velkým ohlasům mohu slovník rozšířit o další slangové výrazy, které jste mi doporučili. Ne všechny zapadají do konceptu, tak se nezlobte. A upřímně, u některých jsem se zapotila, když jsem je měla rozluštit.

Snažilky (od slova snaženíčko) – výrazivo pro ženy, které patří do skupiny pachtících po mimoušovi (teď mi to tu word normálně opravil na mimoňe, to o něčem svědčí).

Tatínkovat (popřípadě babičkovat, tetičkovat apod.) – je sloveso, nenechte se mýlit. Jde o chování, které by mělo být typické pro danou skupinu, tedy tatínek bude tatínkovat, když se bude starat o miminko. Obávám se ale, že v tomto případě se trochu počítá s tím, že nepůjde o klasické: nakrmím, vykoupu, ale bude zde ještě nějaká přidaná hodnota. Jakože tatínci, co tatínkují, třeba zpívají ukolébavky, řeší druhy krémíků apod. Vysvětlení platí i pro ostatní výrazy.

Okočárkovaná – tento pojem byl zaveden pro charakteristiku „vození děcka v kočárku“.

Ovu – ano, někomu přijde toto slovo podobné se slovem OVO (též barvivo na vejce), což má jistou konotaci, neb ovu je zkrácenina slova „ovulace“.

Gratulky, děkanky, tleskanky – podobná skupina slov, ale nejde o synonyma. Původní podoby jsou: gratulace, děkuji, tleskám. K přeměně došlo z důvodu projevení většího respektu adresátovi, nebo také proto, že tím odesílatel chtěl vyjádřit větší sympatie, než které nabízí původní význam slov.

Tuleníčko, spermijky, klitorísek, antikoška – tato skupina se dle hodnotících jeví jako nejzajímavější. Rozbor mě stál dost sil. Spermijky a klitorísek vysvětlení nevyžadují, jinak:

Tuleníčko – ne, není tulením, jak by se mohlo zdát, ale je synonymem pro sex.

Antikoška – neboli antikoncepce. To, co snažilky neberou, těhu zjevně vysadily a maminky na to znovu najíždí.

 

Jeden příspěvek z diskuse ukázal na poměrně vtipně vyspělou kulturu jazyka:

Vykojenec = dítě na sunaru / Sedátor = urinální váza alias nočník / Na mravence = dítě s plínou

Choco-daddy (čti „čokodedy") = otec se schopností zvládnout přebalit posmoleného potomka

Non-choco-save (čti „nončokoseiv") = dítě s levnější plínkou, kde nadílka hrozí přerůst přes blatník

(u tohohle jsem se upřímně zasmála)

Autor: Barbora Benešová | čtvrtek 11.10.2012 9:55 | karma článku: 26,93 | přečteno: 4284x
  • Další články autora

Barbora Benešová

Zkáza v podobě černých teček

Asi dle nadpisu vůbec netušíte, které černé tečky mám na mysli. Mohly by to být třeba bakterie a paraziti, nebo například tmavé celé koření v jídle nebo možná černé tečky puberťaček, na které je přehršel reklam. Ale ani jedny z těchto teček to nejsou.

18.2.2013 v 17:14 | Karma: 9,70 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kontroverzní kniha o výchově; aby nám nezapadla na pultech!

Nebojte, nepůjde o suchopárnou recenzi na knihy typu „jak vychovávat svého potomka“, ale spíše o nějaké detaily z knihy, která dosti kontroverzním způsobem líčí výchovu. Autor je samozřejmě otcem, zároveň také poměrně slavným trenérem v oblasti financí a určitě toho má na kontě poměrně hodně.

11.2.2013 v 9:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

6+1 = 7 statečných

Tak tohle mě baví. Vymyslet si něco podle své představy a ještě k tomu dostanete zadání. I já se tedy připojuji se svými šesti oblíbenými postavami.

8.2.2013 v 19:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kočár je symbol

Ano, myslím kočár s miminkem nebo děckem (zvířátka v tomto případě na mysli nemám). A je symbolem: symbolem určitých privilegií, znalostí a schopností. A i kdyby tomu tak nebylo, všichni si to myslí. Jak to?

14.1.2013 v 9:19 | Karma: 8,90 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Facebook je mor!

A je třeba si to přiznat. K tomuto radikálnímu názoru jsem došla právě dnes. Ne, že bych si předtím myslela, že je to kdovíjaká super sociální síť, ale tak nějak jsem ctila její teritorium a neřešila, k čemu vlastně je. Teď už to vím.

12.1.2013 v 18:08 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1245x
Jsem hájící práva jakákoli, kdykoli a kohokoli (a hlavně ta svoje). Ráda bych se začala řídit heslem, že "nejlepší lék proti hněvu je odklad", ale zatím můžu vše svést na svůj věk, takže odkládat začnu později. Snažím se běžně vytvářet nějaké neměnné hodnoty a občas se taky dost nudím. Což vám dojde ve chvíli, kdy zjistíte, o čem vlastně píšu.