Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

39 týdnů, 3 dny a jeden zkažený zahajovací ceremoniál OH v Londýně

Ráda bych tímto článek pomohla nastávajícím, které tak nějak tápou ve změti všech dobře myšlených, babských i nesmyslných rad. Není určen pro zaryté tabulkářky a ani nastávající, které bezmezně důvěřují novému vydání Betynky. Naopak, je pro ty, co pořád věří tomu, že těhotenství je přirozený fyziologický proces, stejně jako porod. A pokud ho budou číst chlapi, tak věřím, že je článek neurazí.

*Těhotenství*

Ne, nejsme vegani, ani nežijeme ve squatu, dokonce máme doma televizi, používáme poměrně pravidelně internet a taky dost čteme. Přesto jsem se rozhodla vsadit již na začátku těhotenství na to, že pokud má něco nějak dopadnout, dopadne to tak. Zakázala jsem si černé myšlenky a rozhodla jsem se, že nebudu používat žádné pomocníky pro průběh těhotenství, včetně magnesií, kyselin listových, maliníků, stejně tak nebudu chodit na žádné kurzy. Už takhle bylo informací víc, než jsem byla ochotná vstřebávat, a ještě tak, aby mi někdo dva měsíce před porodem říkal, jak to bude takhle, když jsou věci, které dopředu prostě vědět nemusíte (nechcete a upřímně ani nepotřebujete).

Velkou oporou mi bylo důvěřovat svým lékařům. Jednak, lékaři jsou na to studovaní, druhak, úmyslně nikoho neohrozí. Řeči typu: "to poznáš, až budeš na konci těhu, to poznáš, až budeš mít kontrakce a to poznáš, až porodíš" mi lezly i ušima, přesto jsem dál razila teorii, že budu jiná. Sugesce je silná, a funguje, možná jako placebo u všech homeopatik, které do sebe maminky rvou v domnění, že si usnadní porod či bude méně bolestivý apod. Jo, asi nebude! Je to porod.

Těhotenství jsem měla ukázkové. Bez potíží a také bez přidaných a přivolaných potíží, které některé, dle mého, tak nějak vidí i tam, kde nejsou. Ano, některé jako vždy namítnou, nj, tos měla kliku, že ti nic nebylo. To už jsem taky slyšela. Bylo, jenže ventilovat každé píchnutí bříška, každý problém, který ještě ke všemu mají všichni, to jsem si odmítala připouštět. Hlavně proto, že si myslím, že někdy je psychická pohoda lepší než všechny léky světa. Ne, ani tak jsem se ze svého těhotenství nebyla nadšená a nemyslím si, že je to nejhezčí stav v životě ženy. Co taky může být hezkého na tom, že nemůžete pořádně chodit, všechno vás bolí, píchá, tlačí, někdo do vás kope a ještě vám bude určovat, co smíte jíst apod. Nemluvě o tom, že má ženskost rapidně klesala s každým dalším dnem tohoto stavu, takže já mezi ty, jež si tuto dobu užívaly, nepatřím. Poslední měsíc bych dokonce za slova "ježiš, to už je bříško" vraždila. A nebudu se k tomuto stavu ženy stavět ani jako k údělu ženy, to je alibismus, kterým si pomáháme, poněvadž je to prostě na palici.

Pak se začal rychle blížit konec. I když, věřte, že utíká pomaleji než byste chtěli. Ani v téhle době, cca 14 dní před porodem, se mi nezdály sny o porodu, vůbec jsem na to nemyslela a snažila to brát spíš s humorem. U krizových scénářů jsem se držela hesla: lékaři jsou za to placeni, někteří dokonce královsky, tak si budou muset poradit. Ani sebe jsem nesledovala poslední měsíce víc než předtím (obecně vzato jsem se nesledovala skoro vůbec, stačilo se podívat do zrcadla a bylo jasné, kam tohle spěje – jak uvedla obvoďačka do karty – zjevný nález – gravidita). Věděla jsem celou dobu, že to, že se něco děje, vycítí tělo samo a já ten signál dostanu poměrně rychle.  

*Porod*  

Den před porodem byl nález lékaře: nic se neděje. Moje nadšení opadlo a já probrečela celé odpoledne s tím, že tam to dítě snad bude věčně a já budu tak akorát zralá na blázinec. Byla jsem fakt zoufalá. Bylo mi pořád vedro, v noci jsem nemohla spát, pořád mi někdo něco píchalo. Nejraději bych si zlila mozek, pár studených dvanáctek, ovšem, jak uznáte, představa matky na porodním sále, jak z ní táhne plzeň, to by na mě zavolali sociálku rovnou. Šla jsem tedy spát s tím, že zas nebude nic. V noci mi bylo divně, tak nějak zvláštně bolelo bříško. Nemohla jsem spát od čtyř (klasicky, jako asi poslední měsíc), tak jsem vstala. Přes den jsem normálně fungovala a cca 16:00 jsem začala tušit, že se něco blíží. Ne, nevím jak, prostě jsem to věděla. Poměrně jistě. Po návratu manžela z práce jsem se domnívala, že cítím ty "vysněné" kontrakce. V jedenáct začala být bolest neodbytně nesnesitelná a jako nezkušená prvorodička bez informací jsem jela do porodnice. PA (porodní asistentka) byla protivná jak osina v zadku, poněvadž jse vlastně nic nedělo, a ona řekla, že to, co mám, nejsou kontrakce (to ve mně teda hrklo, páč už to takhle bylo dost nesnesitelný), a že můžu rodit ještě min. 12 hodin. Tak jsem jí oznámila, že jí děkuju a že jedu domů. Málem spadla pod stůl, že taky se třeba mohla splést, a proč jsem teda jezdila. No na to tak slyším. Odvětila jsem, že jako blbka fakt netuším, co jsou kontrakce, a že jsem si naivně myslela, že už.  A že pokud nic, přeji jí hezký večer a možná se uvidíme k ránu :)

Manžel byl v klidu, ostatně jako vždy, já si totiž chytře ke své povaze vzala flegmouše. Doma to ovšem nemělo dlouhého trvání. Já jí dám 12 hodin. V těch to začalo (rozumíte, jo, hodinu po vyjádření, že to bude trvat 12). Už jsem chápala pravý význam slov stahy, kroutí se i palce u nohou, a proč u toho ženský křičí. Já doma řvala teda jak tur, střídavě jsem brečela a střídavě se modlila, aby už byl konec. Manžel byl ale dobrej. Já nachodila po našich 54 m.čtv. asi 10 km a on mi říká, že teď mi nemůže pomoct ze sprchy, zrovna jdou naši (jasný, páč OH jsou jednou za čtyři roky, my budem asi rodit každej rok). Když jsem byla unavená už úplně nesnesitelně, což mi vadilo asi nejvíc, usoudila jsem, že už to musí přijít, že už se to nedá prostě vydržet. A že jestli tohle není porod, pak je něco špatně a budou to muset vyndat jinak. Navíc se interval kontrakcí zkracoval (ne, ani tehdy nebylo nutné jej měřit, jde to docela hákem). Odjeli jsme tedy před třetí (můžu říct, že v Praze na kočičích hlavách 2x za sebou, to je žúžo teda v kontrakcích).

Přijeli jsme do porodnice  tedy znovu cca 3:10. PA se divila, že jsme nepřijeli dřív. Manžela nechala čekat, že mě prohlídne, vzala jsem si tašku a šla pokorně s ní. Pak se podívala a řekla mi, že za 30 minut mám miminko na světě, že se můžu jít už jen tak akorát vyčůrat. Moje fobie z klystýru mě přešla, přišla jiná, pokakám si miminko??? Na můj dotaz se PA docela nasmála, že jestli je tohle jediná věc, která mě trápí, tak se nemusím bát, prej mi ho umyjou.

Děkuju svojí mamince, měla pravdu. Když už máte pocit, že už to horší být nemůže, je to venku. Ta úleva byla úplně ohromující, to se musím přiznat. Stejně tak se musím přiznat k tomu, že příval hormonů, kdy se stanete matkou z minuty na minutu, nepřišel. Byla jsem šťastná, ale z toho, že je to za mnou. Byla sice krásná, ale já nějak nebyla v tom všem schopná vnímat „naše vzájemné propojení“, či snad „rozplývat se nad darem života“ (hlavně, že ten dar už nebyl ve mně a já už neměla ty bolesti).

Ne, epidural jsme nestihli, jak někdo asi tuší. I když, kdyby mi někdo skučící doma řekl, že mi pomůže, nechala bych si bývala píchnout cokoli jen proto, abych si pomohla. Zpětně mě napadlo, že celý epidurál je vlastně k ničemu. Kontrakce si stejně oddřete a porod už není tak hrozný, abyste to potřebovaly. Protože už víte, že je konec, nebo se alespoň blíží. U kontrakcí ovšem nevíte nic, možná se budete jako já dokonce mylně domnívat, že to co máte, už jsou ony :D Porod sám o sobě byl nakonec docela zážitek. Neříkám, že extra příjemný, ale zvláštní. A já na sebe byla pyšná.

Pyšný byl po právu i otec. Ta protivná PA říkala, že jsem jedna z těch statečnějších a dostala jsem za to lepší pokoj, tedy ten s menším počtem maminek (nadstandard byl klasicky plný). Pořád chodila a říkala, tahle si to zaslouží. Je pravda, že už jsem dvacet minut po porodu byla schopná s ní vtipkovat, zvlášť když mě brutálně posadila, z čehož jsem teda neměla radost. Stejně tak jsem se po porodu zvedla a druhý den seděla normálně na židli (jo, jde to hůř, ale ty paní s těma kruhama byly fakt dojemný, stejně jako ty, které po chodbě chodily, jako kdyby tam tu hlavičku ještě měly. Neříkám, že to nebolelo, ale rekonvalescenci se musí pomoci tak, že se uvedete i přes počáteční protest vašeho těla rychle zpátky). No, a proto jsem se týden po porodu cítila celkem v pohodě (jen ta postava, to je teda šlágr).

No a to je celé. Vezměte si z toho to, co vás zaujme. Nikde není psáno, že jen tahle cesta je správná, ale já jsem důkazem, že špatná asi nebude. Je to dobrý pocit, když na vás kouká okolí tak, jako na mě, a ještě když k tomu držíte ten uzlík, co jste si taky samy na svět přivedly. Stejně tak je dobré vědět, že veškerá pomoc, kterou využijete či která je nabízená, nemusí nutně znamenat bezproblémové těhotenství či porod. Naopak, u mě se ukázalo, že to jde bez všeho, stejně jako dřív.

Třikrát sláva indiánkám!!!!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Barbora Benešová | středa 10.10.2012 10:59 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Barbora Benešová

Zkáza v podobě černých teček

Asi dle nadpisu vůbec netušíte, které černé tečky mám na mysli. Mohly by to být třeba bakterie a paraziti, nebo například tmavé celé koření v jídle nebo možná černé tečky puberťaček, na které je přehršel reklam. Ale ani jedny z těchto teček to nejsou.

18.2.2013 v 17:14 | Karma: 9,70 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kontroverzní kniha o výchově; aby nám nezapadla na pultech!

Nebojte, nepůjde o suchopárnou recenzi na knihy typu „jak vychovávat svého potomka“, ale spíše o nějaké detaily z knihy, která dosti kontroverzním způsobem líčí výchovu. Autor je samozřejmě otcem, zároveň také poměrně slavným trenérem v oblasti financí a určitě toho má na kontě poměrně hodně.

11.2.2013 v 9:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

6+1 = 7 statečných

Tak tohle mě baví. Vymyslet si něco podle své představy a ještě k tomu dostanete zadání. I já se tedy připojuji se svými šesti oblíbenými postavami.

8.2.2013 v 19:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kočár je symbol

Ano, myslím kočár s miminkem nebo děckem (zvířátka v tomto případě na mysli nemám). A je symbolem: symbolem určitých privilegií, znalostí a schopností. A i kdyby tomu tak nebylo, všichni si to myslí. Jak to?

14.1.2013 v 9:19 | Karma: 8,90 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Facebook je mor!

A je třeba si to přiznat. K tomuto radikálnímu názoru jsem došla právě dnes. Ne, že bych si předtím myslela, že je to kdovíjaká super sociální síť, ale tak nějak jsem ctila její teritorium a neřešila, k čemu vlastně je. Teď už to vím.

12.1.2013 v 18:08 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  31.5

Porota v New Yorku ve čtvrtek shledala exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech...

Vondra straší a vyrobil si Turka, říká lídr Pirátů. Green Deal chce dodržet

31. května 2024

Piráti zůstali v kampani před eurovolbami prakticky jediní, kdo hájí současnou podobu Green Dealu....

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Švédsko nemá o rekruty nouzi. Zájemci o službu v armádě se jen hrnou

31. května 2024

Premium Západní země řeší nedostatečný zájem o službu ve svých armádách. Švédsko tento problém nemá – může...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1245x
Jsem hájící práva jakákoli, kdykoli a kohokoli (a hlavně ta svoje). Ráda bych se začala řídit heslem, že "nejlepší lék proti hněvu je odklad", ale zatím můžu vše svést na svůj věk, takže odkládat začnu později. Snažím se běžně vytvářet nějaké neměnné hodnoty a občas se taky dost nudím. Což vám dojde ve chvíli, kdy zjistíte, o čem vlastně píšu.