Útok Romů na policii bez obvinění, čí je to chyba?

Přemýšlím nad tím od chvíle, kdy se informace o incidentu, který se odehrál v sobotu v Lysci u Teplic objevila v médiích, bližší info najdete například ZDE nebo ZDE. Články jsem četl pečlivě a jestli mám být upřímný, zůstává mi nad některými věcmi rozum stát. Ono se to sice těžko píše, když tam člověk nebyl, obrázek si ale z dostupných informací udělat mohu.

fTak předně, od čeho tu máme PČR? Pokud se incident odehrál tak, jak jej popisují svědci a posléze média, co proboha policie dělala? Na co čekala? Proběhne krádež, mají svědka, najdou ukradené věci, které si zrovna pachatel přendává do garáže a nakonec se nechá vyhnat? Jak to, že pachatelé nejsou ve vazbě s obviněním z několika trestných činů? Minimálně krádež a napadení veřejného činitele by v tomto případě byla na místě… řekl bych.

Policisté se nechají zahnat plynovou pistolí a dřevěnou latí, místo toho aby se zavolaly posily a proběhl razantní zásah tak, jak bych to od policie očekával. Proč? Protože to byli Romové? S tím běžte páni policisté kamsi…. zasahovat a dělat pořádek máte tehdy, když je toho třeba a to BEZ ROZDÍLU! Jak k tomu přijdou ostatní Romáci, kteří musí poslouchat pohádky o tom, že policie nezasáhla právě proto, že šlo o Romy? V zákoně je snad nějaká výjímka?

Policisté tak v podstatě nevědomky nahrávají náckům, proti kterým potom zasahuje, celé to má dopad v podporování anti-romských nálad.

Pravda, na věc se dá pohlédnout i z jiného pohledu… pravda je totiž taková, že každý policista má nad hlavou hrozbu vyšetřování inspekcí ministra vnitra (která se sice jmenuje jinak než se jmenovala, ale to není podstatné). Na vlastní oči jsem viděl, jak hlídka PČR zatkla agresivního opilce, který hlídce začal vyhrožovat a sprostě nadávat, potom dokonce vylezl z auta, do kterého ho policisté posadili. Na místo toho, aby jej policista rázně umravnil a do auta posadil, začala tragikomedie s pokřikováním na celou vesnici  (dodám že bylo něco kolem 22:00). Asi jediný kdo tento postup chápal, byl můj kamarád (taktéž policista), který věděl, že v podstatě každý může policistovi „dělat zle“ pokud se zrovna rozhodne, komise se totiž musí zabývat téměř vším. Nakonec se komise tímto opilcem skutečně zabývala, neb si navymýšlel story jak v akčním filmu o tom, jak ho ti samí policisté, kteří ho laskavým slovem přemlouvali, aby laskavě do auta dobrovolně nasedl, mlátili a ponižovali.

Další problém je v tom, že poslední dobou nevidím nic jako ideálního policistu. Podle mne existují jen dva druhy, až na výjímky, jako je můj kamarád… buď je to typ policisty, kterého potkal Vláda Kroupa (to byl sice strážník MP, ale pro ilustraci rozhodně stačí) tedy typ ,,Jsem snad debil, abych do tý silnice lezl? Mě je u píči jestli tě něco rozšmelcuje vole, já tady dozoruju přechod a ne tebe zmrde! Koukej zmizet!" Nebo je to naopak ustrašený zaměstnanec, který se ze všeho nejvíc bojí o svůj flek a jistotu výplaty, hrozba inspekce je příliš veliká.  Nic mezi tím nevidím….

Ani popsaná zkušenost však nemění nic na tom, že policisté v Lysci u Teplic nedělali to, co dělat měli. Díky tomu potom vznikají fámy o tom, že pokud trestnou činnost páchají Romové, neřeší se. Nikdo by se nedivil, kdyby policista opětoval střelbu služební zbraní, ostatně od toho jí snad má. Je snad chyba Romů, že pachatelé (ač Romové) nesedí ve vazbě? Ne, je to chyba policie, kdyby totiž zloděje rázně zpacifikovali a fofrem mrskli na vazbu, nikdo by neřekl ani POPEL.

Psáno pro Romea.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patrik Banga | středa 30.9.2009 16:08 | karma článku: 34,75 | přečteno: 5142x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60