Čunek-Baláž-Veselý-Rada…. fight!!

I takto by se dala pochopit kauza, kterou z povzdálí sleduji na internetu. Tedy kauza… vlastně spor mezi Ivanem Veselým (o.s Dženo) a  Jozefem Balážem, zastupujícím ministerstvo pro místní rozvoj, v překladu Čunka.  O co jde? Místopředseda Rady vlády pro záležitosti romské komunity Ivan Veselý vyzval ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka k odvolání Jozefa Baláže z Rady vlády pro záležitosti romské komunity. Podle Veselého Baláž selhal jako prostředník mezi Radou a ministerstvem při přípravě koncepce směřující k integraci Romů do společnosti…

Je zajímavé sledovat, jak se různí lidé dohadují o dokumentu, který ještě oficiálně nikde nebyl presentován. Je zajímavé, jak jej každý viděl a každý viděl zradu Jožky Baláže, který se spojil s tolik nenáviděným Čunkem. Osobně si myslím, že se tlačí na jeho odvolání právě proto, tedy v překladu proto, že nedělal radě (Veselému) pejska a nebonzoval, to je to správné slovo. Co se týče pana Veselého, tomu se (dle mého názoru)nelíbí nikdo, kdo nehraje podle jeho notiček, to už jsem pochopil dávno. Přesto mám pocit, že je to člověk, který už v oboru pracuje velmi, velmi dlouho a že tématu rozumí. To však nemění nic na tom, že je téměř každý, kdo se liší pohledem na věc, neschopný idiot, v tom lepším případě.

Další věc, která jistě aktivistům vadí je fakt, že koncepci připravují lidé, patřící zařazením k Čunkovi, tedy k člověku, který si svými výroky znepřátelil většinu Romů v ČR. Co však vadí na celé věci mně, je přístup rady, která celé koncepci nedává šanci a místo toho se snaží odvolat člověka, který jí s týmem připravuje. Vlastně je jedno, kdo koncepci připravil. Pokud bude mít hlavu a patu, bude efektivně, i když zatím teoreticky řešit situaci Romů v ČR, tak ať jí napíše třeba archanděl Gabriel, pokud bude moci teorii uplatnit v praxi. Ale řvát předem, že jiná osoba bude zaručeně lepší prostředník (donašeč) než Baláž, protože selhal v komunikaci… to snad nemyslíte vážně.

Představte si Roma, co v okolí svého bydliště hledá práci, takový zedník, prodavač, elektrikář…obchází podniky, výběrová řízení a ve většině případů jej odmítnou, protože zrovna, zrovinka před chvilkou to místo obsadili, ale v reálu tam pořád nikdo není a řízení trvá dál. Proč ho nevzali? Pokud koncepce donutí podniky a firmy nediskriminovat uchazeče romského původu a Roma zaměstnají, jako každého ostatního, nebude mu jedno, kdo koncepci stvořil, protože bude funkční? 

Můžu si myslet cokoliv o Čunkovi, stejně jako o Veselém, podstatný je pro mne výsledek. A výhodnější pro mne bude to, co Romům efektivně pomůže. Pokud to bude koncepce Baláže a jeho týmu, bude to jenom dobře. Pokud ne, tak se o to minimálně pokusil.

Jsem sám zvědavý na to, jak celá koncepce dopadne, jak uspěje v připomínkovém řízení a co s ní bude dál. Už teď ale vím, že nikdy neuspokojí všechny. Vždy se najde někdo, komu se dokument nebude líbit….ostatně, takhle je to přeci se vším.

Autor: Patrik Banga | pondělí 1.9.2008 8:37 | karma článku: 20,22 | přečteno: 2702x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60