Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nevěřím konspiračním teoriím

Je toho spousta. Občas mi připadá, že co Čech, to konspirační teoretik. Mrknete se na komentáře pod zprávami a už to jede. Listopad 89 v režii StB, Globální sionistické spiknutí, NWO, Zednáři, havlisté, 9/11 bylo dílem amerických tajných služeb, stejně jako Pearl Harbor, holocaust nebyl, ale bylo by dobré, kdyby byl a jiné více, či méně střelené, pošahané a stupidní řeči. Marně jsem celá léta čekal, kdy se objeví konečně ten mudrc, co bude tvrdit, že židé, zednáři, havlisté a estébáci inflitrovali už družinu Praotce Čecha na úsvitu naší národní historie. Zatím, s tím nikdo nepřišel, tak to do kánonu českého konspiračního žvanění doplňuji já. 

Především, a řekl jsem to už ve svém videu z cyklu Cesta nevěřícího, Cesta ateisty (zde), označení konspirační teorie je pro tuto činnost příliš vznešeným a naprosto neodpovídajícím názvem. Pokusím se vysvětlit, proč.
Teorie ve vědeckém slova smyslu je dobře opodstatněné vysvětlení určitého aspektu světa, které je získáno a formulováno prostřednictvím vědecké metody a ověřené dostatečným množstvím demonstrovatelných a ověřitelných skutečností. K takovým teoriím patří například teorie gravitace, kterou ve velkém využívá například astronomie, atomární teorie, na které staví chemie, či tolik propíraná evoluční teorie, kterou využívá současná biologie, genetika, paleontologie a příbuzné obory.

Ve všech zmiňovaných případech jde o teorie formulované na základě poznání získaného vědeckou metodou, kdy jsou na základě pozorovaných skutečností formulovány predikce, které jsou následně ověřovány a pokud se potrvdí, formulují se závěry. Tolik ve zkratce k vědeckým teoriím.
Formulovat teorii tímto způsobem znamená podniknout seriózní výzkum, nahromadit dostatečné množství dat o pozorováních, experimentech atd. a následně celou věc nabídnout k posouzení odboré veřejnosti, u které tato buď obstojí nebo neobstojí. V mnoha případech to znamená mnoho let intenzivní práce s nejistým výsledkem. 

Naproti tomu konspirační teorie jsou něco zcela jiného. Tam, kde věda vyžaduje ověřitelné skutečnosti, zdroje, hmatatelný doklad každé teze, si konspirační teoretici vystačí s neověřenými zdroji, spekulacemi, informacemi filtrovanými podle toho, co se hodí nebo nehodí do krámu, podle toho, jaký je předem formulovaný závěr. Tam kde věda formuluje teze a předkládá důkazy, si konspirační teorie vystačí s náznaky a otázkami. 

Konspirační teoretici předkládají velice často neověřená a neověřitelná tvrzení, neuvádějí původní zdroje, neobtěžují se s nějakým dokládáním toho, o čem hovoří, protože ve výsledku ani nic netvrdí, pouze naznačují a kladou otázky, jako kdyby bylo povinností jejich čtenářů si ověřovat a zjišťovat zda to, co tihle lidé naznačují a o čem spekulují, se zakládá na něčem pravdivém, nebo ne.

Neberu a nehodlám lidi jako Adam B. Bartoš, Petr Hájek, Pavel Kábrt a mnohé jiné brát vážně, protože jsou to oni, kdo přicházejí s nějakým tvrzením a tedy na jejich bedrech leží břemeno důkazu. Jsou to ve většině lidi, kteří jenom čarují se slovy, citují zdroje, které mnohdy sami ani neověřovali, mnohdy sami ani nečetli, nebo je záměrně citují překrouceně, a snaží se ostatním vnutit své názory, kterým věří, ačkoliv pro ně nemají v ruce nic, čím by je doložili. Že Židé jsou škůdci západního světa, že Václav Havel je služebníkem samotného ďábla, že člověk z opice nepochází, nebo že biblická potopa se fakt stala. Jsou to všechno jenom náznaky, spekulace, dohady, žvásty, kecy stojící na vodě, které si ani v nejmenším nezaslouží označení teorie. Je to jen celkem laciný a účinný způsob jak zaujmout důvěřivé čtenáře zklamané současným děním, případně si tím zajistit živobytí. 

Z mého skepticko-ateistického pohledu českým konspirátorům na důvěryhodnosti ubírá také skutečnost, že většinou také sami věří v existenci nadpřirozených bytostí jako je bůh či antikrist, pro kteroužto víru také nemají žádné opodstatnění a do dnešního dne mi nikdo z věřících nebyl schopen předložit jedinou věc, která by mě přiměla v otázce existence boha přehodnotit mé stanovisko. 

Konspirační teorie nejsou teorie. Těmi se mohou stát, až jejich atoři si dají tu práci a podloží svá tvrzení dostatečným množstvím ověřitelných a dostatečně přesvědčivých důkazů a nabídnou je k posouzení veřejnosti. Jak to řekl Carl Sagan: "Výjimečná tvrzení vyžadují výjimečné důkazy." Velmi však o tom pochybuji, protože by to znamenalo překonat svoji běžnou zaprděnou rutinu a skutečně vykonat důslednou a pečlivou práci na jejímž konci by se jejich předpojaté závěry nemusely potvrdit. Ostatně, sedět na zadku a vykládat planety je přece jenom pohodlnější.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Balabán | pondělí 28.4.2014 23:13 | karma článku: 15,77 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek má podporu předsednictva TOP 09 jako kandidát na ministra pro vědu

7. května 2024  5:43,  aktualizováno  15:30

Novým kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace je dosavadní šéf zahraničního výboru...

Ruští agenti chtěli zabít Zelenského, měl to být dárek Putinovi k inauguraci

7. května 2024  15:06,  aktualizováno  15:18

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) v úterý oznámila, že odhalila skupinu agentů ruské tajné...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25,  aktualizováno  15:17

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Vláda pomůže ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody, částku upřesní

7. května 2024  5:34,  aktualizováno  15:17

Přímý přenos Vláda pomůže ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. „Zaslouží určitou míru podpory,“ řekl po...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.