Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víte, že stromy vidí, cítí a slyší?

Přitom nemají oči, ani nos a přece mají tuto schopnost. Opět jsem žasla nad výkladem profesora a nevycházela jsem z údivu. Teď, abych chodila i slušně oblečená do přírody, když jsem viděna.

Stromy jsou vlastně živé bytosti, které mají svou paměť, komunikaci, emoce, inteligenci a dokonce i osobnost. Jsou schopné vnímat své okolí pomocí různých smyslů, jako je již zmíněný zrak, čich, hmat, chuť a sluch. A jak vlastně funguje ten zrak a čich u stromů?

Zrak mají stromy takový, že vidí pomocí svých listů, které obsahují pigmenty. Tyto pigmenty umožňují stromům rozlišovat různé barvy a intenzity světla, což je důležité pro fotosyntézu, růst a také pro kvetení. Stromy jsou schopné i vidět pomocí svých kořenů. Ty reagují na osvětlení půdy, zda je den, či noc. Také zda je zima, nebo léto. Kořeny cítí i ostatní stromy v okolí a pokud jsou přátelské, tak se s nimi snaží spolupracovat. A pokud ne, tak se od nich odvrací.

Opět se nestačím divit, a čím víc vím, tak zjišťuji, že v tomto oboru jsem úplný amatér. Na druhou stranu mi to zase tak nevadí, neboť člověk by se měl celý život něco učit a zdokonalovat se.

A jak je to s tím čichem, když kmen nemá nos? Je to tak, že cítí pomocí vonných látek, které vylučují, nebo přijímají. Tyto látky slouží k různým účelům. Například, že přilákají opylovače, odstraší škůdce, varují ostatní stromy v okolí před nebezpečím. I když to varování není tak rychlé jako u nás u lidí pokud se něco stane, ale dokáží to.

Pomocí listů umí rozpoznat i chemické složení vzduchu a reagovat na něj. Po této větě se nás pan profesor zeptal, zda víme z čeho se skládá vzduch. V učebně nastalo hrobové ticho a za chvilku začal nesměle někdo z lavice odpovídat. No, už  je to nějaký ten pátek, co každý z těchto studentů chodil do školy a tak si myslím, že přesné složení vzduchu znát nikdo nemusí. V dnešní době se vše dá lehce vyhledat na vyhledávači.

A nyní zpět k článku. Víte, že stromy cítí pomocí svých buněk, které jsou citlivé na tlak, teplotu, vlhkost, elektrické pole a vibrace. Tyto signály umožňují stromům reagovat na změny v prostředí, jako je vítr, déšť, mráz, požár, zranění nebo dotek. Stromy také cítí pomocí svých kořenů, které jsou schopné rozpoznat tvrdost, strukturu a složení půdy. Daleko lépe poroste strom v přírodě, než ve zhutnělé krajnici u kruhového objezdu. Tam moc šancí k prosperitě a zdravému růstu moc nenajde.

Stromy také chutnají pomocí svých listů, které obsahují receptory pro různé sladké, kyselé, hořké nebo slané látky. Tyto receptory umožňují stromům rozlišovat různé druhy vody, minerálů, živin, toxinů nebo hormonů. Pomocí svých kořenů jsou stromy schopné rozpoznat různé druhy půdy, bakterií nebo hub.

Stromy nemají uši a přece mnohé slyší. Možná právě i z tohoto důvodu se říká, že v lese se nemá křičet a člověk se tam má chovat tiše. Tiše jako na návštěvě.  Stromy slyší pomocí svých buněk, které jsou citlivé na zvukové vlny. Tyto vlny umožňují stromům rozlišovat různé zvuky, jako je šumění listí, křik ptáků, bzučení hmyzu, štěkání psů, řev motorů nebo mluvení lidí. Stromy také slyší pomocí svých kořenů, které jsou schopné rozpoznat vibrace země, jako je otřesy, zemětřesení, dopady nebo kroky.

Z tohoto všeho plyne ponaučení, že stromy mají velmi bohatý a rozmanitý smyslový život, který jim umožňuje vnímat a reagovat na svět kolem sebe. Stromy nejsou jen pasivními pozorovateli, ale aktivními účastníky, kteří se snaží přežít, růst, rozmnožovat se a spolupracovat. Jsou také schopné cítit emoce, jako je radost, smutek, strach, vztek, láska nebo soucit. Tyto emoce ovlivňují jejich chování, zdraví a vztahy. Stromy také mají svoji osobnost, která se projevuje v jejich tvaru, velikosti, barvě, vůni, vkusu, zvuku, preferencích, náladách, zvyklostech, paměti. To i můj děda při procházkách lesem se kolikrát zastavil, pohlédl až do koruny statného stromu a řekl. „Ten strom toho už pamatuje.“

 

Autor: Jana Aulehlová | středa 10.1.2024 16:05 | karma článku: 10,41 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 280x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 19,61
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky