Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mě dostal dragoun

Ve čtvrtek v poledne stál před salonem smrdutý dlouhovlasý dragoun v uniformě, přes rameno žebradlo, a já byla po půl hodině lehčí o 200 korun. Jak jsem mohla tak naletět? No jo, ženská, mohl by i někdo říct. 

Bylo pravé poledne, sedím u stolu a v klidu jím oběd. U nohou na zemi leží moji dva psi. Doufají, že jim snad něco dám, nebo něco od stolu spadne na zem. Ale to se pletou, od oběda jim zásadně nic nedávám, pouze od snídaně dostávají konečky z mého rohlíku. Oba mají citlivé trávení a tak dostávají  granule s jehněčím masem. Stále čekají, až nás náhle vyruší zvonění na salon.

Za prosklenými dveřmi stojí dragoun. Hned mě napadne, to je snad skrytá kamera, nebo je karneval? To ne, karneval bývá přeci v zimě a nyní končí léto. Pootevřu nedůvěřivě dveře a hned se tam vsune ruka jako v Smolíčkovi a Pacholíčkovi. „Dobrý den, mé jméno je Josef Poláček,“ řekl dragoun. Jeho ruka uchopí mou.  Pevný stisk, žádná leklá ryba. Celou ruku má zpocenou, nehty špinavé, okousané. Sotva moji ruku pustí, ihned instinktivně má ruka sjede na mé rifle, kde si svou ruku nenápadně otřu. Vlasy má dlouhé, nečesané. Neoholen, sem tam mu chybí i nějaký zub. Na sobě má červený kabátec s koženou vestou, modré punčochy, vysoké jezdecké boty, přes rameno zelenou tašku-žebradlo.

 „Nezlobte se, že Vás obtěžuji v pravé poledne, ale říkal jsem si, že určitě budete doma.“ Otevírá žebradlo a z něj vyndává velmi ušmudlaný deníček s tužkou. „Já obcházím všechny místní podnikatele.“ Otevírá svůj notes a dá mi nahlédnout, kde všude už byl. Měl tam uvedené jméno, podpis, razítko a hlavně částku peněz, kolik kdo přispěl na sponzorování celé připravované akce. Jeho zápisky vypadaly dost přesvědčivě, zato jeho vzhled ne.  Měl perfektně vše naučené a taky hned začal. Ze všeho nejdříve chtěl uvést na pravou míru, proč je takto oblečen a vypadá tak neudržovaně. Já jsem si ho totiž stále prohlížela a bůhví jak taky nevoněl. Dovnitř do salonu jsem ho nepustila, stála jsem mezi dveřmi, aby nemohl jít dál, a jednou rukou jsem stále držela kliku od dveří.

Začal povídat svůj dlouhý monolog. „Víte, já patřím do vojenskohistorického spolku. Je nás tam asi okolo čtyřiceti členů. Objíždíme různé akce, kde vystupujeme. V Boskovicích na hradě jsme měli šermířský den, na hradě Pernštejně ukázku bitvy. Ze všeho největší ale byla bitva u Slavkova, bitva Tří císařů. Určitě jste tam také už byla. Vidím, že si mě stále prohlížíte, a určitě si říkáte, proč nejsem oholený? To náš vedoucí nám zakázal se holit, aby bylo představení více autentické. Šest týdnů před vystoupeními se nesmíme oholit, no víte, jaké to je? Našim manželkám se to taky nelíbí. Zkrátka se musíme podobat vojákům z té doby. U vás v kraji se náš spolek rozhodl, že uspořádáme také představení. Vše se bude odehrávat za myslivnou, kde nejsou už domy. Od rána budou různé soutěže pro celé rodiny a také samostatná kategorie dítě se psem. Pro tuto kategorii budete náš rozhodčí, ne, vy budete předseda.“ Při těchto jeho slovech se mi vybavila pohádka Mrazík – „Ty budeš královna, ne ty budeš carevna.“ A pokračoval: „Pro malé děti bude přichystáno psí spřežení, které je zdarma povozí. Každé dítě pak dostane medaili, to je lepší než sladkost. S medailí na krku si budou všechny děti vykračovat a každému ji ukazovat. Zezadu na ní bude logo společnosti či firmy, podle toho kolik kdo věnoval na sponzorování. Pro místní podnikatelé to bude ta nejlepší reklama. Na občerstvení budou grilované makrely, klobásy, točené pivo a kofola. Na závěr všeho bude naše představení, po kterém si každý, kdo bude mít zájem, prohlédne naše rekvizity. Děla, pušky, polní kuchyni a mnoho dalšího. Prodané vstupenky budou slosovatelné o kupony na služby u místních podnikatelů.“

Jeho poutavé vyprávění trvalo půl hodiny. Vše měl pěkně promyšlené do posledního detailu. Na každou položenou otázku ihned hbitě přilétla z jeho bezzubých úst plnohodnotná odpověď. Otevírá opět svůj deník a žádá, ať si pořádně prohlédnu částky peněz na sponzorování. Největší dal místní zámečník, a to tisíc korun. Ostatní již méně. Já dala 200kč a smrdutý dragoun mi vypsal krasopisně příjmový doklad. Za dva dny se prý zastaví a ukáže, jak vypadají vyrobené medaile. Podal mi zpocenou ruku a odcházel lovit další důvěřivce. Večer si z poctivě vydělaných peněz koupil pivo, nebo krabicové víno.Zdá se, že podvodníci přichází stále na nové taktiky. Teď už vím, že nic není zadarmo, ani to jeho půl hodinové vyprávění. Lépe řečeno takové malé oblbování. Už se na něj nezlobím, ba ho obdivuji za tak skvělý a propracovaný plán, jak obrat malé podnikatele. A že nás bylo.

Autor: Jana Aulehlová | úterý 23.9.2014 21:22 | karma článku: 12,29 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Prosím pomoz mi, tvá žába

Jaro vnímám už pár let jako jeden velký masakr při migraci žab. Přitom jsou chráněné, užitečné, pro někoho krásné a žabí koncert za soumraku je balzámem na duši.

13.3.2023 v 16:13 | Karma: 15,35 | Přečteno: 280x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 7. díl - Další člen rodiny

Večer jsem dostala tak vynadáno, že jsem mu vrátila jeho sírový zásyp a rázně jsem odešla. Ať si ho klidně sype na ten svůj pytlík, já už na to nemám nervy. Už víc jak třetí měsíc je mám někde odložený v kýblu.

31.1.2023 v 17:17 | Karma: 22,65 | Přečteno: 788x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Pozor na tyto venkovní krásky

Jarní krásky našich zahrad, zahrádek, okenních truhlíků nejsou tak nevinné jak vypadají. Některé z nich jsou velmi jedovaté, a pokud by je vaše dítě snědlo, nebo váš pes, tak jim mohou způsobit i velkou otravu.

24.1.2023 v 16:58 | Karma: 9,79 | Přečteno: 253x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Smažené jehnědy

Jehnědy jsou jedny z prvních léčivých rostlin, které se dají konzumovat v syrovém, nebo tepelně upraveném stavu. Já je smažím a letos jsem si je byla už opět natrhat. Příště vyzkouším i kaši.

18.1.2023 v 9:10 | Karma: 15,20 | Přečteno: 419x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 6. díl - Další člen rodiny

Základem je zatloukat a zatloukat, i když má na sobě cizí bundu. Přeci ze sebe neudělá blbce, však ono to nějak dopadne. Na druhé straně chudák seniorka, která si neměla co obléci.

15.1.2023 v 16:45 | Karma: 21,85 | Přečteno: 603x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 19,61
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky