Závist některých Čechů brzdí výkonnost politiků

Často se objevují blogy týkající se platů politiků a poslaneckých náhrad. Zrovna nedávno, myslím v pondělí, mě jeden takový zaujal. Týkal se výše poslaneckých náhrad a zajímavý byl nejen obsahen ale i nadprůměrně vysokou

Bohužel témata o příjmech politiků jsou nesprávně presentována i profesionálními novináři, kteří by přece jen měli trochu pragmatičtěji ovlivňovat veřejné mínění než pouhým laciným „hele národe jak se ti politici mají “. Průměrný Čech se nadprůměrně zajímá kolik má politik, možná v naivní představě že čím méně veřejní činitele pobírají tím více stát ušetří. Je to přesně naopak. Za prvé výdaje na politiky je mizerný zlomek státního rozpočtu, který nestojí ani za řeč, za druhé problém je v kvalitě ne v kvantitě.

Takže se prosím podívejme na věc z jiného pohledu. Je politik, který si zaslouží prakticky jakýkoliv příjem, protože jeho přínos pro národní hospodářství je tak velký že se výdaje na něj prostě vyplatí. Takový člověk také by měl být v klidu a v pohodě aby svojí práci vykonával co nejlépe. A je politik, který je za plat deset tisíc měsíčně a bez poslaneckých náhrad drahý nebo také ten, který kdyby pracoval zadara tak nadělá víc škod než užitku.

Dám příklad ze života živočichů, kteří jsou tady na planetě o trochu déle než my lidé - nejorganizovanějších a nejpropracovanějších jako jsou společenství včel a mravenců. Osazenstvo hnízda nebo úlu se neptá, proč musí celý život běhat kolem královny. Královna má omezený osobní život ovšem zajištěn veškerý komfort aby mohla plnit své poslání. Dělnice udělají vše třeba položí i život pro královnu. Protože ona je tím, která zajišťuje prostřednictvím práce svých dělnic budoucnost rodu a druhu.

Měla by tady být lepší symbióza - národ politikovi dá ty nejlepší podmínky pro práci i osobní život, nebude ho otravovat ale jen sledovat jak si vede. Nejde mu to? Výměna. A kolektiv politiků se po krátkém čase proseje tak, že zůstanou ti nejlepší. Klidně by mohli mít vlastní vrtulník, služebnictvo pro celou rodinu a vše pro to, aby ze sebe mohli dát maximum a nepadali při tom únavou. Protože pro politika je nejcennější čas, a únava způsobuje chyby. To je to, co nás stojí nejvíce peněz.

Takže jaké řešení? Zbavte se národe závisti a až chorobné kontroly druhých. Ušetřený čas a myšlenky věnujte pečlivému zvažování koho jako svého vůdce vyberete a když se vám podaří vybrat toho správného pak ho prostě nechte v klidu pracovat a pomáhejte mu. No a ty politické představitele, kteří se jaksi nevydařili nebo nehezky vybarvili rychle a rázně odstraňte. Také pozor na ty politiky, kteří jsou kamarády kamarádů bránící jejich odstranění.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Anderle | pátek 10.7.2009 14:38 | karma článku: 14,76 | přečteno: 1293x