Jan Hus, náboženský fanatismus a názor světového vědce

Jaký názor na náboženskou víru má současný slavný genetik Richard Dawkins si můžete přečíst (tučným písmem).

Slepá víra může ospravedlnit cokoli.

Víra je tak úspěšná ve vymývání mozků, obzvláště dětských, ve svůj vlastní prospěch že je těžké se vymanit z její moci.

Konečně co je to víra? Je to stav mysli, který vede lidi k uvěření v něco - nezáleží v co - bez jakéhokoliv podpůrného důkazu.  Pokud by zde důkaz byl, pak by víra byla zbytečná, neboť by nás důkaz beztak přinutil uvěřit.

Nechci však tvrdit, že všechny předměty víry jsou hloupé. Mohou a nemusí být. Důležité je, že neexistuje způsob, jak rozhodnout, zda ten či onen předmět víry je či není hloupý, ani který článek víry je lepší než jiný? Neboť víra se programově vyhýbá důkazu. Fakt, že pravá víra nepotřebuje žádný důkaz, je naopak vynášen jako její největší hodnota. Jediný chvályhodný svatý je v tomto případě nevěřící Tomáš z dvanácti apoštolů, kterého církevní učení včlenilo do biblického příběhu ne proto, aby dělal rovnováhu ale aby utvrdil věřící, že nevěřit je špatné.

Víra nemůže hory přenášet (ačkoli generacím je tvrdošíjně tvrzen opak), ale je schopná dohnat lidi k nebezpečným pošetilostem, že si troufám ji označit za druh duševní choroby. Nutí lidi věřit čemukoli tak silně, že jsou připraveni zemřít nebo zabít bez jiných důvodů.

Víra je dostatečně silná, aby naočkovala lidi proti jakýmkoli citům lítosti, odpuštění, skromným lidským citům nebo vědeckým poznatkům. Dokonce je očkuje proti strachu, až upřímně uvěří, že je mučednická smrt pošle rovnou do nebe. Jaká to zbraň! Náboženská víra si zaslouží v análech válečné technologie kapitolu stejného ražení jako luk, válečný tank či vodíková bomba.

            Jan Hus byl zavražděn ve jménu.... víry, Boha, Ježíše, církve. Kolik milionů lidí zejména v Čechách toto uslyšelo před svou smrtí. Učenců, vizionářů a žen, které jen chtěly být ženami. Dnes je den, ve kterém si připomínáme nejen Mistra Jana Husa ale především zvrácenost a zneužitelnost některých náboženských směrů.

Dovolím si následující srovnání, které ukazuje jak různé podoby má náboženská víra. Zatímco modlící se římsko-katolický křesťan před sebou vidí vyzáblé, zmučené, zkrvavené tělo, nepříjemně zavěšené na kříži, potom modlící se budhista má před sebou smějícího se tlouštíka s kulatým bříškem držícího v jedné ruce mísu jídla a v druhé peníze. Takže bych pana Dawkins doplnil,.... jsou i taková náboženství pro která krev neteče, kde víra nezabíjí, ale opravdu pomáhá. Ovšem jako u všeho, je třeba si umět vybrat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Anderle | pondělí 6.7.2009 11:10 | karma článku: 17,50 | přečteno: 1298x