Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Forrrest

7. 7. 2009 19:29
Dawkins není špatný...

...ale pokud se na toto téma chcete zaměřit opravdu pozorně, zkuste radši Sama Harrise - The end of faith. Ten jde teprve pořádně do hloubky!;-)R^

0 0
možnosti
A

atamka

6. 7. 2009 18:06
Hmm,

a jestlipak Vy byste se nechal za svoje slova upálit?

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

6. 7. 2009 16:10
O buddhismu toho víte málo

Když pominu ten tibetský, který převzal mnohé prvky z mimobuddhistických náboženství, musím zmínit théravádové buddhisty, kteří jsou asi nejblíže původnímu Buddhovu učení. Významné praktiky théravádovývh mnichů (i horlivých laiků) jsou pozorování rozkládajících se mrtvých těl a představa vlastního těla rozkládajícího se v hrobě. To má od "uctívání tlouštíka" (pravděpodobně myšlen Maytreya Buddha - buddha budoucnosti) poměrně dost daleko.

0 0
možnosti
A

antees

6. 7. 2009 17:10
Re: O buddhismu toho víte málo

Zato divani se na tlejici tela jim/nam ma neco dat.... ?

0 0
možnosti
JK

korado

6. 7. 2009 13:45
Mistr Jan Hus byl zavražděn

Hluboký omyl Mistr Jan Hus nebyl zavražděn, ale byl odsouzen podle  tehdejšího práva, pro tehdejší dobu i pro dnešní dobu byl dogmatik, tak asi jako někteří muslimové, církevní soud mu dal takové možnosti k odvolání, které nedostal nikdo jiný v té době a ani potom, ale on sveřepě trval na svém a protože to, co hlásal porušovalo tehdejší zákony, byl po právu odsouzen. Než psát hlouposti, chce to jenom se víc zajímat o historii, jenže my Češi se neradi zbavujeme svých pohádek.

0 0
možnosti
MP

Vrah

6. 7. 2009 14:50
korado, jste holt génius

1) „protože to, co hlásal porušovalo tehdejší zákony, byl po právu odsouzen“

Za komančů byli disidenti taky souzeni podle tehdy platných zákonů, takže nezaslouží náš obdiv, nýbrž pohrdání, poněvadž to jsou jen sprosté kriminální živly, že?

Obdobně za protekrotátu – taky ty lidi stavěli ke zdi podle tehdy platných zákonů, takže stříleli jen kriminálníky.

..

2) „církevní soud mu dal takové možnosti k odvolání, které nedostal nikdo jiný v té době a ani potom, ale on sveřepě trval na svém“ – tím dáváte najevo, že slovo čest a pravda vám nic neříká; vy byste asi zapřel své přesvědčení a ohnul páteř, pokud byste nějakou vůbec měl. Škoda slov.

0 0
možnosti
O

oslik

6. 7. 2009 12:15
Dawkins je pablb,

který rád a často kafrá o věcech, kterým vůbec nerozumí. Víra patří mezi ně.

0 0
možnosti
A

antees

6. 7. 2009 12:10
Jezis

Vase kriteria pro vyber nabozenstvi zdaji se mi ponekud povrchni. I kdyby ten smejici se tloustik byl Buddha, vypovidalo by to neco o tom, ze se prejidal, neudrzoval si kondicku a prejidal se.

Pokud vim, Buddha stravil naprostou vetsinu sveho casu v palaci a jeho zahrade a pak mu zvedavost nedala, a chtel se podivat za jeho brany... coz by udelal drive nebo pozdeji kazdy. Videl tu bidu a utrpeni obycejnych lidi a nakonec to "vyresil" tak, ze si udajne sedl pod strom, meditoval a pak tam nejak zemrel (opravte me, jestli se mylim). Neni v tom zadne uceni, zadna pravda, zadne rady do zivota - proste nic. Ve vire bysme meli nasledovat ucitele a pokud bychom nasledovali Buddhu, nevim, kam bysme se dostali, kdybychom si vsichni sedli a meditovali.

Jezis naproti tomu vedl naprosto odlisny zpusob zivota - od narozeni byl chudy a znal vsechny problemy obycejnych lidi (obrovsky rozdil pouze videt/slyset a zazit!!). To je pro me ten pravy Ucitel.

0 0
možnosti
A

antees

6. 7. 2009 12:12
Re: Jezis

oops... dvakrat "prejidal se" :-) 

0 0
možnosti
JJ

J-irik

6. 7. 2009 12:09
plny brich, jidlo + penize... to je vse, po cem touzite?

To mate tak, nekteri lide se staraji jen o sve kulate brisko, misu jidla a penize. A pak jsou jeste jini, kteri rozumi hodnotam jako laska a sebeobetovani. Mezi ktere se radis Ty?

0 0
možnosti
C

cigorin

6. 7. 2009 12:06
pozdrav

R.Dawkins K+, posledni autorova veta K-. Budhizmus nebo jina organizovana a ritualizovana vira/ideologie urcite neni tim, co by chtel R.Dawkins svym odkazem podeprit. Svobody jednotlice ve (ne)vire a poslusnost vuci rozumu... Jinak respekt pred mistrem Janem [>-]VEU od slovenskeho formalniho katolika :-)

0 0
možnosti
F

fis

6. 7. 2009 11:34
A pro úplnost dodatek...

Vidět v Husovi (a reformátorech vůbec) nějakého liberála je příliš povrchní. Kdyby si tohle přečetl, žádal by jako první vaše upálení. V reformaci nešlo o střet liberalismu s fanatismem, ale o střet dvou zuřivých a militantních podob fanatismu, ze kterého se nakonec ukázal jako jediná schůdná cesta právě liberalismus. Což je zatracený rozdíl.

0 0
možnosti
F

fis

6. 7. 2009 11:27
Ehm, hm...

Tak nejprve bych upozornil, že smějící se tlouštík není Buddha, ale Šťastný Číňan, snad částečně historická postava bohatého obchodníka, který sedával denně před svým domem a rozdával smutným lidem drahé dárky. Stejně tak křesťané vidí v Krucifixovi něco úplně jiného, než co tam vidíte Vy. Kvůli takovým úvahám, jako je vaše, pak věřící vidí ateistech tlupu buranů a nedovzdělanců - a vidí bohužel často velmi správně.

0 0
možnosti