Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak věším bulíky na nos …

Já vím, že je ještě brzo, ale třeba mi včas poradíte. Vím, diskuze tu momentálně není, co bejvávalo, ale stejně. Marně si totiž už několik dní lámu hlavu a třeba někdo z mých čtenářů mě vysvobodí z toho trápení. Moje děti mě poslední dny bombardují jednou šokující otázkou za druhou. Začalo to krátce před Dušičkama, kdy jsme se zase začali o těchto věcech bavit. Znáte to, o rozdílech mezi zvyky různých kultur, o životě a smrti a samozřejmě i o Ježíškovi, Mikulášovi a jeho variantách v různých zemích včetně  tolik diskutabilního (pro některé) cizáka Santy. 

Některé věci jím ze zásady vysvětluju polopatě, zkrátka tak jak se ve skutečnosti mají. Za jejich krátký život se museli rozloučit s nejedním blízkým a asi jim už připadá normální, když si povídám s fotkama v rámečku. Takže jsou některá témata, kdy nemám potřebu jim věšet nějaké bulíky na nos.

 

 

 

O Ježíškovi je to jiné. Přece jenom si myslím, že čtyř a šestiletý cvrček si zaslouží ještě nějaký ten den v pohádkovém dětském světě. Navíc, co si budeme vykládat – ono to předvánoční období taky není k zahození. Mikulášem s čertem počínaje a Ježíškem konče ... aspoň někdy sekají dobrotu, i když je to za cenu nějakého toho dárku.

U nás doma ježíšovskosantová válka nikdy nevypukla. U nás jsou tihle dva nejlepší kámoši. Tuhle otázku jsme s manželem řešili krátce po dceřiných prvních narozeninách a od té doby slavíme dvacátéhočtvrtého Ježíška a pětadvacátého čekáme na druhý příchod Sandy Claws alias Mikuláš.  Né, že bych nakupovala dvojnásobek dárků. To ne, když už se poštěstí, že jsme na vánoce doma, tak tu hromádku jednoduše rozdělíme na dvě. Nechtěli jsme je ochudit o jedno nebo o druhé, zvlášť když v té kultuře žijeme. Zaručeně jim ale přitom vysvětluju původ tradice a jak se Sandy do Ameriky opravdu dostal a co si budem namlouvat, že je to náš Mikuláš převlečený kvůli reklamě do červena. Takže červená ne. Ani ve formě nápoje ani na čepici. Naštěstí to pro ně nikdy nebylo problém akceptovat, bylo to tak vždycky a je to tudíž normální.

A s čím se teda trápím? Mno, poraďte. Začnu něčím jednodušším:

 

Jak se Ježíšek tak rychle dostane za všemi dětmi?

Ahá! Tak toto náhodou vím. Můj taťka mi vždycky říkal, že Ježíšek lítá raketou a když se budu dostatečně dívat na Štědrý den z okna na oblohu, určitě ji tam uvidím. A tak jsem celé štědrovečerní odpoledne s babičkou v kuchyni čučela jako děcko z okna a naši mezitím v obýváku zdobili stromeček a chystali dárky a večeři. Nikdy jsem to neřešila a dál jsem se nevyptávala a jednoduše novou informaci akceptovala jako danou věc (jen tak mezi námi, asi jsem musela být pěkně natvrdlé dítě). Tak jak jsem dostala, tak i prodávám dál. Že! Jenže ouha, poté co jsem synovi řekla, že Ježíšek lítá raketou, on na mě vybafl, že jak může řídít raketu, když je to miminko, že to přece nejde. Vždyť by mu ve škole nedali ani řidičák! A dcera do toho, že vždyť byl chudý, kde by na ni vzal? Taťka přece říkal, že rakety stojí miliardy dolarů a že proto nemůžeme na dovolenou na Měsíc.

 

Teď sudoku pro trošku pokročilé (teda aspoň podle mého):

Když je Ježíšek miminko, jak může prečíst můj dopis? A kdo mu ty dopisy překládá?

Když pán Ježíš umřel už tak dávno, jaktože nám Ježíšek pořád může přinést dárky, když se sotva narodil a je vlastně mrtvý?

Kde Ježišek bydlí a kam mu mám poslat ten dopis? Do Betléma, Jeruzaléma nebo na Severní pól?

Jak všechny ty dárečky sežene, kdo mu pomáhá? Sám to přece nezvládne, když je tak malinký.

Nevím jestli vám, ale mně to stačí. Kdybych byla Pratchettem, neřeknu; ten by si s tím jistě hravě poradil. Ale já jsem upřímně bezradná a už se všem podobným otázkám cíleně vyhýbám a dělám, že neslyším. Ale říkám si, když někdo dokázal vymyslet tak supr povídačky okolo Santy, kde všechno dokonale do sebe zapadá a kde všechno dává smysl a kde si nepřipadáte jako hlupák, co jim věsí bulíky na nos, kde je naše pohádka o Ježíškovi, když už je tím hlavním hrdinou vánoc. Pojďme si přiznat, jestli jste viděli loňský hit Velká vánoční jízda (Arthur Christmas), tak to mají fakt fikaně domyšlené.

Onehdá jsme četli překrásnou knížku o našem sv. Václavovi a jeho dobrosrdečné štědrosti (paradoxně teda byla napsaná angličanem a pokud vím, tak vyšla pouze v angličtině). Ale takhle přepisovat vánoční zvyky od základů je asi hloupost. (I když, ale to jen tak mezi námi, se sv. Václavem by se nějaký věruhodný příběh jistě dal vymyslet.) Ale to asi nechme prozatím stranou. Starostí máte už tak víc jak dost s vybráním nového prezidenta. Ještě tak hledat nového představitele vánoc.

Existuje nějaká univerzálně akceptovatelná verze o našem Ježíškovi, o které nevím a která zaručeně funguje u vašich dětí? Rozhodla jsem se totiž, že než najdu odpovědi na všechny ty a jiné otázky, Ježíšek bude lítat na kouzelné putující hvězdě řízené bionickým automatizovaným centrem s vyšším vědomím, který za něj všechno zařídí. Prostě svedu všechno na UFO a počítače, ehm, pardón chtěla jsem říct tajemné a neopakovatelné kouzlo modernich vánoc. (A budu přitom doufat, že se o tom pán Clarke, Asimov a ti ostatní nikdy nedozví.)

Jenže já už je slyším: "a mami, lítají Ježíšek a Santa a Mikuláš a Pere Noël a Děda Mráz a ti ostatní někam na meeting jako tatínek? A kam? A mluví všichni anglicky?"

Už aby bylo po vánocích ...

 

 

photo: z mého oblíbeného komiksu BabyBlues.com

Autor: Alexandra Synac | čtvrtek 8.11.2012 7:33 | karma článku: 21,04 | přečteno: 4177x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma: 8,96 | Přečteno: 165x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma: 15,70 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma: 12,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma: 16,15 | Přečteno: 347x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Všechno nejlepší k prvním 60 dnům

Všechno nejlepší k 60 dnům v lockdown. A pevný nervy na mnoho, mnoho, MNOHO dalších. Hlavně to pořádně oslavit. Fiesta must go on. Já vím, šedesát dní nic není, i když nám to připadá jako věčnost.

25.8.2021 v 13:08 | Karma: 12,08 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/