Zhnědne i Česká republika?

Volební úspěchy AfD v Německu, Ľudové strany na Slovensku, Národní fronty ve Francii potvrzují trend posilování evropské ultrapravice a je otázkou, zda se tato nahnědlá vlna na podzim přelije i do naší republiky.

Posilování ultrapravicových stran v Evropě není až takovou novinkou, ale je zřejmé, že současná uprchlická vlna tento trend zřetelně akcelerovala. Posledním důkazem tohoto tvrzení byly i nedělní volby ve třech německých spolkových zemích, kde výrazně posílila Alternativa pro Německo, která sice není typickou ultrapravicovou stranou, ale svou postupnou radikalizací se ji již brzy může stát. Co vede mnoho lidí k podpoře stran, které mnohdy nemají komplexní program a jsou postaveny pouze na odporu k Evropské unii a k příchodu migrantů? Na tuto otázku se dá zjednodušeně odpovědět, že je to právě masová migrace ze zemí s odlišnou kulturou, se kterou se evropské elity nejsou schopny vypořádat.

To, že odpor k muslimské migraci není jen záležitosti východní Evropy, jak je často uváděno, ale i Evropy západní ukazují právě volby, z jejichž výsledků je vidět, že i v zemích ve kterých existují silné muslimské komunity, žije spousta lidí, kteří nevěří v jejich bezproblémovou integraci. Tito lidé, nemusí být přímo neonacisté, ale jsou to prostě lidé, kteří vidí násilí a kriminalitu v muslimských čtvrtích, postoje a zvyky, které odporují zásadám evropského humanismu a evropské kultury. Šířením radikálního islámu vzniká podhoubí k rozvoji terorismu, který nejenže ohrožuje obyvatele, ale i neúměrně zvyšuje výdaje na bezpečnost. Strachu z těchto jevů využívají pravicoví populisté, kteří sice na jedné straně správně poukazují na neschopnost establishmentu, ale na straně druhé navrhují řešení, která jsou neuskutečnitelná bez nastolení režimu, který by se jen těžko mohl nazývat režimem demokratickým

Vraťme se však do naší republiky. Jak jistě všichni víme, tak na podzim se budou konat volby do senátu ČR a krajských zastupitelstev. Těchto voleb se chce zúčastnit i několik subjektů, které se silně vymezují proti vládní politice a zavedeným stranám vůbec. Brojí proti politice Evropské unie a hlavně proti příchodu migrantů z muslimských zemí. Je ovšem třeba připomenout, že skeptický postoj k přijímání uprchlíku sdílí i tradiční strany, s výjimkou strany zelených a TOP 09, jen rétorika těchto stran je podstatně umírněnější.

Jak to vypadá, tak nejsilnější pozici, z nových stran, by mohl mít Úsvit s Blokem proti islámu, který vznikl se zbytků strany pana Okamury a hnutí charismatického pana Konvičky. Problémem pro toto seskupení bude, až jejich podporovatelé prokouknou, že více než o blaho českých občanů jde recyklovaným vůdcům o fleky ve vedeních krajů, což potvrzuje i zpráva, kterou včera zveřejnil deník Právo a která uvádí, že za tímto projektem stojí známý politický manipulátor Vít Bárta. Je ovšem také možné, že k prozření nedojde a strana nějaká místa v zastupitelstvech obsadí, ale tento scénář není podle mne pravděpodobný. I když v některých internetových diskusích lze nalézt příspěvky různých fanatiků, i když jsem byl velmi zklamán s postojem některých našich občanů k přijetí křesťanských uprchlíků, stále věřím, že rozumní lidé nechtějí být spojováni s holohlavými mladíky, kteří se objevují v prvních řadách na demonstracích a pochodech proti migraci. Vím, že voliči budou chtít potrestat stávající strany za jejich laxnost a neschopnost nalézt řešení krize, ale dát hlas populistům nic nevyřeší. Ani já nejsem příznivcem muslimské migrace, protože mám obavy z kulturních střetů, ale mám za to, že lidé by měli potlačit emoce, více kriticky myslet a nepodléhat hysterii, která současnou uprchlickou vlnu provází. Je potřeba vytvářet tlak na tradiční strany, aby nepřenechávaly prostor pravicovým populistům a pevně hájily zájmy svých voličů a České republiky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Merta | středa 16.3.2016 9:03 | karma článku: 18,80 | přečteno: 2971x