Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemanovo pokání přichází pozdě a navíc není příliš upřímné

Miloš Zeman ve svém prohlášení k výročí dvaceti let od vstupu ČR do NATO řekl, že považuje bombardování srbsko-černohorské Jugoslávie za akt mocenské arogance.

Odsoudil také mírová jednání Američanů s Talibanem o ukončení téměř 18 let trvající války v Afganistánu, která se dostala do patové situace. Zeman přirovnal toto vyjednávání k politice appeasementu, tedy k ústupkům západních velmocí Hitlerovi v předvečer WW2. Ještě před měsícem by asi Zemanova kritika Američanů sklidila potlesk ať již od těch, kteří již od počátku odsuzovali intervenci NATO proti Srbsku, tak od militantů, kteří věří, že silou lze proměnit k obrazu svému silně konzervativní muslimskou společnost v Afganistánu. Bohužel tato kritika Američanů přišla až poté, co místo Zemana zamířil na návštěvu do Bílého domu Andrej Babiš, což činí celé prohlášení poněkud nedůvěryhodné, protože mnoha lidem přijde na mysl, že tato kritika je jen Zemanovou snahou vrátit Američanům facku, kterou mu uštědřili, když dali přednost Babišovi.

Vraťme se však k válce v Kosovu. Vrcholoví politici, mezi něž Zeman jako premiér ČR patřil, museli již v době počátku konfliktu vědět, že Spojené státy s nimi nehrají čistou hru, když prosazovali zásah v této části Balkánu. Válka v Kosovu totiž byla jen dalším pokračováním hry na geopolitické šachovnici, v rámci které se USA snažily oslabit pozice Ruska v této části Evropy. Spojené státy umně využily tamějších národnostních rozporů, podporovaly separatisty a ignorovaly zapojení islámských radikálů a zločineckých struktur do těchto konfliktů. Mediálně byla tato podpora ospravedlňována jako ochrana civilistů před útoky srbských ozbrojených sil, ale dnes již víme, že násilí páchaly obě strany, že mnohé medializované údajné zločiny Srbů, byly jen provokací - viz Račak, že civilisty mnohdy nevyháněli Srbové, ale že ti byli nuceni k odchodu „bojovníky“ z UCK. Ve vypjaté atmosféře iniciovaly Spojené státy akci NATO - Operaci Spojenecká síla, v rámci které začaly síly NATO v březnu 1999 bombardovat srbsko-černohorské síly a strategické objekty v Srbsku.

 Zeman se dnes omlouvá, že jeho tehdejší vláda se dostala pod tlak „spojenců“ protože akce musela být odsouhlasena jednohlasně a od právě přistoupivšího člena by bylo veto nemyslitelné. Toto Zemanovo prohlášení je zajímavé v kontextu úterního vyjádření vicepremiéra Hamáčka, který řekl, že jako součást NATO Česká republika společně rozhoduje a nikdo ji nic nediktuje. No nevím, čo si pán Hamáček predstavuje pod takým slovom diktát, ale Zeman a spol. se v této době asi pěkně zpotili, protože věděli, že odsouhlasení akce NATO asi většina národa zrovna nepřivítá.  Operace NATO totiž začala prakticky ihned po vstupu ČR do této organizace, kdy vláda odmítla dát lidem možnost hlasovat o vstupu do aliance v referendu, protože průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že pro vstup by nehlasovala většina obyvatel. Navíc mnoho Čechů také cítilo závazek vděčnosti vůči Jugoslávii za to, že tato země odsoudila invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČR v roce 1968. Ale co je vůle občanů proti mocenským zájmům, co je hlas rozumu proti geopolitickým hrátkám. Dnes můžeme jen konstatovat, že ČR přispěla ke vzniku Kosova a Bosny a Hercegoviny, tedy dvou států, kde se vytváří zázemí radikálního islámu v Evropě, států které navíc ještě musí EU štědře dotovat. Pán prezident si dnes sype popel na hlavu, ale mám za to, že kdyby se situace zopakovala, tak se i dnes rozhodne stejně. Naše státní suverenita je dnes skoro stejně iluzorní jako ta za Brežněva, oficiálně se sice můžeme sami rozhodovat a nikdo nám nemá co diktovat, ale jaká je skutečnost ví jistě každý sám.

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 14.3.2019 12:38 | karma článku: 15,82 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Aleš Merta

Referendum o Babišovi, nebo o neschopné vládě

Tak co, už se perou? No, ještě ne, ale v našem politickém lokále začíná atmosféra kvapem houstnout a nebude to asi dlouho trvat, než to vypukne.

13.11.2023 v 10:35 | Karma: 26,00 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Kterak jsem se stal sabotérem růstu naší ekonomiky

Výkonnost naší ekonomiky, jako jediná v Evropě, nedosahuje před covidových hodnot, ale naštěstí se již viníka tohoto tristního stavu podařilo odhalit.

3.11.2023 v 11:45 | Karma: 45,34 | Přečteno: 5682x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Pohádka o tom, jak ODS, TOP 09 a KDU - ČSL pekly dort

Znáte lidičky tu pohádku o tom, jak si pejsek s kočičkou pekli dort? Neznáte, nevadí. Nejste v tom sami, protože jak to tak vypadá, tak ji neznají ani vůdčí představitelé koalice SPOLU.

30.10.2023 v 18:44 | Karma: 42,83 | Přečteno: 5251x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Praha versus venkovští "balíci" ve volebním poločase

Vláda nedávno představila sedumdesát údajných faktů, které mají dokládat její úspěšnost. Tyto její zmiňované aktivity prý našemu lidu zajistí prosperitu a bezpečí, ovšem kdejakej rejpal by k tomu dodal – jak komu a jak kde.

26.10.2023 v 20:01 | Karma: 33,57 | Přečteno: 951x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Polopravdy a spekulace na titulní straně

Nemám nic proti tomu, když autor blogu maže diskusní příspěvky, které se nezabývají tématem blogu, ale vadí mi, když autor maže příspěvky, které s obsahem polemizují, či dokonce vyvracejí polopravdy, spekulace v něm obsažené.

19.10.2023 v 19:35 | Karma: 31,25 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik