Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polopravdy a spekulace na titulní straně

Nemám nic proti tomu, když autor blogu maže diskusní příspěvky, které se nezabývají tématem blogu, ale vadí mi, když autor maže příspěvky, které s obsahem polemizují, či dokonce vyvracejí polopravdy, spekulace v něm obsažené.

Ve středu zde na blogu vyšel článek s titulkem – Zabila Gusta Fučíková ušlechtilou Milenu Jesenskou, který se ve čtvrtek ocitl na titulní straně. V článku autor naznačuje, že za smrtí levicové novinářky Mileny Jesenské v koncentračním táboře Ravensbrücku stála manželka, ikony komunistické propagandy, nacisty popraveného novináře, Julia Fučíka. Podle včerejší verze blogu měla Fučíková v táboře a Jesenskou týrat což prý vedlo k její smrti. Aby bylo vytváření hoaxu dokonalé, tak včerejší verze blogu obsahovala i tvrzení, že podobně jako Fučíková týral vězně i další významný člen KSČ a pozdější prezident Antonin Zápotocký, který měl být byl v koncentráku údajně kápem. Toto téma jsem s autorem blogu již jednou probíral, když tvrdil, že Zápotocký jako kápo týral nizozemské vězně, načež jsem mu odpověděl přeposlání odkazu na rozhovor s historikem Michalem Stehlíkem, v němž historik, působící dříve v radě ÚSTR, novináři sdělil, že po studiu amerických i nizozemských archivních zdrojů nenašel důkazy o tom, že Zápotocký měl funkci kápa, ani že nějak týral své spoluvězně. Naopak Stehlík píše, že podle zdrojů byl Zápotocký respektovaným a oblíbeným spoluvězněm. Přestože náš autor o této věci věděl, neváhal, v pozměněné podobě, tvrdit tuto lež i v původní verzi svého článku, která byla změněna až po delší době, kdy si pisatel zřejmě konečně uvědomil, že to s těmi nepravdivými údaji poněkud přehnal. Podobné je to i s Fučíkovou o které autor přináší tvrzení, které neobsahuje žádný oficiální dokument, ani ty z dílny Ústavu pro studium totalitních režimů. Live motivem autorova spekulativního dílka tedy je podsunout čtenáři tvrzení, že věznění komunisté spolupracovali v táborech s nacisty a podíleli se na týraní jiných vězňů.

Bylo tomu ovšem opravdu tak? Informace o Jesenské čerpá autor ze spekulativních informací z knihy emigranta Františka Augusta, který se opírá zejména o svědectví německé komunistky Margaret Buber – Neuman, jenž se s Jesenskou v táboře přátelila. Bývalou komunistku Jesenskou a Buber - Neumanovou spojoval totiž odpor ke stalinismu o jehož hrůzách se Buber – Neumanová mohla přesvědčit osobně v sovětském gulagu a Jesenská zprostředkovaně, po odhalení zákulisí Moskevských procesů. Pro tento odpor ke stalinismu je ortodoxní stalinistky, mezi něž patřila i Fučíková, samozřejmě neměli asi příliš v lásce, ale že by Fučíková usilovala o její smrt je poněkud přehnané a nedoložené. Jako fantasmagorie pak působí také často propagovaná verze, že Fučíková Jesenskou zabila záměrně tím, že ji jako těžce nemocné podala velkou porci jídla. Jedinou pravdu v článku má autor v tom, že komunisté se díky pevné organizaci a se zkušenostmi v práci v ilegalitě snažili vytvářet v táborech tajné organizace vězňů, které se snažily dostat své členy na důležité posty např. do kanceláří, skladů apod., což se týkalo i obsazení míst kápů. Na těchto místech museli samozřejmě předstírat loajalitu k Němcům a tvrdost ke svým podřízeným, ale každému je snad jasné, že bez toho by se na svých místech neudrželi. Nehledejme tedy jako autor za takovým chováním nějakou kolaboraci, ale prostý pragmatismus.

Neupírám nikomu právo zveřejňovat zde své názory, byť často ovlivněné osobním přesvědčením autora. Ovšem mám za to, že při psaní blogů i v diskusích je potřeba držet se faktů a nedávat prostor lžím, polopravdám, manipulacím a podsouvání názorů. Autor včerejšího blogu smazal několik mých příspěvků, a to z důvodu, že prý v nich údajně omlouvám komunistické zločiny. Jestli je omlouváním komunistických zločinů dání odkazu na rozhovor s historikem Stehlíkem, či argumenty uvedené v tomto článku, tak má autor se svým tvrzením pravdu, ovšem jen tu svou „pravou“ pravdu, za kterou mu někteří zastydlí antikomunisté poklepou na rameno a dají mu lajk pod příspěvek, ale věřit, že je takový názor objektivní může jen člověk zaujatý, či naivní. Obrázek ať si udělá každý sám.

https://cnn.iprima.cz/tyral-prezident-zapotocky-vezne-v-koncentraku-gottwalduv-nastupce-nebyl-jen-bodry-stryc-207859?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box       

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 19.10.2023 19:35 | karma článku: 31,25 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

30. dubna 2024  16:50

Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik