Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vztah Evropské unie s Tureckem – trnité dilema evropské zahraniční politiky

Situace, kdy žádné řešení nevede k uspokojivému výsledku, se v politologie nazývá The Thorny Dilemma, tedy trnité dilema. EU se v současné době ve vztahu s Tureckem dostala právě do takové situace.

Uprchlická krize, kdy zejména balkánskou cestou proudí přes Turecko do Evropy tisíce uprchlíků denně, přinutila nejvyšší evropské politiky, zaujmou vstřícný postoj k této zemi, jejíž současné vedení provádí, mírně řečeno, kontraverzní politiku, která jde často proti zájmům EU. Turecké vlády nejenže dlouhodobě upírají kurdské menšině plná občanská práva, ale ta nynější dokonce vyostřili boj s Kurdskou stranou pracujících (PKK), která je nejvýznamnější představitelkou kurdské menšiny. V minulosti EU sice Turecko za jeho postoje k této menšině občas kritizovalo, ale protože je tato země významný obchodní partner EU a opora jižního křídla NATO, nebyla tato kritika příliš důrazná. V současné době, kdy PKK podporuje své bratry v Sýrii v boji proti Islámskému státu, se tato, oficiálně teroristická organizace, stala neformálně spojencem EU, protože vlastě chrání zájmy západu v této oblasti[1]. Turecký prezident Erdogan naopak neoficiálně podporuje ISIL, protože ten nejenže likviduje pro Turky nepohodlné Kurdy, ale přispívá i k rozvratu syrského režimu což hraje Turkům do karet, protože tito se již od počátku vypuknutí občanské války v Sýrii snaží využít toho to konfliktu k prosazování svých mocenských zájmů[2]. Turecko přímo podporuje umírněnou syrskou opozici, ale také nečinně přihlíží k pronikání radikálních islamistů z Evropy přes své území do oblasti kontrolované Islámským státem, přehlíží pašování ropy, jejíž prodej ISIL částečně financuje a turecké území také poskytuje islamistům logistické zázemí. Dá se říci, že Turecko společně se Saudskou Arábií jsou hlavními překážkami k uklidnění situace v Sýrii a tedy i zastavení proudu utečenců proudících do Evropy.

Po vstřícném postoji, německé kancléřky Merkelové, k syrským uprchlíkům znatelně zesílil proud utečenců snažících se dostat do Německa a sami Němci si uvědomili, že tento příliv nemohou zvládnout a že jejich kancléřka uložila do základu EU časovanou bombu, která může ohrozit nejen Němce samotné, ale celý kontinent. Nikdo neví kolik je mezi uprchlíky islámských radikálů, a ani zda se mohou lidé s výrazně kulturně odlišného prostředí v Evropě asimilovat[3]. Nejvyšší politici EU jsou tedy nuceni s Tureckem vyjednávat o pomoci, která má uprchlickou vlnu zastavit. Dá se říci, že nabídka 81 mld. korun Turecku na náklady spojené s fungováním uprchlických táborů v této zemi není až tak přehnaná, ale nikde není jistota, že tato suma bude efektivně využita. Ovšem další požadavky Turecka staví EU do velmi delikátního postavení. Přiznání statutu bezpečné země Turecku EU v podstatě legalizuje akce proti Kurdům, zrušení víz pro Turecké občany a případný vstup Turecka do EU může zase vést k nahrazení imigrantů ze Sýrie za imigranty z Turecka, kterých může být i daleko více. Kulturně homogenní Evropa by se vstupem Turecka do EU mohla dostat do permanentního konfliktu s islámskou kulturou a tradicemi, což by ji neustále oslabovalo. Není také od věci zmínit, že hranice EU by se dostaly do přímého kontaktu s výbušným regionem Blízkého východu, což by mohlo být velmi nebezpečné.

Evropa tedy dnes má před sebou neřešitelné dilema. Na jedné straně EU Turecko potřebuje k přibrzdění uprchlické vlny, na straně druhé kšeft s Tureckem znamená popření evropských hodnot, což se může v budoucnu vymstít. Je paradoxem, že EU má Turecku platit za zastavení uprchlické vlny, kterou Turecko částečně, svou politikou v Sýrii, vlastně vytváří. Evropa si ale za tuto situaci může v podstatě sama. Neuvážená politika Německa, snaha vyvážet demokracii do zemí, které ji odmítají, či neschopnost evropských politiků nastalou situaci řešit, to jsou jen některé věci, které dovedly EU do dnešní svízelné situace. Je nutno najít odvahu a rozetnout gordický uzel syrského konfliktu. Je potřeba donutit sunnity, alávity i Kurdy zasednou k jednacímu stolu a konflikt nějak rozumně vyřešit.

 

[1] Více o Turecko-Kurdských vztazích na: http://alesmerta.blog.idnes.cz/c/471357/spinavy-kseft-s-tureckem-ma-podporu-ceske-vlady.html

[2] Více o situaci v Sýrii na: http://alesmerta.blog.idnes.cz/c/476356/obcanska-valka-v-syrii-z-pohledu-akteru-a-jejich-cilu.html

[3] Více o zaměstnávání imigrantů na: http://alesmerta.blog.idnes.cz/c/479572/pomohou-imigranti-ozivit-evropsky-pracovni-trh.html

Autor: Aleš Merta | sobota 24.10.2015 7:10 | karma článku: 28,95 | přečteno: 1483x
  • Další články autora

Aleš Merta

From the river to the sea, Palestine will be free

Za skandování této nevinně vypadající říkánky, která se stala hlavním heslem demonstrujících na podporu nezávislosti Palestiny, můžete dnes údajně být obviněn i z podpory terorismu.

19.11.2023 v 17:07 | Karma: 18,26 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Referendum o Babišovi, nebo o neschopné vládě

Tak co, už se perou? No, ještě ne, ale v našem politickém lokále začíná atmosféra kvapem houstnout a nebude to asi dlouho trvat, než to vypukne.

13.11.2023 v 10:35 | Karma: 26,00 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Kterak jsem se stal sabotérem růstu naší ekonomiky

Výkonnost naší ekonomiky, jako jediná v Evropě, nedosahuje před covidových hodnot, ale naštěstí se již viníka tohoto tristního stavu podařilo odhalit.

3.11.2023 v 11:45 | Karma: 45,34 | Přečteno: 5682x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Pohádka o tom, jak ODS, TOP 09 a KDU - ČSL pekly dort

Znáte lidičky tu pohádku o tom, jak si pejsek s kočičkou pekli dort? Neznáte, nevadí. Nejste v tom sami, protože jak to tak vypadá, tak ji neznají ani vůdčí představitelé koalice SPOLU.

30.10.2023 v 18:44 | Karma: 42,83 | Přečteno: 5251x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Praha versus venkovští "balíci" ve volebním poločase

Vláda nedávno představila sedumdesát údajných faktů, které mají dokládat její úspěšnost. Tyto její zmiňované aktivity prý našemu lidu zajistí prosperitu a bezpečí, ovšem kdejakej rejpal by k tomu dodal – jak komu a jak kde.

26.10.2023 v 20:01 | Karma: 33,57 | Přečteno: 951x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

  • Počet článků 271
  • Celková karma 24,12
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik