Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakpak vám vyhovuje páteční termín voleb?

Na ministerstvu vnitra se rozhodli, že nám zatraktivní a zlevní volby, což je jistě chvályhodné, ale návrh, který byl představen před několika dny, se zas tak moc nepovedl.

Podle tohoto návrhu by se volby, od komunálních, přes krajské, prezidentské, senátní, parlamentní až po volby do EP měly konat v jediný den a to v pátek od sedmi ráno do dvaadvaceti hodin večer. Oproti dnešnímu stavu, kdy se volí v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne, by tato změna měla přinést úspory času členů volebních komisí, kteří volbami jinak „zabijí“ dva dny, a také snížení finančních nákladů na platy úředníků, kteří volby zajišťují, protože tito mají v pátek dopoledne normální pracovní dobu. Mimo to, by se tímto opatřením mělo také zabránit případné manipulaci s hlasovacími lístky, které v noci z pátku na sobotu zůstávají zamčeny ve volebních místnostech. Další změnou by měla být možnost volit v před-termínu v pondělí a ve středu na místní radnici, či volit ze zahraničí korespondenčně. Novinkou by také bylo, že volič by volební lístky obdržel až ve volební místnosti, či by si je musel nechat, v případě korespondenčního hlasování, či hlasování v před-termínu, zaslat poštou.

Jak jsem již napsal výše, tak snaha politiků zatraktivnit a zefektivnit volby je chvályhodná, ale předložený návrh je značně odfláknutý, což nesvědčí o dobré práci podřízených vicepremiéra Hamáčka. Začněme termínem voleb. Pátek je jistě dnem, který by většině voličů vyhovoval, ale zejména pro členy volebních komisí, představuje zádrhel nutnost vybrat si den dovolené, což zřejmě každý neakceptuje. Komise složené jen z důchodců však asi nejsou cestou, kterou by autoři novely preferovali. Hodně volebních místností je také ve školách, což by nejspíše znamenalo potřebu najít náhradní volební místnosti mimo tyto veřejné budovy, tedy pravděpodobně v komerčních prostorách, za nemalé nájmy. Také doba ukončení voleb ve dvaadvacet hodin, tedy po čtrnácti hodinách práce zainteresovaných se nejeví jako ideální, protože si lze představit, jak asi bude vypadat sčítání hlasů, které není, zejména u obecních voleb, vůbec snadné. Lze se domnívat, že v některých případech se volby protáhnout až do ranních hodin, což na atraktivitě práce ve volební komisi moc nepřidá.

Další kontra-verzi představuje korespondenční hlasování a hlasování v před-termínu, jež umožňují manipulaci s hlasy. České volební právo je všeobecné, rovné, přímé a tajné. Volit tedy mohou všichni lidé, kteří splňují zákonné podmínky např. minimální věkovou hranici. Hlas každého voliče má stejnou váhu a volič nevolí přes prostředníka, ale přímo. Tajné hlasování pak je zaručeno tím, že volič musí hlasovat za plentou, aby nikdo jiný nevěděl, komu dal své preference, a tedy nikdo na něj nemohl činit nátlak, či ho ovlivňovat. Pokud si ovšem volič bude moci vkládat volební lístek do úřední obálky mimo prostory monitorované volební komisí, tak nikdo není schopen zaručit, že nebude hlasovat za úplatu, či že na něho nebude činěn nátlak např. v rámci rodiny, či nebude ovlivňován např. politiky na radnici, kde přijde odevzdat hlas v před-termínu.

Jak čtenář vidí, tak návrh novely volebního zákona má značné slabiny a nejde ho bezezbytku akceptovat. Snaží se vyjít vstříc voličům, ale pomíjí komplikace s hledáním míst konání voleb v pátečním termínu a problémy, který páteční termín přináší členům volebních komisí. Korespondenční hlasování a hlasování v před-termínu pak nemůže zajistit relevanci všech odevzdaných hlasů a tady porušuje jeden ze základních principů našeho volebního práva – tajné hlasování. Řešením by mohl být sobotní termín v době od sedmi do dvaceti hodin, který by dával naději sčitatelům, že se dostanou do postele kolem půlnoci a mohou si v neděli trochu přispat. Korespondenční hlasování a hlasování v před-termínu by mělo z novely zmizet, protože jeho akceptací by byla zpochybněna férovost voleb a navíc by volby značně prodražilo. Jednodenní hlasování by jisté bylo přínosem, ale novela volebního zákona musí být funkční a vyjít vstříc nejen voličům, ale i těm, kteří průběh voleb zajišťují. Snad to naši zákonodárci pochopí.

Zdroje: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-v-pondeli-ve-stredu-a-v-patek-hamacek-planuje-jak-budou-cesi-volit-81457#utm_content=freshnews&utm_term=koresponden%C4%8Dn%C3%AD%20hlasov%C3%A1n%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://domaci.ihned.cz/c1-66663950-ministerstvo-vnitra-navrhuje-zmenit-spravu-voleb-chce-zavest-jen-jeden-volebni-den-a-korespondencni-volbu#utm_content=freshnews&utm_term=koresponden%C4%8Dn%C3%AD%20hlasov%C3%A1n%C3%AD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

 

 

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 24.10.2019 5:02 | karma článku: 13,45 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Aleš Merta

From the river to the sea, Palestine will be free

Za skandování této nevinně vypadající říkánky, která se stala hlavním heslem demonstrujících na podporu nezávislosti Palestiny, můžete dnes údajně být obviněn i z podpory terorismu.

19.11.2023 v 17:07 | Karma: 18,26 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Referendum o Babišovi, nebo o neschopné vládě

Tak co, už se perou? No, ještě ne, ale v našem politickém lokále začíná atmosféra kvapem houstnout a nebude to asi dlouho trvat, než to vypukne.

13.11.2023 v 10:35 | Karma: 26,00 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Kterak jsem se stal sabotérem růstu naší ekonomiky

Výkonnost naší ekonomiky, jako jediná v Evropě, nedosahuje před covidových hodnot, ale naštěstí se již viníka tohoto tristního stavu podařilo odhalit.

3.11.2023 v 11:45 | Karma: 45,34 | Přečteno: 5682x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Pohádka o tom, jak ODS, TOP 09 a KDU - ČSL pekly dort

Znáte lidičky tu pohádku o tom, jak si pejsek s kočičkou pekli dort? Neznáte, nevadí. Nejste v tom sami, protože jak to tak vypadá, tak ji neznají ani vůdčí představitelé koalice SPOLU.

30.10.2023 v 18:44 | Karma: 42,83 | Přečteno: 5251x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Praha versus venkovští "balíci" ve volebním poločase

Vláda nedávno představila sedumdesát údajných faktů, které mají dokládat její úspěšnost. Tyto její zmiňované aktivity prý našemu lidu zajistí prosperitu a bezpečí, ovšem kdejakej rejpal by k tomu dodal – jak komu a jak kde.

26.10.2023 v 20:01 | Karma: 33,57 | Přečteno: 951x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik