Fialovo prohlášení vyznělo jako to Chamberlainovo po Mnichovu

Přináším Británii i Evropě mír pro naši dobu, pronesl vzletně, po návratu z Mnichovské konference, tehdejší britský premiér Chamberlain.

Díky přijaté taxonomii českým občanům do budoucna zajistíme levnou a dostupnou energii, pronesl nedávno ve svém facebookovém profilu český premiér Fiala. No nazdar, řekl jsem si, když se mi vybavila podobnost výroku premiéra Fialy s výrokem jeho bývalého britského kolegy. Šířit optimismus asi patří mezi nepsané povinnosti všech předsedů vlád, ovšem jak z historie víme, tak nám přehnaný optimismus může po čase také pěkně zhořknout. Český občan drcený skoro 20 % inflací, s dopisy od energetických firem, které mu dávají na vědomí, že za plyn a elektřinu bude platit násobky toho, co platil během minulého roku, ovšem tuší, že optimistickým slovům našeho premiéra o zářné budoucnosti nelze příliš věřit, což ostatně vyplynulo i z reakcí pod premiérovým příspěvkem, kde se mu většina lidí, který příspěvek hodnotila, v podstatě vysmála.

Záchrana dohody o tzv. taxonomii sice vypadá alespoň jako krůček z pasti, do které nás dostal mix ekologických opatření související s green dealem a omezení, či dokonce zastavení dodávek zemního plynu z Ruska, ale zatím je to jen onen pověstný holub na střeše. Podle dohody tedy totiž plynem dál topit můžeme, ale zatím přesně nevíme, odkud ho budeme brát a hlavně, kolik tento bude stát. Pan profesor nás sice neustále zásobuje informacemi o tom, odkud nám plyn bude dodáván, o naplněnosti „našich“ zásobníků s plynem, o terminálech, ve kterých máme zajištěnou kapacitu pro stlačený plyn atd., ovšem až se v zimě bude lámat chleba, tak teprve tehdy se dozvíme, zda vše slibované bude fungovat, zda ta deklarovaná evropská solidarita přejde i do praxe. Zatím ovšem vidíme, jak Německo šponuje svými razantními nákupy plynu ceny na burze, což se samozřejmě přenáší i do cen našich odběratelů. Je naivní si myslet, že břidlicový plyn, neekologicky těžený a neekologicky přepravovaný do Evropy může být levnější, než ten z vrtů, přepravovaný stávajícími plynovody. To, že Bulharsko dostalo levnější břidlicový plyn z USA, ještě neznamená, že to tak může normálně fungovat u veškerého zkapalněného plynu, ale je to tím, že tento plyn nebyl předprodáván přes burzu, ale byl dodán přímo, podobně jako plyn co odebírá Maďarsko z Ruska.

Pak tady máme jadernou energetiku, ovšem zatím jen tu, která byla vybudovaná za komunistů. O rozvoji jaderné energie se u nás již dlouhá léta mluví, ale zatím jen mluví a skutek utek. Jak všichni víme, tak stavba jaderné elektrárny netrvá rok, či dva, ale spíše se dá mluvit minimálně o deseti letech a co tedy do té doby? Oprášíme petrolejky, nebo dokonce louče? Mluví se sice o malých modulárních reaktorech, ale ty jsou zatím na houbách. Také je nutno připomenout, že pan Fiala mluvil o levné energii, ovšem v současné době se ta naše levně vyrobená mění jako mávnutím kouzelného proutku, na burze v Německu, na energii pěkně drahou. Jak je to, soudruzi možné? Zeptal by se asi „malý ďábel“ ve filmu Tankový prapor, kdyby se dozvěděl o takovém šlendriánu. No bude to tím soudruzi, že nějací neoliberálové prodali po změně režimu vše, co jim pod ruku přišlo, včetně naší energetiky a plynárenství a že nějaký euro - hujer podepsal v Bruselu smlouvy, které se nyní ukazují jako značně nevýhodné. Soukromí akcionáři ČEZu si mnou ruce nad nadstandartními příjmy a běžný spotřebitel, v podstatě také majitel ČEZu, může tak maximálně rojit slzy. Absurdnost situace asi nejlépe vystihl v dnešní Partii na Primě Patrik Nacher, když přirovnal stav, kdy náš polostátní podnik vyrábí levnou elektřinu na vývoz a naši spotřebitelé pak nakupují elektřinu v podstatě nejdražší v Evropě k situaci, jako by v Kuvajtu měli nejdražší benzín na světě.

Pan Fiala dává na obdiv, jak jeho vláda bojuje s drahými energiemi, ale jeho recepty jsou imaginární a lidé prostě nemohou věřit, že budou fungovat. Řešením není rozdávání „žebračenek“, ale odstranění příčin neschopnosti státu řešit současnou krizi, tedy zestátněním ČEZu a vytvořením vlastního, státního plynárenského podniku. Válku na Ukrajině asi nezastavíme, ale musíme si uvědomit, že energetická krize vypukla již před ní a na Putina tedy všechno svalovat nelze i když pan Fiala a celá vládní koalice se to tak snaží prezentovat. Jako ovce přejímáme z EU předpisy  a podepisujeme v Bruselu smlouvy, jež dopadají na naše obyvatele a firmy jako např. tu o praktickém konci spalovacích motorů, která nejenže dopadne na náš průmysl, ale omezí i mobilitu sociálně slabších občanů. Vize sjednocené, zelené Evropy není špatná, ale cesta k ní nesmí být direktivní, a to zejména pro státy, které nejsou bohaté, geograficky dobře položené apod. Z logiky dnešní krize vyplývá, že zelený „luxus“ by měl být aplikován jen tam, kde na něho mají a až krize pomine, pak ať se připojí ti, pro které je zelená politika v této době zhoubná. Ovšem diktát neoliberálů, kteří si adoptovali zelenou politiku, rozumu šanci nedává. Doplatí na to především sociálně slabé vrstvy, ale i střední třída, a ač nás pan Fiala chlácholí, tak fakta hovoří proti němu. Bude hůř, pane premiére a to i z důvodu vašeho neoliberálního dogmatismu, který razantní zásahy státu, jež by mohly v nastálé situaci pomoci, zapovídá. Vašeho eurohujerství, kdy odmítáte revidovat smlouvy, které nás poškozují a přitom se tváříte, jako ochránce a spasitel českých občanů. Chamberlain si myslel, že jeho politika je spásou pro Británii i Evropu, ale historie ukázal, že se hluboce mýlil. Vaše vyjádření to Chamberlainovo dost připomíná a je potřeba jen doufat, že to neskončí stejně.

Zdroj: https://www.facebook.com/petr.fiala1964/videos/777663770056998

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Merta | neděle 31.7.2022 16:24 | karma článku: 46,87 | přečteno: 9900x