Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fialovo prohlášení vyznělo jako to Chamberlainovo po Mnichovu

Přináším Británii i Evropě mír pro naši dobu, pronesl vzletně, po návratu z Mnichovské konference, tehdejší britský premiér Chamberlain.

Díky přijaté taxonomii českým občanům do budoucna zajistíme levnou a dostupnou energii, pronesl nedávno ve svém facebookovém profilu český premiér Fiala. No nazdar, řekl jsem si, když se mi vybavila podobnost výroku premiéra Fialy s výrokem jeho bývalého britského kolegy. Šířit optimismus asi patří mezi nepsané povinnosti všech předsedů vlád, ovšem jak z historie víme, tak nám přehnaný optimismus může po čase také pěkně zhořknout. Český občan drcený skoro 20 % inflací, s dopisy od energetických firem, které mu dávají na vědomí, že za plyn a elektřinu bude platit násobky toho, co platil během minulého roku, ovšem tuší, že optimistickým slovům našeho premiéra o zářné budoucnosti nelze příliš věřit, což ostatně vyplynulo i z reakcí pod premiérovým příspěvkem, kde se mu většina lidí, který příspěvek hodnotila, v podstatě vysmála.

Záchrana dohody o tzv. taxonomii sice vypadá alespoň jako krůček z pasti, do které nás dostal mix ekologických opatření související s green dealem a omezení, či dokonce zastavení dodávek zemního plynu z Ruska, ale zatím je to jen onen pověstný holub na střeše. Podle dohody tedy totiž plynem dál topit můžeme, ale zatím přesně nevíme, odkud ho budeme brát a hlavně, kolik tento bude stát. Pan profesor nás sice neustále zásobuje informacemi o tom, odkud nám plyn bude dodáván, o naplněnosti „našich“ zásobníků s plynem, o terminálech, ve kterých máme zajištěnou kapacitu pro stlačený plyn atd., ovšem až se v zimě bude lámat chleba, tak teprve tehdy se dozvíme, zda vše slibované bude fungovat, zda ta deklarovaná evropská solidarita přejde i do praxe. Zatím ovšem vidíme, jak Německo šponuje svými razantními nákupy plynu ceny na burze, což se samozřejmě přenáší i do cen našich odběratelů. Je naivní si myslet, že břidlicový plyn, neekologicky těžený a neekologicky přepravovaný do Evropy může být levnější, než ten z vrtů, přepravovaný stávajícími plynovody. To, že Bulharsko dostalo levnější břidlicový plyn z USA, ještě neznamená, že to tak může normálně fungovat u veškerého zkapalněného plynu, ale je to tím, že tento plyn nebyl předprodáván přes burzu, ale byl dodán přímo, podobně jako plyn co odebírá Maďarsko z Ruska.

Pak tady máme jadernou energetiku, ovšem zatím jen tu, která byla vybudovaná za komunistů. O rozvoji jaderné energie se u nás již dlouhá léta mluví, ale zatím jen mluví a skutek utek. Jak všichni víme, tak stavba jaderné elektrárny netrvá rok, či dva, ale spíše se dá mluvit minimálně o deseti letech a co tedy do té doby? Oprášíme petrolejky, nebo dokonce louče? Mluví se sice o malých modulárních reaktorech, ale ty jsou zatím na houbách. Také je nutno připomenout, že pan Fiala mluvil o levné energii, ovšem v současné době se ta naše levně vyrobená mění jako mávnutím kouzelného proutku, na burze v Německu, na energii pěkně drahou. Jak je to, soudruzi možné? Zeptal by se asi „malý ďábel“ ve filmu Tankový prapor, kdyby se dozvěděl o takovém šlendriánu. No bude to tím soudruzi, že nějací neoliberálové prodali po změně režimu vše, co jim pod ruku přišlo, včetně naší energetiky a plynárenství a že nějaký euro - hujer podepsal v Bruselu smlouvy, které se nyní ukazují jako značně nevýhodné. Soukromí akcionáři ČEZu si mnou ruce nad nadstandartními příjmy a běžný spotřebitel, v podstatě také majitel ČEZu, může tak maximálně rojit slzy. Absurdnost situace asi nejlépe vystihl v dnešní Partii na Primě Patrik Nacher, když přirovnal stav, kdy náš polostátní podnik vyrábí levnou elektřinu na vývoz a naši spotřebitelé pak nakupují elektřinu v podstatě nejdražší v Evropě k situaci, jako by v Kuvajtu měli nejdražší benzín na světě.

Pan Fiala dává na obdiv, jak jeho vláda bojuje s drahými energiemi, ale jeho recepty jsou imaginární a lidé prostě nemohou věřit, že budou fungovat. Řešením není rozdávání „žebračenek“, ale odstranění příčin neschopnosti státu řešit současnou krizi, tedy zestátněním ČEZu a vytvořením vlastního, státního plynárenského podniku. Válku na Ukrajině asi nezastavíme, ale musíme si uvědomit, že energetická krize vypukla již před ní a na Putina tedy všechno svalovat nelze i když pan Fiala a celá vládní koalice se to tak snaží prezentovat. Jako ovce přejímáme z EU předpisy  a podepisujeme v Bruselu smlouvy, jež dopadají na naše obyvatele a firmy jako např. tu o praktickém konci spalovacích motorů, která nejenže dopadne na náš průmysl, ale omezí i mobilitu sociálně slabších občanů. Vize sjednocené, zelené Evropy není špatná, ale cesta k ní nesmí být direktivní, a to zejména pro státy, které nejsou bohaté, geograficky dobře položené apod. Z logiky dnešní krize vyplývá, že zelený „luxus“ by měl být aplikován jen tam, kde na něho mají a až krize pomine, pak ať se připojí ti, pro které je zelená politika v této době zhoubná. Ovšem diktát neoliberálů, kteří si adoptovali zelenou politiku, rozumu šanci nedává. Doplatí na to především sociálně slabé vrstvy, ale i střední třída, a ač nás pan Fiala chlácholí, tak fakta hovoří proti němu. Bude hůř, pane premiére a to i z důvodu vašeho neoliberálního dogmatismu, který razantní zásahy státu, jež by mohly v nastálé situaci pomoci, zapovídá. Vašeho eurohujerství, kdy odmítáte revidovat smlouvy, které nás poškozují a přitom se tváříte, jako ochránce a spasitel českých občanů. Chamberlain si myslel, že jeho politika je spásou pro Británii i Evropu, ale historie ukázal, že se hluboce mýlil. Vaše vyjádření to Chamberlainovo dost připomíná a je potřeba jen doufat, že to neskončí stejně.

Zdroj: https://www.facebook.com/petr.fiala1964/videos/777663770056998

Autor: Aleš Merta | neděle 31.7.2022 16:24 | karma článku: 46,87 | přečteno: 9900x
  • Další články autora

Aleš Merta

Volby do Evropského parlamentu rozhodne "pražská kavárna"

Petr Fiala si po téhle radostné novině asi musel mnout ruce a možná, že i nějaká sklenička něčeho ostřejšího, nebo moravského vínka o sebe cinkla.

13.3.2024 v 19:06 | Karma: 34,78 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Do Evropského parlamentu pod praporem nacionálního konzervatismu

SPD, ODS, ANO, KDU – ČSL, ČSSD, KSČM i Přísaha, to jsou jen ty hlavní strany, které se rozhodly vytáhnout do boje o křesla v EP pod praporem nacionálního konzervatismu.

8.3.2024 v 10:43 | Karma: 13,75 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odbory potřebují razantnějšího vůdce

Má v době, kdy pracujícím klesají reálné mzdy, kdy se vláda snaží omezit jejich práva, stát v čele největšího odborového svazu člověk, který není schopen zorganizovat větší demonstraci, a na funkci prezidenta podpoří neoliberálku?

5.3.2024 v 17:44 | Karma: 23,92 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Vybombardovat ty opice

Palestinci jsou regulérní opice, které je potřeba vybombardovat. Takový tweet přidal na sociální síť známý řeporyjský starosta, a každý inteligentní člověk se s tímto názorem musí ztotožnit.

9.2.2024 v 18:18 | Karma: 26,20 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vrchol servilnosti české vlády

Také obvykle nakupujete zboží bez toho, abyste mohli odstoupit od kupní smlouvy, či alespoň požadovat odškodné, či slevu, pokud prodejce nedodá zboží v čas, či v požadované kvalitě?

6.2.2024 v 18:22 | Karma: 46,05 | Přečteno: 8205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:45

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik