Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

Když vidím jak se vyvíjí konflikt na Ukrajině, že vůbec má někdo pochybnosti o nutnosti nových stíháček. Švédský Grippen je tak zastaralý, že nikdo na světě ho nechce. Jako přirovnání bych sklidem uvedl jako v padesátých letech když se mělo vybírat mezi stíhacím letounem s pístovým motorem a proudovou stíhačkou. Ano ta s pístovým motorem mohla při dobré konstelaci sestřelit proudovou, ale na tom se asi obrana země stavět nedá. F-35 je momentálně absolutní nejlepší mašina na trhu, celý moderní svět ji objednává, ale kupa čechů bude pořád brečet, že to nepotřebujeme. Komunisti tuto zemi strašně poznamenali. Jako národ jsme si zvykli jenom natahovat ruku se slovy dejte. Ale vzít na sebe závazky a odpovědnost tak každý se rychle otáčí zády.

5 1
možnosti
Foto

Nové gripeny mají úplně jiné schopnosti, než ty které provozujeme, nejsou sice neviditelné, ale zato v některých jiných parametrech F35 předčí. Mimoto mi připadá, že se naše vláda chová jako člověk který má sice hluboko do kapsy, ale koupí si na úvěr drahý mobil a pak z něho jen telefonuje a posílá esemesky.

5 0
možnosti
Foto

Nic o tom nevím, smlouvu jsem nečetl, ale vím, že je špatná a vím žer vyzbrojovt armádu je nesmysl. Radši peníze projíst.

4 0
možnosti
Foto

Napsalo se a namluvilo se o tom dost, poměrně jednoznačně se o této věci vyjádřila paní Černochová a další zainteresované osoby, takže ten problém s nemožností vymáhaní kompenzací v případě včasného dodání zboží je zjevný. Tady nejde o to, či vyzbrojovat a armádu, či ne, ale o tom aby se to dělo efektivně.

3 0
možnosti
FF

Autor píše:

Americká nabídka údajně zněla – kup anebo nech být, což zavání arogancí. Já osobně bych nechal být a poohlédl se jinde, kde se ke mně budou chovat férově a slušně.

Zdroj: https://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=812739

Mohl by autor uvést, kde jinde by se poohlédl, když nikdo jiný není v současné době letoun 5. generace dodat?

4 1
možnosti
DR

A to je nějaká povinnost, že musíme mít letoun 5.generace? Anebo klasika, sousedi skočili z okna, tak já musím skočit taky?

7 5
možnosti
MK

Na celem tom kšeftu je zarážející, že nynější vláda svou servilitou k USA nás bez skrupulí zadlužila na desítky let dopředu a pokud budeme věřit, že letadla budou dodána dle kontraktu, což v současné době se neděje, tak nakupuje těžkou techniku /tanky, houfnice, raketomety/, která neumí s těmito letadly komunikovat. Tak kde je ta přidaná hodnota proti modernizovaným Gripenům. Mám obavu, že tu jde hlavně o Fialovu pozvánku do Bílého domu.

7 9
možnosti
LU

Desiatky rokov?

Slovenská republika platí podľa zmluvného splátkového kalendára za 14 kusov stíhačiek F-16.

zaplatila

1. splátku v roku 2020 - 575,3 milióna dolárov

2. splátku v roku 2021 - 150 miliónov dolárov,

3. splátku v roku 2022 - 285 miliónov dolárov,

4. splátku v roku 2023 - 185 miliónov dolárov,

5. splátku v roku 2024 dosiahne 30 miliónov dolárov

6. poslednú splátku v roku 2025 zaplatí Slovensko 10,68 milióna dolárov.

1 0
možnosti
LU

Spoločnosť Lockheed Martin je tá, ktorá ťahá za dlhší povraz, stým, že bude meškať každý kupujúci musí počítať, alebo neuzavrieť obchod.

Spoločnosť Lockheed Martin má množstvo objednávok, môže si dovoliť určovať podmienky dodania.

Klasická zmluva so spoločnosťou Lockheed Martin, neobsahuje penále za omeškanie.

Takúto klauzulu o penáloch z omeškania do zmluvy sa nepodarilo dosadiť žiadnej objednávajúcej strane, vrátane Slovenska.

Spoločnosť Lockheed Martin Slovensku mešká s dodaním 14 stíhačiek F-16 takmer 2 roky, zatiaľ Slovensko prevzalo prvé 2 kusy stíhačiek, ktoré sú v USA pripravené na dovoz na Slovensko.

3 0
možnosti
FF

ČR neuzavřela smlouvu o dodávkách F-35 se společností Lockheed Martin ale s americkou vládou.

0 0
možnosti
Foto

"F-35 je nejdůležitější zbrojní systém NATO. Odstrašující schopnost NATO je přímo úměrná tomu, kolik F-35 bude mít. Jen tím, že je ve vzduchu, posiluje schopnost dalších sil na zemi i na moři. Úlohou českého letectva je strážit nebe České republiky a podílet se na úkolech v rámci NATO. Ještě po roce 2040 budou platit za technologický vrchol. F-35 by měly sloužit tuzemským vzdušným silám až čtyři dekády. Disponují technologií stealth, takže prakticky nejsou vidět na radaru. Používají zbraňové systémy na velmi velkou vzdálenost. Zároveň mají tolik senzorů na palubě, že jsou létajícími senzory samy o sobě. Díky tomu dokážou zmapovat dění ve vzduchu i na zemi s obrovským předstihem na stovky kilometrů daleko. F-35 coby víceúčelový bojový letoun, zajistí proti nepříteli dominanci ve vzduchu i při úderech na vybrané cíle. Díky své technologické úrovni má být také schopný zneškodnit elektroniku protivníka. Slouží rovněž k průzkumu, sledování a jako zpravodajská jednotka. Je schopen v několika minutách předávat souřadnice o pozicích nepřítele.

10 7
možnosti
DR

Krásné slohové cvičení Jirko, ovšem blog je úplně o něčem jiném.

A jinak by to chtělo budíček. Nevím, zda-li se to k tobě už dostalo, ale ta tvoje zázračná technologie stealth už se dneska začíná pomalu používat i u dronů. A o finančních rozdílech ohledně provozu toho a onoho se snad nemusíme bavit.

A plácat tady cosi o roku 2040, když technologie jdou obrovsky dopředu a nikdo neví co bude za dva roky, to je už vyloženě k smíchu.

12 7
možnosti
PK

Tak to bude asi v mezinárodním obchodě spousta moulů. Naše firma dováží hlavně z EU stroje (jistě, nejsme stát, a rozsah je max. v mil EU) a domluvit nějaké penále za pozdní dodávku je zvlášť v dnešní době prakticky nemožné. Prostě by vám za podmínek, které byste požadoval, nikdo nic neprodal.

5 0
možnosti
Foto

No, možná to tak u vás funguje, ale představte si, že máte malou přepravní firmu, objednáte si na úvěr nový, našlapaný kamión, přijímáte zakázky a kamión přijde s dvouletým spožděním a kompenzace od dodavatele žádná. To by bylo na provaz. Stát samozřejmě může počkat, ale plýtvá tím penězi na něco, co by mělo dávno sloužit, co zastarává.

0 0
možnosti
PS

To můžete uplatňovat při výběru kuchyně, kde vám za váš peníz dodá vysněnou kuchyni více výrobců. U vojenských letadel tohle neplatí. Vojáci, po kterých budou v těch strojích střílet, chtějí to nejlepší, aby přežili. A to jim zatím nikdo jiný ani zdaleka nabídnout nemůže.

10 6
možnosti
LB

To nejlepší pro naši zemi je vyvážená modernizace armády smlouvami postavených na zásadách státu jako dobrého hospodáře. A nákup F-35 je všechno, jen ne toto.

13 10
možnosti
IB

Je termin dodani 2031 nebo 2035?

PS: v roce 2035 bude Babisovi 81 let. Doufam, ze v te dobe uz nebude mit zadne politicke ambice.

8 3
možnosti
DR

Dle toho, co ta ženská na obraně podepsala, může být termín dodání jakýkoli. Můžete si vybrat.

10 1
možnosti
Foto

J78i64r28i 34C82i24z

7. 2. 2024 12:59

Nevim to presne, ale tato zemicka ma armadu o cca 30tis profi-vojaku tj. 2divize. V dobe me povinne sluzby socialisticke vlasti mela lidova armada 350tis lidi v zelenych uniformach. Byl jsem ve sport.klubu, ale prijimac a dalsi tehdejsi srandy jsme meli stejne jako vsichni ostatni. USA maji ve zbrani 1mil vojaku a namornictvo. Nemecko asi 300tis vojaku. Tedy vsechno kvalitativne a pocetne zcela jinde, nez 2 ceske divize s rozdilnym vybavenim pro jednotlive casti. K cemu ceske armade budou spickove stroje, kdyz ostatni slozky zaostavaji? Misto komplexni prestavby cele armady se jen mala cast vyzbroji tim nejlepsim a zbytek utre hubu. Klasicky socialisticky pristup. Holt soudruzi treba postavili atomovou elektrarnu a vyfotili se pro RP, ale na vesnicich se kadilo do hnoje a voda byla ze studny. A to na konci 20.stol.

10 5
možnosti
FF

Zbytek armády utře hubu?

Obrněné transportéry Pandur

Vrtulníky Bell UH-1Y Venom a AH-1Z Viper Viper

Bojová vozidla CV-90

Kolovésamohybné houfnice Caesar

Baterie protivzdušné obrany Spyder

2 1
možnosti
  • Počet článků 278
  • Celková karma 26,97
  • Průměrná čtenost 1947x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik