Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Europoslanec Zdechovský navrhuje legalizovat okupaci

Bojovník proti migraci, Barnevernetu, zastánce olověných broků, křesťan, člen KDU – ČSL, pan Tomáš Zdechovský přišel nedávno v tichosti s iniciativou, která se jaksi s jeho deklarovanou vírou příliš neslučuje.

Pan europoslanec, spolu s několika kolegy, apeloval na vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Josepha Borella, aby podpořil Marocké království ve věci anexe území bývalé španělské Západní Sahary, tedy slovy dnes již klasikovými - vzdálené země, o které nic nevíme. Pan Zdechovský o ní ale asi ví dost, když se nyní angažuje ve sporu, který se táhne již od šedesátých let dvacátého století, kdy OSN přiznala obyvatelům této země právo na sebeurčení.

Ale popořádku. V rámci dekolonizace si totiž na území Západní Sahary začalo dělat nárok také sousední Maroko spolu s Mauretánií a to již v roce 1963, ale tyto nároky byly v roce 1975 odmítnuty Mezinárodním soudním dvorem. V témže roce se začíná Španělsko ze své kolonie stahovat a území začíná kontrolovat Lidová fronta osvobození Sakia al Hamra a Ria de Oro – POLISARIO, která vyhlašuje Saharskou arabskou demokratickou republiku. V následujícím roce, ale Španělsko uzavírá „pragmatickou“ dohodu s Marokem a Mauretánií o předání území Západní Sahary do rukou zmiňovaných zemí za právo rybolovu v jeho pobřežních vodách. Noví páni země si území rozdělují, čímž se ale dostávají do konfliktu s místními obyvateli reprezentovanými frontou POLISARIO, která zahajuje partyzánskou válku trvající až do roku 1991.

POLISARIO přitom podporuje sousední Alžírsko, kde také vznikají uprchlické tábory pro obyvatele ZS postižené válkou. Mezi tím, v roce 1978, se, po jednání se zástupci POLISARIA, vzdává územních nároků Mauretánie a postupuje mu svůj díl ZS, který je ovšem téměř ihned a z velké části, také zabrán Marokem. Saharskou arabskou dem. republiku uznalo v roce 2011 padesát devět států z Afriky, Latinské Ameriky a Asie, včetně sousedů z Alžírska a Mauretánie. POLISARIO ovšem kontroluje jen asi 20 % území ZS, zbytek je okupován Marokem, které vyvíjí velké diplomatické úsilí, aby tato okupace byla mezinárodně legalizována.

Velkého úspěchu dosáhli Maročané na sklonku funkčního období amerického prezidenta Trumpa, kdy Maroko normalizovalo své vztahy se státem Izrael výměnou za uznání marockých nároků na Západní Saharu Spojenými státy a pravděpodobně také za vojenské dodávky ze zmíněných zemí. Špinavý kšeftík, jehož všichni aktéři jsou jistě spokojeni, jen ti již se stali předmětem obchodu, asi dvakrát radostí neskáčou. Vraťme se však k panu europoslanci. Tento poskytl zajímavý rozhovor pro internetové Armádní noviny, ve kterém se snaží svoje angažmá, ohledně legalizace okupace ZS na půdě EP, obhájit. Podle pana Zdechovského jde hlavně o to, aby bylo zabráněno uprchlické vlně do Evropy v případě, že by se situace v ZS opět vyostřila a do konfliktu se případně zapojilo i Alžírsko.

Legalizace okupace jako cesta k míru? Jistě zajímavý, ovšem ne příliš inovativní nápad pana europoslance. Češi jistě vzpomenou na podzim roku 1938 a jaro 1939, kdy někteří západní politici také zachraňovali mír na účet národa vzdáleného a neznámého. Pan Zdechovský také obvinil naši levici, tedy dle něho Piráty, ČSSD, ANO, KSČM a STAN, že by při případné vlně migrace z této oblasti tyto strany nenamítaly nic proti přerozdělování migrantů. Škoda, že pan europoslanec nezahrnul mezi levici i své partnery z koalice Spolu – TOP 09, kteří bezesporu patří mezi největší zastánce přerozdělování migrantů, viz tabulka v odkazu na wikipedii dole.

Pan poslanec Zdechovský to jistě s námi míní dobře, stejně jako s lidem Západní Sahary, vždyť je dobře známa jeho podpora obyvatelům Tibetu, Ujgurům, tak proč nevěřit v jeho dobré úmysly a hned si myslet, že se snaží dělat z lidi pitomce a že jeho úmysly nejsou čisté jako křišťál.  To, že je poněkud tajnůstkářský a nějak svou iniciativu nekonzultuje s ministerstvem zahraničí (nebo snad konzultuje?) přece není až tak podstatné, vždyť u nás může dělat zahraniční politiku i starosta, třeba z Řeporyjí. Možná také hraje někomu do karet, ale však to znáte – já na bráchu, brácha na mně, tak to přece fungovalo v minulosti a platí to i dnes. Mnoho úspěchů ve vaší další záslužné práci pane europoslanče.

Zdroje:

https://sahara-news.org/2874-u-s-decision-on-moroccan-sahara-czech-mep-calls-on-eu-to-support-

positive-momentum.html

https://www.armadninoviny.cz/zdechovsky-zapadni-sahara-je-lakmusovy-papirek.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=pOFUqupylzK-202103251932&dop_id=10955599

https://cs.wikipedia.org/wiki/Uprchlick%C3%A9_kv%C3%B3ty

Autor: Aleš Merta | úterý 30.3.2021 10:34 | karma článku: 23,37 | přečteno: 1550x
  • Další články autora

Aleš Merta

Přemluv antikomunistu

Mnozí si asi vzpomenou jak Mádl s Isovou přemlouvali babu, aby volila tu správnou stranu. No a teď se nám před finálem prezidentské volby rozjela né nepodobná kampaň - přemluv antikomunistu.

26.1.2023 v 19:37 | Karma: 23,86 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Dalšího ČECHO – SLOVÁKA už ne !

Tento slogan, portrét Gustava Husáka a znetvořená tvář Andreje Babiše zdobí billboard spolku Dekomunizace.

24.1.2023 v 17:22 | Karma: 25,57 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Jak je to s tím bývalým černochem

Bývalý komunista je něco jako bývalý černoch, tvrdí často zastydlí antikomunisté. Jednou komunista, navždy komunista, je takové jejich další oblíbené rčení.

19.1.2023 v 10:37 | Karma: 29,11 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odboráři by si měli hledat nového bosse

Bylo to za třicet stříbrných, nebo za trafiku? Hrála se s voliči komedie už od počátku, nebo se kšeft uzavřel až když se zjistilo, že vlastní ambice zůstanou nenaplněné.

9.1.2023 v 17:43 | Karma: 22,48 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Copak nám nadělil ježíšek z Bruselu

České předsednictví v Radě Evropské unie si zaslouží palec nahoru, napsal v Právu Josef Koukal. Dobré předsednictví? Jak pro koho, napsal na Novinkách Alex Švamberk. No a teď si to přeber vážený čtenáři.

28.12.2022 v 22:07 | Karma: 30,23 | Přečteno: 616x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik