Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cínovecký tunel, aneb scénář á la OKD

Lithium v odhadované ceně až 3 bilióny korun skrývá lokalita Cínovec v severních Čechách a není tedy divu, že na toto, pravděpodobně jedno z posledních bohatých nerostných nalezišť u nás, si brousí zuby mnoho privátních investorů,

kteří by si na našem přírodním bohatství rádi namastili kapsu. Mezi těmito potenciálními „investory“ se objevují jména např. amerického miliardáře Elona Monka, bývalé ministryně zahraničí USA M. Albrightové s její Albright Stonebridge Group, či našeho miliardáře K. Janečka propojeného s místním podnikatelem a politikem M. Hausenblasem. Navrch má ovšem australská společnost European Metals Holding (EMH), která je vlastníkem české společnosti Geomet, jež v roce 2010 obdržela od ministerstva životního prostředí povolení k průzkumu v této lokalitě. To, že se těžba lithia u nás zřejmě bohatě vyplatí, potvrzuje raketový vzestup ceny akcií australské firmy. Celá lithiová story se ovšem do nedávna odehrávala mimo pozornost médií a běžný občan by ji pravděpodobně ani nezaregistroval, kdyby v době těsně před parlamentními volbami nedošlo k podpisu memoranda o porozumění mezi EMH a ministerstvem průmyslu a obchodu ČR reprezentovaným ministrem J. Havlíčkem (ČSSD). Podle ministra bylo podepsání dohody motivováno snahou naší strany zajistit to, aby se lithium zpracovávalo v ČR a náš stát, respektive občané, měl tedy z těžby profit.

Nezaspal ovšem stát a nesnaží se jen sbírat drobky, které zde zbydou ze stolu privátních kořistníků? Nezopakuje se zde scénář vytunelované OKD? Podobnost je opravdu zarážející. V roce 2010 vydává MŽP, pod tehdejším vedením ODS, povolení k průzkumu ložiska, které obsahuje zajištění přednostního práva na možnou budoucí těžbu. Toto povolení v roce 2017 v tichosti prodlužuje ministr J. Brabec (ANO), jenž se dnes hájí tím, že prodloužení vyplývá ze zákona, protože Australané splnili všechny zákonné podmínky. Teď následuje podepsání memoranda, kterým si investor zajišťuje veřejný příslib, že stát nebude těžbu blokovat. Pokud by stát házel australské společnosti klacky pod nohy, mohl by se dostat do situace, kdy ho tato zažaluje u mezinárodní arbitráže za zmařenou investici. Jaké jsou ovšem nástroje státu k případnému nátlaku na tyto „investory“ a muže ještě vůbec těžbu do svých rukou?

Australanům chybí ještě získat studii na vyhodnocení vlivu jejího projektu na životní prostředí – EIA, kterou jim ovšem bude MŽP nuceno vydat, splnili všechna podmínky. Stejně tak, nějak automaticky, musí postupovat Báňský úřad, který bude následně vydávat finální povolení těžby. Státu tedy, jako již několikrát v minulosti, ujíždí vlak a většina politiků se tváří, že se vlastně nic zásadního neděje. Ještě, že „investor“ je tak velkorysý a uvádí: „Jsme připraveni pokračovat v jednání s českým státem a společně definovat možné synergie v oblastech těžby, zpracování a využití lithia, včetně možného zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu“. Co z této citace vyplývá? Bude to však „investor“, který bude rozhodovat, zda do společného podniku bude moci vstoupit náš stát, a tento vstup bude možný jen ve formě kapitálové účasti. Tedy místo toho, aby si stát sám určoval, zda k využití národního bohatství přizve soukromou firmu, či bude zvládat těžbu a zpracování nerostu sám, tak se má podřídit tlaku privátní společnosti. To jsou paradoxy milí spoluobčané. Podle IDnes  navíc vztah Geomet – EMH nápadně připomíná vztah OKD – NWR, tedy firmy tvořící prázdnou skořápku.

Jak by řekl klasik, tak možná slyším trávu růst, ale dosavadní, poněkud laxní přístup, vládních stran i pravicové parlamentní opozice vzbuzuje nepěkné asociace ke kauzám OKD, či solárního byznysu, které skončily miliardovými tunely. K vyjasnění situace se pokusí komunisté, svolat mimořádnou schůzi sněmovny a podporu již údajně získali od Okamury, Babiše a některých sociálních demokratů. Je dobře, že kauza vypukla před volbami a strany budou muset odkrýt své karty ohledně záměrů, jak míní přistupovat k národnímu bohatství. Nebuďme však naivní, bude to jistě přehlídka alibismu, obviňování druhých a snaha vykroutit se ze zodpovědnosti, jako již tradičně v minulosti. Pamatujte však páni poslanci, že lesy, voda, nerosty a další přírodní bohatství by měly především občanům této země a další pokus je zašantročit už voliči nepřipustí. K vaší smůle jsou volby již přede dveřmi.

 

Autor: Aleš Merta | sobota 7.10.2017 15:44 | karma článku: 35,73 | přečteno: 1392x
  • Další články autora

Aleš Merta

Přemluv antikomunistu

Mnozí si asi vzpomenou jak Mádl s Isovou přemlouvali babu, aby volila tu správnou stranu. No a teď se nám před finálem prezidentské volby rozjela né nepodobná kampaň - přemluv antikomunistu.

26.1.2023 v 19:37 | Karma: 23,86 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Dalšího ČECHO – SLOVÁKA už ne !

Tento slogan, portrét Gustava Husáka a znetvořená tvář Andreje Babiše zdobí billboard spolku Dekomunizace.

24.1.2023 v 17:22 | Karma: 25,57 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Jak je to s tím bývalým černochem

Bývalý komunista je něco jako bývalý černoch, tvrdí často zastydlí antikomunisté. Jednou komunista, navždy komunista, je takové jejich další oblíbené rčení.

19.1.2023 v 10:37 | Karma: 29,11 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Odboráři by si měli hledat nového bosse

Bylo to za třicet stříbrných, nebo za trafiku? Hrála se s voliči komedie už od počátku, nebo se kšeft uzavřel až když se zjistilo, že vlastní ambice zůstanou nenaplněné.

9.1.2023 v 17:43 | Karma: 22,48 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Copak nám nadělil ježíšek z Bruselu

České předsednictví v Radě Evropské unie si zaslouží palec nahoru, napsal v Právu Josef Koukal. Dobré předsednictví? Jak pro koho, napsal na Novinkách Alex Švamberk. No a teď si to přeber vážený čtenáři.

28.12.2022 v 22:07 | Karma: 30,23 | Přečteno: 616x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik