Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeští piráti na vlnách liberalismu

Minulý týden vypluli čeští Piráti, tedy spíše vyjeli, ke zteči hradeb poslanecké sněmovny. Předvolební průzkumy jim dávají solidní šance, ale čeká je těžká konkurence, protože ve vodách ve kterých loví své voliče, je rybářů již ..

docela dost. Toto tvrzení se může zdát trochu paradoxní, protože Piráti o sobě tvrdí, že jsou stranou nového typu, stojící mimo tradiční pravo-levé politické spektrum a nepodléhající žádné ideologii. Podíváme-li se však do jejich volebního programu snadno zjistíme, že až tak moc inovativní nejsou a s klidem je můžeme zařadit do rodiny liberální pravice. Tomu to zařazení odpovídá i charakteristika jejich voliče, kterým jsou nejčastěji mladí lidé, pocházející z měst, vysokoškolsky vzdělaní, sebejistí, neobávající se o svou budoucnost a tedy tolerantní vůči imigraci. Tito lidé mají sice výhrady k fungování EU, ale chápají ji spíše jako nutné zlo, než nějakou zásadní hrozbu pro svou svobodu. Kdybychom takové lidi chtěli pojmenovat trochu pejorativně tak by jim příslušel, dnes tak módní, název „sluničkáři“. Ovšem není sluníčkář jako sluníčkář a existuje tedy rozdíl mezi levicově laděným příznivcem strany zelených a liberálem, cítícím se zpravidla pravicově.

 Tak jako není sluníčkář jako sluníčkář, tak není liberál jako liberál. V současné době se v politice vyprofilovali dva hlavní liberální proudy. Neoliberální, který je založen zejména na striktním odmítání zásahu státu do ekonomiky a který odpovědnost za zdraví, sociální zajištění apod. nechává v rukou každého občana a proud sociálně liberální, který naopak zodpovědnost státu za poskytování některých sociálních jistot považuje za přínosnou. Čeští Piráti se drží někde uprostřed mezi těmito proudy. Jejich ekonomický program, je i zásluhou poradce Vlastimila Tlustého, bývalého ekonomického experta ODS proslaveného i kauzou poslaneckých trafik, blízký k neoliberálnímu konceptu[1]. Ovšem v jiných oblastech pirátského programu lze však nalézt i sociální aspekty a řešení problémů stylem blízkým spíše k levici. Tento mix liberálních konceptů může být pro českého voliče, orientovaného spíše středo-pravě, docela přitažlivý a jsem zvědavý, kolik lidí v říjnu osloví.

Piráti vyrazili na cestu do sněmovny starým vězeňským autobusem pomalovaným karikaturami stávajících i minulých politiků, kteří by si za své kauzy, podle pirátů, zasloužili v takovém autobuse sedět. Můžeme zde nalézt Davida Rátha s milióny v krabici, Bohuslava Sobotku s privatizací OKD, Andreje Babiše a jeho Čapí hnízdo, Kalouska s nákupem nepoužitelných padáků a podporou hazardu a konečně ODS zde zastupuje Janička Nečasová, řídící naše tajné služby. Tyto hříchy standartních stran a Hnutí ANO jsou sice obecně známé, ale Pirátům mohou přinést body humorným pojetím jejich prezentace. Pravicový volič bude zřejmě při svém rozhodování, komu hodí svůj hlas, klást spíše důraz na kvalitu programu Pirátů, než v důvěru k jejím lídrům, protože co se týče osobností z této strany, tak ty zůstávají stále ještě spíše v anonymitě. Koncept liberální strany, založené na principech osobní svobody jednotlivce, zde již v minulosti prosazovala Unie svobody a Bursíkovi zelení, kteří s ním, po slibných začátcích, ovšem pohořeli. Nyní se k liberalismu hlásí TOP 09, ale od ní je to spíše pragmatická snaha okupovat část voličského spektra, než opravdová touha prosazovat liberální témata. Kalousek bojující za svobodu Tibetu je karikaturou, kdežto Ivana Bartoše s cigaretkou marihuany, kterou hodlají Piráti legalizovat, si dokáže představit asi každý.

Piráti obohatili liberální koncept o snahu propojit ho s prosazováním nových technologií, což uvítala značná část mladší populace. Sympatické také je, že se nenechali „koupit“ od některého zástupce majetkové oligarchie, která si začala parcelovat naší politiku[2]. Spolupráce s Tlustým sice naznačovala, že se zde tvoří nějaké „béčko“ ODS, ale to se nepotvrdilo. Piráti naposledy odmítli hrát koně Karla Janečka a nezařadili se tak po bok stran, které mají svého donátora přímo v čele, či stojícího někde v pozadí. Jak již jsem uvedl v perexu, tak Piráti mají dobře našlápnuto na vstup do sněmovny, ale vyhráno ještě nemají. Mohou sice oslovit i část stávajících voličů ODS, kterým by nevadila tolerance Pirátů k migrantům a EU, část liberálů volících ANO, ČSSD a Zelené a hlavně voliče TOP 09, ale mladí voliči jsou nevyzpytatelní a je otázkou zda to bude stačit. To ovšem nemění nic na faktu, že býti Kalouskem tak mám značně orosené čelo, protože Piráti jsou konkurence, která mu nejspíše, dříve, či později, zláme vaz.

 

[1] Piráti plánují rovnou daň 47%, včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění, která by se měla každoročně snižovat. Zaměstnanec s průměrným platem by si měl polepšit o 7500 korun ročně a díru v rozpočtu by mimo jiné měla zalepit i daň z konopí, jež míní piráti legalizovat. Odborníci ovšem tvrdí, že plán pirátů by zlikvidoval státní důchody a každý by si musel na stáří spořit sám.

 

[2] ODS má svého Ivo Valentu, ODA Pavla Sehnala. Realisté Jiřího Horeckého, Jiřího Hynka a Marka Dospivu, lidovce při posledních volbách podporoval Luděk Sekyra a Starosty a nezávislé pak nyní podporuje Dalibor Dědek.

Autor: Aleš Merta | úterý 22.8.2017 13:23 | karma článku: 10,56 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Aleš Merta

From the river to the sea, Palestine will be free

Za skandování této nevinně vypadající říkánky, která se stala hlavním heslem demonstrujících na podporu nezávislosti Palestiny, můžete dnes údajně být obviněn i z podpory terorismu.

19.11.2023 v 17:07 | Karma: 18,26 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Referendum o Babišovi, nebo o neschopné vládě

Tak co, už se perou? No, ještě ne, ale v našem politickém lokále začíná atmosféra kvapem houstnout a nebude to asi dlouho trvat, než to vypukne.

13.11.2023 v 10:35 | Karma: 26,00 | Přečteno: 629x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Kterak jsem se stal sabotérem růstu naší ekonomiky

Výkonnost naší ekonomiky, jako jediná v Evropě, nedosahuje před covidových hodnot, ale naštěstí se již viníka tohoto tristního stavu podařilo odhalit.

3.11.2023 v 11:45 | Karma: 45,34 | Přečteno: 5684x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Pohádka o tom, jak ODS, TOP 09 a KDU - ČSL pekly dort

Znáte lidičky tu pohádku o tom, jak si pejsek s kočičkou pekli dort? Neznáte, nevadí. Nejste v tom sami, protože jak to tak vypadá, tak ji neznají ani vůdčí představitelé koalice SPOLU.

30.10.2023 v 18:44 | Karma: 42,83 | Přečteno: 5252x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Praha versus venkovští "balíci" ve volebním poločase

Vláda nedávno představila sedumdesát údajných faktů, které mají dokládat její úspěšnost. Tyto její zmiňované aktivity prý našemu lidu zajistí prosperitu a bezpečí, ovšem kdejakej rejpal by k tomu dodal – jak komu a jak kde.

26.10.2023 v 20:01 | Karma: 33,57 | Přečteno: 951x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 271
  • Celková karma 26,80
  • Průměrná čtenost 1979x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik