Z návštěvy lesních bytostí

Jaro sice ještě naplno nepropuklo, ale stromy a lesní bytosti už se pomalu probouzejí ze zimního spánku a těší se na příval teplých slunečních paprsků. První poslové jara, kterými jsou sněženky a bledule, už sem tam k vidění jsou, i když v těch hlubších lesích je stále ještě poměrně chladno.

Zimní ticho a klid nyní vystřídal ptačí zpěv a křik, z jihu se vracejí lindušky, sluky a čápi, straky, kavky a káňata si staví hnízda a také se probouzejí ježci a na jižních slunných stráních vylézají z děr a skrýší ještěrky.

Na jaře je víc než kdy jindy patrné, že stromy mají duši, jsou plné životadárné síly a produkují pozitivní energii, kterou můžeme čerpat už jen samotnou lesní procházkou. Podle odhozených plastových lahví a papírků od sladkostí soudím, že ne každý se v lese chová jako host. Ne každý ctí stromy a váží si jejich moudrosti. Lesní prostředí přitom působí blahodárně na naše zdraví, léčí ztrápenou duši a ulevuje nám od stresu a bolestí hlavy. Třeba takový smrk má ochrannou moc, modřín povzbuzuje sebejistotu, jedle regeneruje naši vitalitu a borovice chrání před infekcemi a celkově posilňuje zdraví. Vstupujete-li do lesa, neměli byste chodit s prázdnou, protože odejdete obdarováni. Měli byste přinést něco živého svého a položit to do mechu jako pozdrav a projev úcty. Třeba vás pak přijdou uvítat bytosti, pro které je les domovem odpradávna - víly, hejkalové, skřítci a dryády. Třeba potom porozumíte řeči stromů. To je důležité zejména pro fotografy, poněvadž stromy komunikují pomocí světla.

Mnoho kultur zasvětilo stromy duchům, kteří je obývají. Jsou podobní lidem a zároveň svému mateřskému stromu. Víly jsou obecně velmi plaché, Bludičky zase krajně zrádné, těm moc nevěřte. Jejich světýlko vás může zavést k pokladu, ale radši bych na to nespoléhala na sto procent. Divoženky rády tancují a jsou obvykle dost drzé a nenechavé, ale to se týká hlavně mužů, takže zůstávám v klidu. Hejkal zase haleká jak na lesy, hlas mu prý propůjčil sýček. Radši ho nenapodobujte a nesmějte se mu, aby vám neskočil na záda a neprohnal vás. Když mu donesete špek, šplhnete si, špek je dobrý na promaštění hlasu. Lesní dryády ochraňují stromy a brání přírodu. Mají zelené oči a hnědé vlasy, kůži v barvě kůry stromu a ovládají kouzla. Vypadají bezbranně, ovšem zdání klame, radši si s nimi nezahrávejte.

Lesní ozdravovna zkrátka a dobře přináší úlevu, ale nechtějme jen brát.

 

 

 

 

Autor: Alena Benešová | sobota 14.4.2012 21:00 | karma článku: 15,96 | přečteno: 996x