Praha slunečná, rozpálená i deštivá

Minulý týden jsem navštívila naši matičku stověžatou a zjistila jsem, že je plná turistů, koupajících se psů, lidí uondaných z vedra a příjemných hospůdek nabízejících chlazené pivo nebo ledovou kávu. Prošmejdila jsem Oboru Hvězda, pokochala se kouzlem usedlosti Kajetánka na Břevnově a lehce se ochomýtala i kolem Pražského hradu.

Oboru Hvězda jsme s kamarádkou zvolily z toho důvodu, že je tam chládek. Chládek a spousta starých památných stromů, které natahují rachitické paže ke slunci. Převážně se jedná o duby, buky a jírovce. Obora kdysi sloužila jako královská honitba, i dnes tu žije plno vzácných živočichů a hnízdí asi 60 druhů ptáků. V letohrádku Hvězda je možné zhlédnout stálou expozici o bitvě na Bílé hoře a momentálně je tam i výstava výtvarných sbírek a knih Jiřího Karáska ze Lvovic.

 

Další příjemnou zastávkou v letních dnech je usedlost Kajetánka v Praze na Břevnově. Kdysi to býval klášter, později zámeček s rozlehlou anglickou zahradou, za minulého režimu obvodní dům pionýrů a mládeže. Dnes je tam krásný rybníček, skoro by se dalo říct "pravý a nefalšovaný žabinčák", s kachnami a vším tím, co k rybníku patří.

 

No a kousek dál na Petynce je také vodní nádrž, tentokrát bez žabinců, zřejmě oblíbená lokalita pejskařů z okolí, kteří sem chodí vyvětrat své domácí mazlíky. Co může být v horkém létě příjemnější než dovádění ve vodě...

 

Cestou na Pražský hrad jsem zmokla, což se v červencovém "pařasu" docela hodí. Noční lampy se aspoň mohly zhlížet v loužích.

Když tak o tom přemýšlím, tak jsem v Praze hlavně mapovala rybníky a koupající se zvířenu. Jako bychom toho měli na Vysočině málo. :-)))

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Benešová | úterý 31.7.2012 19:20 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1369x