Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jihlavský zlý duch - nová česká historická krimi

V nakladatelství MOBA právě vychází historická detektivka z pera plodného českého spisovatele a historika Jana Bauera. Napínavý příběh se odehrává začátkem 15. století a zavede nás, jak už název napovídá, do královského města Jihlavy.

Jihlava měla toho času svou největší slávu za sebou, neboť těžba stříbrné rudy zde skončila a všechny důlní jámy v Saském údolí, Stříbrných Horách i Šacberku již byly opuštěné. Nyní se těžilo v Kutné Hoře a sem byla přesunuta i královská mincovna. Mnozí Jihlavané želí ztráty pracovních příležitostí, mezi nimi i koželužský učeň Jáchym řečený Sůvička. Když pak propuknou zvěsti, že v Dole svatého Linharta straší, rozhodne se to Jáchym prozkoumat na vlastní pěst. Mezitím dá kdosi v Praze do oběhu falešné groše a hádejte, kam vedou stopy... samozřejmě do Jihlavy. Případu se ujímá pomocník královského sudího Jakub Protiva z Protivce, a má vskutku svérázné společníky: hubatou nevěstku Magdalenu a tlustého dobrosrdečného františkánského mnicha Blasia.

Autor píše o Jihlavě a jejím okolí s láskou a je vidět, že to tam dobře zná. Rovněž má hluboký vhled do historie a ve zmiňovaném patnáctém století se cítí jako ryba ve vodě. Čtenář se s ním podívá na jihlavský Krecl, posedí v hostinci U tří knížat, projde Brtnickou bránou a kolem Koželužského potoka se dostane na Haberskou obchodní stezku, navštíví nedaleký hrad Rokštejn a samozřejmě se podívá i do Měst

Pražských, kde právě pronáší svá plamenná kázání Mistr Jan Hus. Krále Václava IV. zastihneme ve chvíli, kdy sepisuje blahopřání novému papeži a raduje se z toho, že jej koncil znovu potvrdil jako vládce Svaté říše římské. Dojde i na hornické názvosloví, takže pokud nevíte, kdo to byl šturcíř nebo prubíř, po přečtení Jihlavského zlého ducha budete mít jasno.

Nemůžu se však ubránit dojmu, že literatura faktu je mnohem silnější stránkou Jana Bauera než tvorba románová. Všechny jeho postavy jsou tak kultivované a zběhlé ve znalosti historie, že se tomu dá jen těžko věřit. Když i středověká nevěstka bez špetky vzdělání vkládá do každé druhé věty historické poučky, působí to groteskně. Kniha je pak sice pozoruhodná, co se týče historického pozadí, je to ale na úkor čtivosti, napětí a věrohodnosti. Detektivní zápletka také není žádným oříškem, překvapení se dočkáte spíše v detailech a jednotlivých situacích než v celku. Co se však příběhu upřít nedá, je smysl pro humor a poměrně pohodová atmosféra, a to i přesto, že dojde k několika vraždám. Nečekejte tedy temný, krutý a nelítostný středověk, spíše se připravte na středověk úsměvný, kultivovaný, vzdělaný a něžně nemotorný.

Kniha Jihlavský zlý duch asi nepotěší skalní příznivce historických románů a detektivek, ale mohla by oslovit nenáročné čtenáře, kterým nebude vadit malé množství postav a jejich neprokreslenost, a také by mohla udělat radost Jihlavanům, protože se zde mohou dočíst o důvěrně známých místech ve svém okolí. Nakonec autor sám je jihlavským rodákem a svou lásku k rodnému kraji nezapře.

Jan Bauer má na kontě více než sto knih, populární jsou např. jeho publikace Vládci českých zemí, Životy slavných českých vojevůdců, Ženy z rodu Přemyslovců a jiné.

Historický detektivní příběh Jihlavský zlý duch si můžete koupit jak v klasické knižní podobě, tak v podobě elektronické ve formátech ePUB nebo Kindle (Mobi) na webu Knihy.iDNES.cz.

Autor: Alena Benešová | sobota 27.12.2014 18:30 | karma článku: 8,62 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Alena Benešová

Země zaslíbená - pravdivý příběh židovského státu

Izraelský novinář a spisovatel Ari Šavit (1957) vyrůstal jako mnozí jeho krajané s pocitem strachu v zemi, kde jsou války, teroristické útoky a vyhrocené situace na denním pořádku. Izrael, jak jej dnes vnímáme, je silnou a

5.5.2016 v 16:52 | Karma: 19,60 | Přečteno: 741x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Osada: nezapomenutelná sci-fi z 80. let v novém kabátě

Milovníci žánru sci-fi si možná vzpomenou na knihy ruského autora Kira Bulyčova, které u nás vycházely v osmdesátých letech minulého století. Jednalo se převážně o tvorbu pro děti a mládež publikovanou na pokračování v časopisech

4.2.2016 v 8:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Alena Benešová

Hrbáč Matthew Shardlake opět řeší zločin v tudorovské Anglii

Oblíbený britský autor historických románů Christopher John Sansom vydává další z řady detektivních příběhů s právníkem Matthewem Shardlakem odehrávající se v Anglii za vlády Jindřicha VIII. Kniha se doma v Británii okamžitě...

23.1.2016 v 16:41 | Karma: 14,30 | Přečteno: 487x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Život bez otce aneb zpověď luxusní pražské prostitutky

Při procházení knižních novinek na trhu mě zaujala prvotina české autorky, která slibuje příběh ženy trpící depresemi a psychickým syndromem zvaným depersonalizace. Celý název knihy zní Život bez otce s diagnózou depersonalizace.

14.9.2015 v 14:20 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Kultura

Alena Benešová

Tip na knihu: Proroci z fjordu Věčnosti

Jednou z knižních novinek, které přineslo letošní horké léto, je historický román norsko-dánského autora odehrávající se koncem 18. století v Grónsku. Kim Leine má všechny předpoklady pro zasazení děje příběhu právě sem, sám totiž

28.8.2015 v 14:35 | Karma: 6,98 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Foto měsíce zachycuje zlaté oslavy. Porota ocenila Michala Růžičku z MAFRY

27. června 2024  16:08

Kapitán národního týmu Roman Červenka slaví na pódiu s mistrovskou trofejí, zatímco na něj...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:04

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Zelenskyj se v Bruselu sešel s lídry EU, podepsal novou bezpečností dohodu

27. června 2024  15:03,  aktualizováno  16:01

Evropská unie a Ukrajina v Bruselu schválily bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské...

Policie prohledala pražské byty Bystroně z AfD, dostala žádost z Německa

27. června 2024  12:48,  aktualizováno  15:48

Česká policie prohledala dva byty politika Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně na pražském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Mám ráda biografické romány, literaturu faktu, rajskou omáčku a taky třeba Járu Cimrmana nebo francouzskou zpěvačku Zaz. A protože Češi jsou národ "prosíravý" (řečeno slovy klasika), stále je a bude o čem psát.