Smrdí z JČU Konvička?

Nic nemůže všeobecně známému aktivistovi udělat větší reklamu, než inkviziční proces. Alespoň pokud skončí tak, jak je v evropských demokraciích zvykem, tedy vzájemným ujištěním, že o nic nejde, úsměvy a třesením pravačkou na důkaz, že přece nebudeme dělat bordel. Vysocí mají zas na nějakou chvíli klid, těm nízkým je umožněno dál plivat na ty ještě nižší.

Nesouhlasím s tím, co pan Konvička říká a až do smrti budu hájit své právo to říkat. Bohužel, většina potencionálních oponentů našeho novopečeného jihočeského vůdce/deislámizátora buď na Voltaira kašle a Konvičku by nejraději zašili do chládku nebo, nevědomi si vlastní neschopnosti, pláčou v rohu, co se nám to z té demokracie stává. Demokracie je ale proces, nikoli stav, a svou pasivitou a zakonzervováním jí poškozují ze všech nejvíc. Poslední týden se neustále setkávám s názory svých liberálních přátel, že téma, které Martin Konvička prezentuje, nepatří do demokratické a nábožensky svobodné společnosti a už vůbec ne na univerzitní půdu.

Blbost všech blbostí. Nechme stranou, zda je naše společnost opravdu demokratická a nábožensky svobodná, ať už s docentem Konvičkou nebo bez. Přesně tato témata totiž na univerzity patří. Tedy pokud nechceme mít z vysokých škol bezpohlavní továrny na nudnou průměrnost. Jak může fungovat univerzita, kde neexistuje prostor k debatě a to PŘEDEVŠÍM té vyhrocené. Univerzita bude demokracii přínosem spíše tehdy, když se na jejích chodbách a kampusech budou odehrávat pěstní souboje mezi názorovými oponenty, než když si bude zuby nehty držet svojí politickou korektnost. Konvička zašel daleko, ale když nikdo jiný ne a ne vyrazit, máme najednou něco, co jsme nechtěli. Kdyby někdo na docenta stejně vytrvale reagoval nebo kdyby mu někdo jednu veřejně, politicky a sám za sebe vrazil, jistě by tento exot nevyčníval jako jediný a Jihočeská univerzita by se pak nemusela distancovat, omlouvat a domlouvat. Ne, nemám problém s tím, že jeden docent na jedné univerzitě je, dle mého názoru, kretén. (Dotyčný promine, sám mě tak v jedné diskuzi nazval.) Problém mám s tím, že nikdo jiný, student či pedagog, neargumentuje, nepíše a nevystupuje.

Ano, v současné době, za současného stavu, dělá pan Konvička Jihočeské univerzitě, když ne špatné, tak minimálně kontroverzní jméno. Nehažme ale vinu na Konvičku, vina leží na všech nás ostatních, mlčících a neaktivních. Až budou vedle islamofobů pořádat své přednášky i sluníčkáři, marxisté, nacionalisté a nebo muslimové, pak bude univerzita tím tavícím se kotlem a laboratoří demokracie, navenek neutrální, uvnitř rozmanitou. A ne hrncem s polévkou bez chuti, do které se bojíme cokoli přihodit, abychom se z toho nepo...

Autor: Adam Tomáš | pondělí 9.2.2015 8:16 | karma článku: 15,19 | přečteno: 2517x
  • Další články autora

Adam Tomáš

Nevolit!

12.1.2018 v 10:43 | Karma: 13,43

Adam Tomáš

Proč se bojíme uprchlíků?

27.7.2015 v 18:07 | Karma: 10,22