Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Růst ekonomiky nebo krásná příroda?

Růst ekonomiky nebo krásná příroda? Tuto otázku si kladu vždy, když jedu kolem ostravské Nové huti (dnes Arcelormittal). Podle mě můžeme mít obojí. Nikdo, ani pan prezident, mi nevymluví, že naše ekonomické aktivity neovlivňují kvalitu prostředí, ve kterém žijeme. My jsme odpovědni za ovzduší ve městech, za množství vyprodukovaného odpadu, i za globální oteplování. Já před těmito fakty nechci zavírat oči.  Na facebooku jsem od vás zaznamenal, že my přece nemůžeme nic změnit, že jsme malá zemička uprostřed Evropy a například klimatické změny jsou globální. To bychom si mohli říct všichni. Minimálně můžeme změnit okolí a nepořádek v našem městě.

 

Nezměníme základy našeho hospodářství a náš způsob života. Nezměníme ani naši závislost na energetice. Ropa, zemní plyn a uhlí. Potřebujeme tato fosilní paliva? Do jisté míry ano. Ale naše závislost na fosilních palivech se podílí na klimatických změnách. Druhým negativním jevem naši závislosti na ropě a plynu jsou bezpečnostní dopady, dovážené suroviny jsou totiž z politicky nestabilních zemí. A to už nemluvím o astronomických cenách těchto surovin. Stát musí podporovat investiční projekty zaměřené na rozvoj solární a geotermální energie. Já sám žádám, aby stát podporoval investice do obnovitelných zdrojů, aby stát podpořil výzkum a vývoj nových technologií a toto know-how zpřístupnil malým a středním podnikatelům.

 

Možná se teď pustím na tenký led, ale jsem přesvědčen, že od závislosti na fosilních palivech nám může pomoc jaderná energie. Pokud zůstaneme energeticky závislí na dováženém zemním plynu, tak cena energií bude neustále růst a dopadne to na všechny firmy a občany České republiky. Uvědomuji si rizika spojená s jadernou energií. Ale co je dnes bez rizika?

 

Sáhněme si trochu do svědomí. Víme, kolik energie denně spotřebujeme? Využíváme ji úsporně? Nebo nám stačí vědět, kolik máme měsíčně za elektřinu zaplatit? A přitom se dá tolik ušetřit. Pokud už nechceme chránit životní prostředí, tak mysleme na svou peněženku. Existují programy na zateplování veřejných i obytných budov, nenechme tam ty peníze jen tak ležet. Nemám rád slovo regulace, ale velký význam můžou mít i přísnější energetická kritéria na domácí spotřebiče.


Jezdíme raději autem nebo vlakem? Je pravda, že na produkci skleníkových plynů se hodně podílí firmy. Ale velkou roli hraje i doprava. Přiznávám, že já raději cestuji autem, ale zároveň jsem znepokojen nárůstem silniční dopravy. Prohánějící se kamiony na českých silnicích jsou v rozporu s tím, co bych si přál. Nejde jen o globální oteplování. Výfukové plyny dopadají na zdraví každého z nás. A to já nebudu tolerovat. Chci, aby se více peněz investovalo do rozvoje hromadné dopravy. Hromadná doprava musí být více využívána. Pokud bude moderní a nebude nákladná, tak si myslím, že budeme raději jezdit vlakem než autem. Současně chci, aby byla omezena jízda kamionů po českých silnicích.

 

V České republice fungují ekologické daně a emisní povolenky. Já jsem pro to, aby bylo výhodnější vyrábět ekologicky šetrněji. Přesto chápu, že některé podniky raději zaplatí větší daň za svou neekologickou výrobu. Důležité potom je vybrané finanční prostředky vložit do výzkumu nových technologií a do rekultivace zničené krajiny.

 

Z článku by mohlo vyplynout, že jsem nějaký ekoterorista. To nejsem, ale uvědomuji si, že nějaká omezení k ochraně životního prostředí musí existovat. A teď nemyslím jen omezení legislativní, ale i nějaký náš vnitřní mechanismus, který nás zastaví při poškozování krajiny. Musíme si dávat pozor na to, abychom ochranou životního prostředí moc neovlivňovali ekonomickou vyspělost naši země. Na druhou stranu žit v zemi, která je ekonomicky bohatá, ale nedá se v ni dýchat, užívat si přírody a nenajít kousek nezničené krajiny, bych nechtěl.    

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | pátek 28.8.2009 10:35 | karma článku: 11,10 | přečteno: 1046x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik