Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladí lidé musí dostat prostor žít

Po vajíčkových bitvách, které zasáhly Čechy více než Moravu, se situace uklidnila a je zde možnost se blíže podívat, co Česká strana sociálně demokratická nabízí nám mladým lidem.

V roce 2006 se jedna z velkých bitev mezi ODS a ČSSD odehrávala na poli zavedení školného. Paradoxem je, že školné ve vládě Mirka Topolánka nakonec připravoval Zelený ministr Liška, jehož Zelení ve svém programu školné odmítají. Naštěstí ho vláda Mirka Topolánka nestihla zavést a v letošních volbách se svede bitva o školné znovu. Já sám budu prosazovat, aby školné zavedeno nebylo. Už dnes totiž všichni vysokoškoláci finančně své škole přispívají a to ve formě různých poplatků (za přihlášku, ubytování, poplatky za opakování zkoušek). Dále by školné pro řadu potenciálních studentů mohlo sloužit jako bariéra k přístupu ke vzdělání. U mě osobně by tomu tak bylo. I když jsem vždy během studia pracoval, tak by mi ušetřené peníze na školné nestačilo a má maminka samoživitelka, která se stará ještě o mého mladšího bratra, by mi na školné přispět nemohla. Zároveň si nemyslím, že by kvalita vysokých škol stoupla, neboť zavedení školného by okamžitě znamenalo snížení finančních prostředků vysokým školám ze státního rozpočtu. Jsem ochoten přistoupit k poplatkům za studium jen v případě, že by student zneužíval systém vysokoškolského studia (opakované přihlašování se na VŠ, opakování ročníku). Každý musí dostat možnost vystudovat vysokou školu a potom už záleží jen na jeho přístupu ke vzdělání, zda této možnosti využije. Zároveň by měli mít studenti možnost získat nízko úročené půjčky na studium, dokázal bych si představit i možnost využít stavební spoření pro potřeby studia.

 

Dalším velkým tématem, které mě trápí, je diskriminace mladých lidí na trhu práce. Někteří zaměstnavatelé nechtějí vzít absolventa vysoké školy, protože nemá dostatek zkušeností. Jak jinak máme ale možnost získat pracovní zkušenosti než prací? Proto jsem rád, že se sociální demokracie tímto tématem zabývá ve svém programu. Navrhujeme zavést daňové zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří přijmou absolventa VŠ. Další pomocí pro mladé absolventy bude rozšíření rekvalifikací z prostředků Evropského sociálního fondu. Diskriminace mladých lidí na trhu práce musí skončit.

 

I já plánuji mít děti. Ale přírůstek do rodiny musí být radost a ne starost. Proto chce sociální demokracie znovu zavést společné zdanění manželů, kterou ministr Kalousek zrušil. Finančně podpoříme mateřské školy a jesle a daňově zvýhodníme zaměstnavatele, kteří vytvoří a budou provozovat školky pro své zaměstnance. Ale abych si mohl pořídit dítě, tak musím mít střechu nad hlavou. Ne každý dostane od rodičů naspořených milion korun na byt, ale každý musí bydlet. Proto, pokud sociální demokracie vyhraje volby, zavedeme nízko úročené půjčky na pořízení a modernizaci bydlení s možností odpočtů dluhů za každé narozené dítě. A nedovolíme ODS a Kalouskově TOP 09 zrušit podporu stavebnímu spoření, jak mají v plánu.

 

Já a mí mladí kamarádi chtějí žít, ne se potloukat po sídlištích a nudit se. Proto potřebujeme prostor pro zábavu a kulturu. Jsem rád, že na to ČSSD myslí a chystá se podpořit výstavbu skateparků, kvalitních cyklostezek a sportovních areálů. Chceme podpořit i alternativní kulturu a amatérský sport. Problémem mohou být finance, využijeme prostředků z evropských fondů. Mladí lidé musí dostat prostor žít. Budu pro to bojovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | úterý 11.8.2009 7:25 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1337x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik