Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě k volbě prezidenta

     K volbě prezidenta už toho bylo napsáno a vyřčeno hodně. Přesto mě včerejší vyjádření nadstranického prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause přimělo k napsání pár řádků.

V Nedělní partii řekl, že za zvolení vděčí široké občanské podpoře. Pokud by o zvolení rozhodovala široká občanská podpora, tak by nepochybně na Hradě 7. března došlo ke stěhování. Širokou občanskou podporu má totiž Jan Švejnar. To dokazují nejen výzkumy veřejného mínění, ale i podpora subjektů ve sněmovně. Václava Klause podporovala jen jeho rodná ODS a pár jedinců z KDU (ti, kteří prosazují spojení s ODS a vytvoření KDU-ODS). Jan Švejnar si za krátkou dobu získal sympatie, jak sociálních demokratů a Zelených, tak i nezávislých prvků. Věřím, že měl i sympatie většiny komunistů, lidovců i poslanců a senátorů ODS.     V ODS je bohužel Václav Klaus stále považován za Boha. A proto byl také zvolen. Vždyť jen v Senátu má ODS sama nadpoloviční většinu.     Nemáme přímou volbu prezidenta. Prosaďme ji už konečně. ČSSD i Zelení mají ve svém programu přímou volbu prezidenta i přiblížení se k přímé demokracii pomocí institutu referenda. Proto by se prezidentská koalice neměla zvolením Václava Klause rozpadnout a pokusit se prosadit přímou volbu, abychom byli napříště ušetřeni nechutného divadla ve Španělském sále a lidé si mohli zvolit svého prezidenta.      Ale do roku 2013 je prezidentem České republiky Václav Klaus. Prezident s přívlastky konzervativní, euroskeptický, ultraliberální, antienviromentalistický. Tak ho alespoň vnímají v zahraničním tisku. Škoda, že je hlavní reprezentant České republiky.      Já bych ještě dodal další přívlastky. Jsou to přívlastky, které se asi nebudou panu prezidentovi líbit, ale takhle se zapíše na konci své kariéry do dějin České republiky a může si za to sám, díky průběhu volební kampaně. Bude vnímán jako prezident prokorupční (církevní restituce), rozdělující ne sjednocující (názory na levici, registrované partnerství, občanskou společnost) a opírající se o přeběhlíky (Melčák, Pohanka). Pana Snítilého bych nechtěl hodnotit, protože nemám všechny informace, ale porušil stanovisko Sjezdu sociální demokracie, proto se nedivím reakci poslaneckého klubu ČSSD.            Sjezd sociální demokraty zavázal nevolit Václava Klause. Sjezd ovšem vytyčil i další cíl a to zmodernizovat českou sociální demokracii. A to se daří, což dokazuje i volba prezidenta. Sociální demokraté konečně dokázali vyjít ze sekretariátů. Zahodit předsudky a přijmout za svého kandidáta liberálního a nadstranického. Stát za ním a bojovat do poslední chvíle. A tím ukázat, že i v 21. století má sociálně-demokratický proud smysl a česká sociální demokracie se může stát všelidovou stranou.     Chtěl bych poděkovat Janu Švejnarovi, že přinesl do České republiky nový styl, pozvedl politickou kulturu a obrátil se při své kandidatuře na občany. Tento styl mi dokázal, že má smysl politiku dělat, a že můžeme konečně vyjít z politického marasmu. A doufám, že to bude dříve než za pět let, i když bude na Hradě sedět čestný předseda ODS.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Rykala | pondělí 18.2.2008 10:07 | karma článku: 13,87 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Adam Rykala

Nezaměstnanost - opravdový problém

Každý den se politické reprezentace od městských samospráv až po nadnárodní aliance potýkají s problémem, který bohužel zná čím dál tím více lidí všech věkových kategorií. Nezaměstnanost od roku 2008 důsledkem finanční krize prudce roste, a to všude, ať už v bohatých západoevropských státech či bývalých postkomunistických republikách. Nezaměstnanost nikdy nesnížíme na nulu, ale rozhodně se s ní musíme vypořádat co nejrychleji, neboť situace na trhu pracovních míst je stále kritičtější.

25.9.2013 v 11:21 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Spravedlnost???

Události posledních několika hodin týkající se propuštění bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra mě přiměly hlouběji přemýšlet o spravedlnosti v České republice garantované Ústavou ČR a de facto celým právním řádem, který sestavuje rovnováhu mezi jednotlivými složkami státní moci. Imunita poslanců garantovaná 27. článkem Ústavy České republiky je nedílnou součástí ochrany občanů, kteří zastávají pozici prezidenta, zákonodárce či soudce a ve výkonu své funkce potřebují být chránění před stíháním za své svobodně vyjádřené výroky, postoje a činy. Již od devadesátých let se Poslanecká Sněmovna snaží hlavně imunitu zákonodárců omezit, aby nedocházelo k jejímu zneužívání a permanentnímu skrývání se před spravedlností těch, kteří páchají nezákonné praktiky neslučující se s morálními standardy společnosti.

17.7.2013 v 13:30 | Karma: 26,63 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Překvapení? Kupní síla českých občanů

Sobotní vydání MF DNES zaujalo řadu čtenářů svým titulním článkem o kupní síle Čechů. Ta není podle českých bank tak mizerná, jak jsme si mysleli. Zarážející je, že z důvodu vysokých cen zboží v České republice vyjíždějí naši spoluobčané za hranice státu. Kde je tedy chyba?

17.4.2013 v 10:10 | Karma: 26,75 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Ekonomika

Adam Rykala

Slibů už máme všichni dost. Je třeba konat!

V posledních týdnech slýcháváme samé líbivé výroky představitelů ODS, TOP09 aLIDEM. Jedná se o boj k získání přízně voličů. Premiér Nečas si uvědomuje, že logo ODS již dnes voliče netáhne, a tak přichází s nouzovým řešením, které nazývá Agenda 2014. Mělo by se jednat o priority, které chce ODS prosadit do konce volebního období. Zajímavé však je, že na podobné sliby lákala Občanská demokratická strana voliče již v letech2006 a2010. Ministr Kalousek označuje tuto snahu ODS s pověstnou dráždivou ironií za lidovou tvořivost.

10.4.2013 v 12:35 | Karma: 26,77 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Adam Rykala

Komedie v přímém přenosu

Komedii v přímém přenosu předvádějí Věci veřejné. Strana, která se neštítila praktik do té doby české politice vzdálených. Strana, která týden co týden vyhrožuje české vládě rychlým koncem a klade si ultimáta.

4.4.2012 v 11:50 | Karma: 23,40 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny
www.rykala.cz

Seznam rubrik