Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stříbrno-modrá policie?

Nehodlám se rozčilovat úvahami, jestli je to opravdu právě barevná kombinace aut, kterou Policie ČR nutně potřebuje změnit. Nad (ne)důležitost změny barvy se na chvilku povznesu, a zamyslím se přímo nad barevným návrhem.

Modrý pruh v CR obvykle používá Mestská policie, a ted ho má mít i ta republiková? (omlouvam se za chybejici diakritiku, je to chyba systemu blog.idnes.cz)flickr.com: robokubo

Ve vzduchu visí více návrhů, ale ministr Langer prý měl prohlásit, že ať už zvítězí kterákoliv varianta, tak základem určitě bude stříbrná barva. Tedy - stříbrná metalíza. Nějakých osm tisíc se možná v ceně celého auta ztratí, ale v celkovém počtu aut je to zase zbytečně vyhozený balík peněz.
A hlavně - jako jeden z oficiálních důvodů zaznělo prohlášení, že stříbrné vozy budou na silnici lépe vidět než bílé. S tím ale silně nesouhlasím, protože stříbrná podle mě není na silnici moc vidět. A podle toho, co jsem zahlédl v TV zpravodajství, je vůči viditelnosti stříbrných aut značně skeptický i mediálně známý dopravní expert Huml.

A co barva polepu? Modrá není zas tak špatná, před třiceti lety jsme ji tady měli (byť inverzně - modré auto s bílým pruhem), a v rámci Evropy je u policejních vozů poměrně oblíbená - dost možná, že více, než naše stávající zelená.
Jenže by bylo dobré zamyslet se nad současnými zvyklostmi v ČR. Bílé auto s modrým polepem (obvykle pruhem) u nás obvykle patří městské policii. Občas sice nějaká MP možná zkoušela i bílo-černou kombinaci, ale mám pocit, že už jsem ji dlouho neviděl. A řekl bych, že bílé auto s černým polepem je poměrně oblíbené u některých soukromých bezpečnostních firem provozujících Pulty Centralizované Ochrany.

Takže přestože barevná kombinace hlídkových vozidel městské policie, ani výjezdových vozidel soukromých firem provozujících PCO, není plošně dána zákonem, řekl bych, že u nás vesměs platí tato zvyklost:

PČR: bílá + zelený pruh
MP: bílá + modrá (obvykle pruh), příp. bílá + černá
PCO: bílá + černá (a další kombinace)

Takže když teď PČR přejde na modré pruhy, tak jejich vozy budou splývat s vozy MP. Proč nemůžeme zachovat stávající zvyklosti? Bílo-zelená auta u nás jiné bezpečnostní složky nemají.

Vždyť i u sanitek, pro které už nejsou stanoveny přesné normy, většinou platí,
že bílé auto s červeným pruhem je pravděpodobně vozidlo DZS (dopravní zdravotní služby) zajišťující spíše neakutní sekundární převozy (mezi nemocnicemi nebo na vyšetření),
zatímco žluté auto s červeným pruhem je nejspíš vozidlo ZZS (zdravotnické záchranné služby), používané k primárním výjezdům (po zavolání na 155).

Takže proč se má do relativně stabilizované barevné situace přinést chaos?

Nemluvě o tom, že by se hodilo centrální určení barev pro všechny vozy s modrými majáky - aby člověk jistě věděl, jestli je to opravdu městská policie, apod. Tuším, že jako malý jsem vídal modré vozy se žlutými pruhy, a modrými majáky, patřící plynárnám.
Když za sebou dnes zahlédnu modrý majáček na autě neurčité barvy, tak mohu pojmout podezření, že je to jen politik jedoucí jako dobytek - a přitom to může být někdo s objektivním důvodem. Třeba plynaři, pokud k zásahu pojedou s nějakým dvoumístným vozem N1, který z dálky zepředu vypadá jako osobní auto. A osobní auta s majáky mají i dopravní podniky. Svoboda je důležitá, ale proti sjednocení barevných provedení zásahových vozů s modrými majáky v rámci jednotlivých složek bych nebyl.
Bylo by to v zájmu řidičů pod majáky, v zájmu okolních řidičů, a hlavně v zájmu lidí, čekajících na rychlý příjezd toho vozu s majáky.

 

A pak je tady ten základní důvod, zmíněný v perexu - že barva aut asi není to hlavní, na co by se vedení Policie ČR mělo soustředit. Myslím, že důležitější by byla zásadní změna řízení, metodiky práce, metodiky hodnocení příslušníků, apod.
A kurzy pravopisu pro příslušníky. V jednom vtipu se říká, že policisté chodí ve dvou proto, že jeden umí číst, a druhý psát. Ale z policejních protokolů, které jsem měl tu čest číst, mám pocit, že psát u české policie neumí nikdo - tedy z těch zaměstnanců "dole", běžně řešících drobné případy.

Ale abych napsal alespoň něco pozitivního - docela se mi líbí myšlenka náborové kampaně "pomáhat a chránit", jakož i tyto nápisy na vozech. Pokud by se noví policisté s tímto sloganem ztotožnili, byla by velká část problémů policie vyřešena.
Samozřejmě, že to v první řadě chce změnu vedení a hodnocení pracovníků (hodnocení za preventivní činnost, nikoliv za pokuty udělené za 100km/h mimo obec).
Ale jako doplňkový prvek je ten slogan dobrý. Zejména v porovnání s náborovou kampaní MP Praha, která slibovala akční ježdění na motorkách po zadních kolech. Když uvážíme, koho láká ježdění po Praze po zadním kole motorky, a koho láká slogan "pomáhat a chránit", tak je zjevné, která kampaň přitáhne lepší policisty. A je dobře, že policisté mají ten nápis na autech. Možná by ho tedy měli mít raději na zadních bočních dveřích, aby ho viděli vždy, když nastupují do auta.

Jenže se bojím, že i když náborová kampaň přivede nové policisty s dobrými cíli a úmysly, tak se ti policisté stejně rychle zkazí jednak díky špatnému uspořádání policie, a jednak díky zvyklostem zkušenějších kolegů. Takže zase budeme tam, kde jsme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Adámek | sobota 16.2.2008 20:37 | karma článku: 16,87 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

Martin Adámek

Mohlo se volit, koho se chtělo

Průběžné volební výsledky ukazují, že se nemuselo taktizovat. Neříkám, že jsem to říkal, říkám: Pamatujme si to pro příště.

13.1.2018 v 15:22 | Karma: 9,56 | Přečteno: 736x | Politika

Martin Adámek

Běžte k volbám. A volte, koho chcete.

Volba prezidenta ČR je dvoukolová. Z matematicko-psychologicko-praktického hlediska se mi ten systém moc líbí, a proto připomínám, co pro nás všechny znamená:

11.1.2018 v 7:00 | Karma: 14,66 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Martin Adámek

Víra, náboženství a církve

Krátká úvaha na téma významu, smyslu, prospěchu i nebezpečí (zkrátka vlivu) víry, náboženství a církví.

10.7.2013 v 7:22 | Karma: 15,29 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost

Martin Adámek

Není tohle na žalobu Škody auto za obecné ohrožení?

Nová Octavia už bude sebevědomě nejen sama brzdit, ale dokonce už i sama točit volantem...

26.1.2013 v 14:48 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Martin Adámek

Hydepark o státních maturitách. A vývoj školství obecně.

Pustil jsem si z archivu pořad Hydepark (Česká televize) o náročnosti testů z matematiky při státních maturitách. A nestíhal jsem žasnout. Nejdříve němě, ale o nějakých deset hodin později jsem se rozhoupal napsat na FB profil Hydeparku komentář a Hydeparkem koupaného šéfa Cermatu se zastat. A protože jsem se poněkud rozepsal (i na téma "vývoj školství" obecně), dám to i sem, jako článek.

12.5.2012 v 14:14 | Karma: 14,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ruská armáda pořádá na Rudém náměstí tradiční vojenskou přehlídku

9. května 2024  8:47

Na Rudém náměstí v Moskvě se ve čtvrtek koná tradiční vojenská přehlídka k oslavám konce druhé...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schvaluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Martin Adámek, Náchod

Programátor, učitel, cestovatel