Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaká byla sezóna kruhů v obilí v roce 1997?

Rád bych nyní pokračoval i v připomenutí dřívějších sezón kruhů v obilí. Nyní přichází na řadu rok 1997.

V roce 1997 mi bylo 19 let a byl jsem tehdy tedy posledním rokem ještě teenagerem. V tomto roce jsem maturoval. A z hlediska záhad pro mne tento rok byl významný i tím, že jsem se také jsem se stal členem Klubu psychotroniky a UFO. A tak jsem se samozřejmě těšil i na léto, jaké nám přinese záhadné kruhy v obilí.

Stejně jako v předešlém roce (viz Jaké byly kruhy v obilí roku 1996), jsem se svojí rodinou trávil dovolenou opět na Klatovsku, které v té době bylo hlavní českou oblastí výskytu tohoto fenoménu. Když jsem sem tehdy přijel, byl jsem trochu zklamaný, protože jsem dosud neslyšel o tom, že by tento rok měl být v okolí někde nějaký kruh v obilí. Jaké, ale bylo ale mé překvapení, když jsme v úterý 5. srpna 1997 jeli na výlet na Šumavu a kousek za Mokrosukami jsme zahlédli v dálce přes pole skutečný piktogram. Byla to vlastně velká spirála (v průměru měla 45 metrů) nalézající se na poli u obce Kašovice, proto se v tuto chvíli nedalo nic jiného dělat, museli jsme si piktogram jet prohlédnout zblízka. Nebyli jsme u něj první. Ještě před námi tam přijela jistá pražská rodina (alespoň podle státní poznávací značky jejich auta), a tak jsme se společně s nimi vydali k piktogramu. Přitom jsme tam neviděli žádnou pořádnou cestičku, kterou by tam mohli udělat případní padělatelé. Museli jsme si tedy poradit sami. A to tak, abychom co nejméně poničili právě vzrostlé obilí.  Prošli jsme se celou spirálou kolem dokola a mamka si opět stěžovala že ji brní konečky prstů. Musím se přiznat, že na mě piktogram nezapůsobil tak pěkně, jako ty z předešlého roku. Ale jedno jsem tam ucítil i já. Najednou mi tam nebylo stoprocentně nejlépe. Začalo mi připadat, jako kdyby se se mnou začínala trošku prát nějaká chřipka či nachlazení.  

Potom jsme jeli do Sušice, na Javorník, do Stach a na Churáňov. A k večeru jsme se vraceli zpět. Tentokrát jsme jeli po silnici z Nezdic přes Albrechtice k Sušici. A co najednou nevidíme. Přímo před námi na poli nedaleko obce Záluží další kruh v obilí, tentokrát cca 20metrový obrazec tvořený kruhem a prstencem. Bylo vidět, že už ho někdo navštívil, protože k němu tentokrát již cestičky vedly. Vždyť to bylo také k večeru. Jakož to záhadolog a velký zájemce o tuto problematiku, jsem samozřejmě nemohl odolat a stejně jako dopoledne, jsem se šel podívat dovnitř. Jelikož jsem byl po výletu evidentně unaven, tento piktogram mě naopak toho od kašovického zas úplně očerstvil. A já si připadal najednou zcela fit. Vzpomněl jsem si přitom, jak o rok dříve psali v Magazínu 2000 o podobném obrazci u Prostějova, což byl též kruh z prstencem a prý údajně měl léčivé účinky. Připadalo mi to teda, jako by oba dva dnes navštívené obrazce byly proti sobě nějak opačně nabity. Této hypotéze nasvědčuje další fakt, že mojí mamku i zde brněla ruka. Tady jí však brněla levá. Na rozdíl u Kašovic, kde to prý byla pravá. 

Byl to pro mne opravdu šťastný den, neboť jsem měl možnost spatřit dva piktogramy, o kterých jsem se nedozvěděl ze sdělovacích prostředků, ale z vlastní náhody. A tak jsem se mamky pro zajímavost zeptal, jestli to brnění cítí i v kempu, kde jsme byli ubytovaní (Valcha nedaleko Zavlekova). Co i kdyby tam se něco objevilo?. Odpověděla mi, že trošičku málo prý ano, jako kdyby ta zvláštní síla byla trochu i tam. Po týdnu, když jsme odjeli domů, co se nestalo. Od svého strýce, který tam měl poblíž chatu, jsem se dozvěděl, že kousek u Zavlekova, poblíž lomu u Suché se objevil další piktogram a docela pěkně složitý. Mne osobně nejvíc připomínal Budhu sedícího ve stúpě. Při této souvislosti jistě není též bez zajímavosti, že buddhistické stúpy byly v indickém prostoru chápány i jako symbol dopravního prostředku bohů nebo k bohům. Že by tedy odkaz na mimozemšťany? (viz Záhady a zajímavosti jávského Borobuduru). I přes naše zážitky se sice v našem tisku čile diskutovalo mezi záhadology o pravosti či falsifikátu nových obrazců, ale my jsme poznali svoje.

A aby tomu nebylo málo, nebyla to jediná spirála této sezóny. Další spirála o rozměrech cca 38,5 metrů vznikla 14. srpna i Hlavňovic na Klatovsku. Další trojice kruhů o velikosti 6 metrů, 1,5 metrů a 1,7 metrů vznikly na přelomu července a srpna u Mlázov. Na Klatovsku tento rok vznikl ještě jeden, cca 17 metrový kruh v obilí u Zbynice.  

Mě také například opět zaujaly podivné geometrické vztahy, které vznikly i s novými piktogramy. Kašovická spirála například byla na stejném poledníku jako útvar u Suché a zhruba na stejné rovnoběžce jako nemilkovský obrazec rok před tím. A pokud bychom spojili nemilkovský a zavlekovský agrosymbol na pravoúhlý trojúhelník, zjistili bychom, že v těsné blízkosti jeho se nalézá i mlázovský obrazec.

A samozřejmě to nebyly jediné obrazce tohoto roku. Celkem u nás v roce 1997 vznikly téměř čtyři desítky nejrůznějších obrazců v obilí! O tokavém to množství agrosymbolů si v posledních letech můžeme nechat jen zdát. A to se navíc tehdy ještě psalo, že jich je méně než v předešlých letech. Zajímavá například byla trojice agrosymbolů, která vznikla shodně 12. července pod legendami opředenou horou Blaník na Vlašimsku. U obce Kondrac vznikl šestimetrový kruh, u Krasovic též šestimetrový kruh a Dubu devítimetrový kruh. Všechny tyto tři obrazce se nalézaly i

na jedné přímce (viz Pěší túra magickým Podblanickem).

Z dalších oblastí ČR se agrosymboly hojně vyskytovaly i pod Orlickými horami. Připomeňme si například 28 metrový kruh u Solnice ze 17. června. Dále soustavu tří kruhů, tří trojúhelníků a kruhu s prstencem u Rychnova nad Kněžnou z 1. července. Také 24 metrový kruh u Provodova a čtyřicetimetrový panďulák u Václavic z konce července.

 

 

A na závěr bych připomněl i několik známějších obrazců tohoto z Anglie. Už 6. května 1997 vznikl v řepce u Barbury Castle jakýsi kabalistický obrazec tvořený  deseti propojených kruhů.

A další obrazce, kterými se tento rok nezapomenutelně zapsal do historie záhadných kruhů v obilí, byly fraktálové obrazce ve tvaru hvězd a sněhových vloček. Například poměrně složitá sněhová vločka ještě v zeleném obilí 9. června u proslulé pravěké památky Stonehenge (viz Mystéria Salisburské pláně).

Fraktálové hvězdy se dočkala další pravěká památka Silbury Hill poblíž Avebury (Avebury – místo zasvěcené záhadám). Vznikla 23. července.

A do třetice do byla fraktálová hvězda u bílého koně u Milk Hillu poblíž Alton Barnes (Po stopách obřích křídových postav). Ta vznikla 8. srpna 1997.

A jako cyklistu mne upoutal i obrazec ve tvaru kola z bicyklu, které vzniklo u Clay Hillu v noci ze 13. na 14. července 1997.

Byla to snad výzva tajuplných autorů tohoto jevu, abychom se více zaměřili na zdravou a ekologickou dopravu?

Tak to byla sezóna kruhů v obilí v roce 1997. Byla to sezóna zajímavá a na záhadné obrazce v obilí i bohatá.

Zdroj: http://www.kpufo.cz/oblasti/agr/cc/ccweb/index.htm

http://www.cropcirclecenter.com

foto: http://cermak.libor.sweb.cz/kruhyvobili.htm

použitá mapa: www.mapy.cz

 

Související články:

1994: Ohlédnutí za sezonou kruhů v obilí v roce 1994

1995: Rok 1995 z hlediska kruhů v obilí a dalších záhad

1996: Jaké byly kruhy v obilí roku 1996

2008: Kruhy v obilí - rok 2008

2009: Kruhy v obilí - rok 2009

2010: Kruhy v obilí - rok 2010

2011: Kruhy v obilí - rok 2011

2012: Kruhy v obilí - rok 2012

2013: Kruhy v obilí - rok 2013

2014: Kruhy v obilí - rok 2014

rubrika: agrosymbolová ohlédnutí

Autor: Libor Čermák | neděle 8.2.2015 6:42 | karma článku: 16,36 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám