Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vezměte si pyžamo a hurá do tanečních!

Doby, kdy se hodiny tanečních považovaly za něco vážného a za jakýsi další krok k dospělosti, jsou dávno za námi. Odlehčené povídání s tanečním mistrem.

Na vše, co by tě mohlo zajímat, mi odpovídal taneční mistr Libor Brožík, který vede taneční kurzy po celém Hodonínsku. Vystudoval taneční konzervatoř v Praze, obor lektor společenského tance a sportovního tance. V jedné sezóně učí tančit až 600 žáků! Nevěnuje se ale jen studentům. 13 let vede taneční kurzy pro děti, navštěvuje kluby Swingteam Dubňany a Arg Tango Brno. Dlouhá léta připravoval taneční páry na soutěže a nutno říci, že velmi úspěšně.

 

Původně jsem chtěla psát jen o tanečních kurzech pro středoškoláky. Hned na začátku rozhovoru mě ale Libor mile překvapil, že společenské tance se dnes vyučují i na základních školách, a to po celé republice. Samozřejmě, že mezi těmito a těmi klasickými tanečními kurzy, jaké znáš z vyprávění kámošek, jsou rozdíly. Takže, pokud končíš letos devítku, čti pozorně:

 

Na základce se oblečení nijak neřeší

Libor mi o tom, jak se učí tančit na základkách, vyprávěl dlouho a zajímavě, tak jsem vybrala jen to, v čem se liší taneční hodiny pro středoškoláky od hodin tance pro deváťáky. Největší rozdíl je v oblečení. Holky školou povinné nemusí nosit společenské róby a u kluků nejsou vyžadovány obleky. Tančí se až po vyučování. Netěš se tedy, že se uliješ třeba z chemie nebo z tělocviku. Jestli je tedy pro tebe novinka, že základy latinsko – amerických nebo klasických tanců můžeš získat ještě před nástupem na střední, poptej se ve škole ředitele, zda by takovouto aktivitu u vás povolil. Určitě se bez problémů domluví s některým tanečním mistrem a hodiny plné srandy mohou začít!

 

Středoškoláci musí dodržovat určitá pravidla

Pokud chodíš už na střední školu, pak jsou následující odstavce určeny právě tobě! Jak mi Libor řekl, kurzy jsou určeny hlavně druhákům, ale přijít mohou i prváci nebo maturanti.

Celý kurz má zpravidla 10 – 12 lekcí, na které se chodí jednou týdně, a to buď pozdě odpoledne, nebo večer. Počítej s tím, že každý taneční mistr má své vlastní osnovy, a tak se jednotlivé výuky značně liší. To, co se naučí tvoje sestřenice v Ostravě, nutně neznamená, že se to budeš učit i ty třeba v Praze. Základní kroky a figury byste měly ale zvládnu obě dvě.

To, že se naučíš základy latinsko – amerických tanců nebo polky a valčíku, je obecně známé. Možná bude ale pro tebe novinkou, že například v Praze se celá jedna lekce věnuje čistě jen pravidlům stolování a společenské výchovy. Většina lektorů ale od tohoto „nudného poučování“ upustila.

 

Největší úspěch vždy sklízí pyžamové párty

Aby byly lekce pro tebe zajímavé, přemýšlejí lektoři, čím by celý kurz osvěžili a odlehčili. Velmi oblíbené se tak staly třeba módní přehlídky, výuka líčení a česání nebo pyžamové párty. Na ty je ovšem zapotřebí se dobře připravit. Pokud doma spáváš jen v kalhotkách a tričku nebo v průsvitné noční košilce bez spodního prádla, tak to budeš muset prohrabat šatník taťkovi nebo bráchovi. Možná budeš překvapená, ale veliký úspěch sklidíš se starou noční košilí po pradědečkovi nebo s pyžamem, kterému kraluje Spiderman či jiný vtipný obrázek.

I na této hodině je ale řízená zábava a i když si to ani neuvědomíš, pořád se budeš učit. Zábavnou formou si budeš opakovat konkrétní taneční figury a kroky. A můžu tě potěšit, pyžamové lekce se pořádají většinou napříč celou republikou.

 

Co si obléct?

Že kluci mají mít sako, kalhoty a košili s vázankou, to je jasné. Otázkou tak může být, co se považuje za společenské oblečení u holek? Na toto mi nedokázal odpovědět ani sám taneční mistr Libor Brožík. Určitým vodítkem může být délka sukně, která by měla sahat maximálně do poloviny stehen, kratší může být považována už jako nevhodná. Ani s halenkou to nijak nepřeháněj. Chceš působit elegantně a jako dáma, proto si na hodiny společenského tance neber top nebo tričko, které odhaluje tvůj piercing v pupíku.

Možná, že ti do výběru šatů bude zasahovat mamka. Ber ji s rezervou. Od dob, kdy do tanečních chodila ona s tvým tátou, uplynul už nějaký rok a móda dost pokročila. Také lektoři jsou většinou benevolentnější, co se týká výběru oblečení.

 

A co alkohol?

Hlavně kluci by si měli uvědomit, že nejdou na diskotéku balit holky, a tak není zapotřebí se posilňovat alkoholem. Navíc, než vstoupíš do sálu, veškeré oblečení a tašky si necháš v šatně, takže bys ani neměla mít možnost vnést s sebou větší láhev. Jak ale mistr upozornil, když se chce, všechno jde. Protože se taneční kurzy konají ve velkých sálech, jako jsou třeba kulturáky, v době přestávky nabízí většina barů jen nealkoholické nápoje. Pokud by se přece jen někdo pokusil zatančit si opilý, bude okamžitě vyhozený z hodiny.

 

Na závěr kuriozity k pousmání i zamyšlení

Libor Brožík se výuce společenských tanců věnuje řadu let, a tak jsem se prostě musela zeptat, jestli by si vzpomněl na nějakou veselou historku. Na pár si jich vzpomněl, ale nejvíc mě pobavil vyprávěním, jak se mezi středoškoláky objevila i asi 45letá paní. V záplavě mladých dívek nemohla žádné z nich konkurovat, a tak ani nebylo divu, že s ní kluci odmítali tančit a paní tak snad kurz ani nedokončila.

 

Co je ve společnosti stále třináctá komnata, tak to jsou mentálně postižení lidé. Proto se speciálně pro ně v Brně pořádají hodiny tance. Ovšem v jejich případě nikdo neočekává, že se stanou mistry republiky. Tito lidé, kteří jsou spíše dětmi, mají největší radost z pochvaly, že se jim povedlo obtančit celý sál bez zastavení.

 

A moje rada na závěr? Navštívila jsem také hodiny tance pro dospělé. Nedají se vůbec srovnávat s těmi pro studenty. Proto, pokud můžeš a rodiče jsou ochotni ti taneční zaplatit, určitě neváhej a ber! Nikde totiž nezažiješ tolik srandy, jako právě zde, v záplavě galantnosti, slušného vystupování a vážnosti.

Autor: Zuzana Horváthová | neděle 14.9.2014 22:04 | karma článku: 8,66 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Zuzana Horváthová

Týden sedmý a týden osmý – Závěrem aneb Můj boj s diastázou 11. díl

„Mamo, co děláš?“ „Masíruju jizvu (po císaři, pozn. pro čtenáře), proč jako? Lucka říkala, že jizva není jen otázka kůže, ale i svalů pod ní.“

31.5.2019 v 21:38 | Karma: 10,76 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ona

Zuzana Horváthová

Týden šestý – Jsem sobec? Aneb Můj boj s diastázou 10. díl

Tak jsem zjistila, že manžel mé články přece jenom sem tam čte. Počítač mi nesebral, do Břeclavi k Lucce mi nezakázal jezdit, ale od vydaného článku Výstavní vagína celý večer se mnou nemluvil.

10.4.2019 v 8:00 | Karma: 10,56 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ona

Zuzana Horváthová

V mezičase II. – Výstavní vagína aneb Můj boj s diastázou 9. díl

Dovolím si ještě jeden článek na téma sex. A to proto, že sex s pánevním dnem úzce souvisí. A taky proto, že jsem zjistila, že manžel mé články vůbec nečte.

4.4.2019 v 8:12 | Karma: 16,16 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona

Zuzana Horváthová

V mezičase – Venušiny kuličky aneb Můj boj s diastázou 8. díl

Tož sem si rozdělala flašku chardonnay a vrhám sa na psaní článku, který vznikl na popud mužů. Toto prostě střízlivá nemožu dat!

25.3.2019 v 8:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ona

Zuzana Horváthová

Týden pátý – Překvapení a změny aneb Můj boj s diastázou 7. díl

Je to tady! Ne, to není možné, to nemůže být pravda! Lucka upozorňovala, že cvičení může ovlivnit plodnost, ale čtvrté dítě fakt nechci!

18.3.2019 v 11:19 | Karma: 9,61 | Přečteno: 449x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 614x
Máme s manželem tři děti, jsem na rodičovské dovolené s nejmladší dcerou.

Seznam rubrik