Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Berlička jménem kochleární implantát

Obnovila jsem sociální vazby, poprvé v životě uslyšela lidský dech, tikot hodin, šustění listí v korunách stromů. Pochopila, co znamená kvílení meluzíny v komíně a jak dokážou ptáci křičet.

Mezi druhým a třetí rokem mého života mi byla diagnostikována oboustranná středně těžká nedoslýchavost. Na tu dobu mi byla dána velmi moderní závěsná sluchadla a zařadila jsem se mezi slyšící žáky do běžné základní školy. Sluch se mi pomalu, ale jistě zhoršoval. Během povinné školní docházky jsem se přehoupla ze středně těžké do těžké nedoslýchavosti. V dospívání pak do praktické hluchoty.
A v dospělosti mi zůstaly už jen zbytky sluchu.

Díky neustálému zdokonalování technologií (tedy i sluchadel) jsem však jednotlivé stupně své sluchové vady tolik nerozlišovala. I se zbytky sluchu jsem byla schopna telefonovat a orientovat se v okolních zvucích. V prvním kontaktu se mnou málokdo poznal, jak závažné mám postižení. Nadprůměrnou schopnost pracovat se zbytky sluchu zdůrazňovala i moje foniatrička.

Neskutečné ticho
A pak to přišlo. Před čtyřmi lety jsem zcela nečekaně přišla o sluch úplně. Přestože audiologické vyšetření vykazovalo pouze minimální zhoršení, já nikoho a nic neslyšela. Absolvování nitrožilní léčby a nastavování jiných typů sluchadel bohužel nepřineslo kýžený výsledek. Po počátečním optimistickém očekávání návratu sluchu a následujícím odmítání definitivní diagnózy hluchoty jsem bojovala sama se sebou. Představa, že už nikdy neuslyším hlas svého syna, zvuky přírody, lidský hlas, byla pro mne víc jak nepředstavitelná. A proč to nepřiznat – bála jsem se, že nebudu umět žít v tichu.

Obávaný zákrok
Existovala možnost, jak mi sluch částečně navrátit - kochleární implantát. Absolvovala jsem řadu vyšetření. Na základě výsledků jsem byla uznána vhodným kandidátem pro implantaci. Paradoxně jsem z toho neměla až tak velkou radost. Doporučované ušní operace jsem se obávala. Vnímala jsem ji jako velký zásah do organismu (stejně jako jakýkoli jiný chirurgický zákrok). Nikdo mi nebyl schopen zaručit, zda a nakolik mi implantát pomůže. Rozhodování bylo těžké, ale touha slyšet byla silnější.

Zvuková smršť
Operována jsem byla sedm měsíců po ohluchnutí a byl mi přidělen Nucleus Freedom. Samotná tříhodinová operace proběhla bez problémů. Kromě obvyklých pooperačních otoků a nepřiměřené reakce na narkózu, jsem neměla žádné fyzické komplikace. Až na jeden – tinnitus. Prvních pár dní probíhalo ve znamení zvukové smršti. Po téměř celoživotní redukci sluchu a pár měsících absolutní hluchoty bylo třeba naučit se ve změti zvuků orientovat. Problematické se jevilo porozumění lidské řeči. Teprve až po třech, čtyřech měsících jsem rozeznávala, když na mě někdo zavolal jménem. Začala jsem bez odezírání rozumět jednoslovným odpovědím svého syna. Poslech hudby, stejně jako telefonní hovor, nebyly zrovna příjemné.

Tři roky po nastavení
Poslech je stabilizovaný a pokroky se zpomalily. Televizi sleduji jen se zapnutými skrytými titulky. Při hovoru jsem stále závislá na odezírání. Telefonovat si troufnu jen za ideálních podmínek (bez okolních rušivých zvuků) a pouze s rodinnými příslušníky. Nově se potýkám s tím, že lidské řeči rozumím méně než rok po zapojení procesoru. Tehdy činilo slovní audio zhruba 80%. Nyní se srozumitelnost slov pohybuje mezi 40 – 50%.  Jev, který si nedokážu vysvětlit. Mám prý na sobě více zapracovat; cvičit, cvičit a cvičit...

Přestože mi kochleární implantát sluch úplně nenavrátil a tinnitu se pravděpodobně už nikdy nezbavím, rozhodně mě tato technická pomůcka navrátila zpátky do života. Našla jsem si práci, která mě neobyčejně baví a naplňuje. Nedokážu posoudit, nakolik bych stávající profesi redaktorky byla schopna vykonávat bez kochleáru. Proto jsem nevýslovně ráda za berličku jménem kochleární implantát.

Romana Procházková pro časopis GONG 10-12/2013

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ztlumeno | středa 23.10.2013 11:56 | karma článku: 17,53 | přečteno: 1449x
  • Další články autora

Ztlumeno

Když masmédium mystifikuje neznalou veřejnost, není to dobré

Pokud uvádí nějaké masmédium klamavé informace, není to vůbec dobré. Nebýt toho, že jsem se všiml, napsal jim a opravili si to, mystifikovali by veřejnost i nadále.

30.4.2024 v 7:50 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Média

Ztlumeno

Aby byly památky pro všechny lidi s postižením sluchu

Často bývá někde uváděno, že prohlídky jsou bezbariérové pro neslyšící. Je to však bezbariérovost pouze pro část lidí s postižením sluchu. Babička, která neslyší a něco takového navštíví s vnoučaty, z prohlídky převážně nic nemá.

17.4.2024 v 4:19 | Karma: 6,72 | Přečteno: 152x | Diskuse| Cestování

Ztlumeno

Simultánní přepis a dění na pódiu musí být v jednom zorném poli

Pokud to tak není, nelze sledovat obojí současně. Tlumočník znakového jazyka také nestojí někde stranou a v jiné vzdálenosti. V ČR komunikuje česky (znakový jazyk není čeština) 98% lidí s postižením sluchu (asi 560 000 z 575 000).

25.3.2024 v 7:53 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Počet lidí s postižením sluchu v České republice

Přesný počet lidí s postižením sluchu, dejme tomu na +-500 v České republice, nikdy nikdo nespočítá, protože neexistuje oficiální evidence osob se zdravotním postižením. Z dostupných zdrojů si však lze udělat představu.

23.3.2024 v 9:29 | Karma: 4,49 | Přečteno: 185x | Diskuse| Společnost

Ztlumeno

Jak píší nevidomí na dotykovém mobilním telefonu

Neslyším a potřebuji sdělení druhé strany v písemné podobě, protože komunikuji česky (zkrátka pouze neslyším - mluvím normálně), tak, jako 98 % lidí s postižením sluchu (třeba babička, která přichází vlivem věku o sluch) v ČR.

20.3.2024 v 7:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik